Bloggandet är en hobby


Ja det är inte ett så märkligt uttalande, men om någon hade frågat mig efter vad jag har för hobbys så hade jag inte svarat bloggande för några månader sedan.

Jag har nog lite svårt att redogöra för varför jag inte hade svarat ”jag bloggar” på en sådan fråga. Skälet har jag inte riktigt kläm på men det kanske kommer. Lennart Frantzell skriver idag om bloggar och bloggande: ”- Den här bloggen ligger nere i den svenska bloggosfärens källare, och det är egentligen litet konstigt.”

Källaren är tydligen en 20:e plats på bloggtoppens lista av 260 bloggar i kategorin politik..

Men visst är det svårt att förstå varför vissa bloggar lockar ett större antal läsare medan andra knappt får några alls. Att min blogg normalt ligger 2:a på topplistan efter Ali gläder mig givetvis medan Federley och Johan Forsell säkert tuggar mattfransar för att två vänsterpartister har mycket fler läsare än de.

Det har länge hävdats att högern har en större andel av bloggosfären än vänstern, och det kanske är sant men det gäller i alla fall inte bloggläsarna.

Men vad som gör att vissa bloggar blir mer lästa än andra har jag inte en aaaning om. Själv läser jag DPU varje dag och förvånas en del över Lennarts ”källarplats”. (Hans ligger dock bland de 10% mest lästa, inte mycket till ”källare” alltså..)

Jag förvånas ständigt över att min blogg får mellan 2500-3000 dagliga besök. Det enda skäl som jag tror mig förstå är att bloggen tillhör en av de snyggaste.

Jo min blogg ÄR snygg och jag FÅR säga det själv.. Och kolla mina egna favoriter här till höger. Några ser vettiga ut medan andra är fula som stryk.

Bloggarens skrivförmåga är givetvis viktig. Själv har jag inte en aaaning om vad ett ackusativobjekt är för något. Det är knappt jag kan utreda vad ett verb är. Troligen är det något tidigt trauma eftersom det enda jag minns från grammatiklektionerna i skolan är en stark obehagskänsla.

Min förmåga att formulera mig lite spetsigt har också en del andra effekter. Folk som inte klarar att argumentera blir ofta förbannade som ett helt jäkla getingbo och skriver sedan en massa strunt på sina egna bloggar. Ni som följer denna blogg vet att jag beklagar mig med jämna mellanrum. Oftast skriver de nog för att locka fler läsare och i andra fall är det kanske jantelagen som spelar in.

Men visst vore det intressant att få kläm på vad det är som gör att vissa läsare återkommer dag efter dag till sina favoritbloggar. Hur väljer vi ut vilka bloggar vi följer regelbundet? Det är ett rent mysterium tycker jag..


9 svar till “Bloggandet är en hobby”

 1. Jag tycker det verkar som hitsen mycket står i proportion till hur regelbundet man skriver och hur mycket tid man har att göra research och hitta referenser.

  Under jul och nyår skrev jag varje dag och då ökade hitsen rejält men eftersom jobbet tar en massa tid så blir det inte så många poster i veckan och då går hitsen ner.

  Men för mig spelar det inte någon roll, det är kul att ha en blogg och det är kul att vara en (om än obetydlig) del av bloggosfären.

 2. Delvis korrekt. Men bara delvis. Jag har kollat statistiken med min lokala räknare och funnit att varje ny post drar på sig 30-50 träffar. I alla fall i anslutning till postningarna som jag kan bedöma saken. Men vill man ha riktigt många träffar ska man skriva om kändisar.. :-)

 3. Din blogg ÄR snygg Jinge, men det är ganska enkelt att konstatera att det inte betyder särskilt mycket för antalet besökare. En del av de mest besökta bloggarna i världen är tokfula. Jag tycker också att jag har en snygg blogg, men jag snittar 50-100 besökare om dagen (jag är rätt nöjd med det med tanke på smalt val av ämne). För övrigt är Det progressiva USA också en väldigt snygg blogg.

  Jag upplever bloggkulturen inte bara som ointresserad av det grafiska uttrycket utan närmast som textfetischistisk. Ju märkligare och oläsligare desto bättre, liksom. Jag tror att det kommer att förändras i och med att antalet läsare av bloggar ökar kontinuerligt. När en större andel av läsarna inte själva är bloggare ställs andra krav på överskådlighet och att det ska vara snyggt.

  För övrigt anser jag att http://www.briansholis.com/insearch/ är världens snyggaste blogg just nu.

 4. Kanske borde du lägga in en poll nån gång för att försöka undersöka vilka politiska sympatier besökarna har. Kanske blir det inte så statistiskt säkerställt men tendenser kan man ju alltid få. Jag undrar om inte du och Ali har mer högerbesökare än vad Federley och Forsell har vänsterbesökare.

 5. Ja hade man en RIMLIG chans att få ut ngt vettigt av det så hade det varit skoj. Men jag tror att de flesta gör som jag. Svarar så tokigt som jag någonsin kan.. :)