Birgit Nilsson, en skattesnyltare av megaformat?


Nej det var hon inte. Men kvälls-tidningarna valde i veckan att låta hennes vårdkostnader i Sverige bli till löpsedlar.

Lasse skriver på sin blogg: ”Aftonbladet skriver idag att den nyligen avlidne operasångerskan Birgit Nilsson betalat ca 500 000 kronor för sjukvård i Sverige. Dyrt kan tyckas. Till saken hör att Birgit Nilsson sedan mitten av 50-talet varit skriven utomlands och därför inte betalat skatt i Sverige.”

Det är tyvärr något som gäller löpsedlar på ett generellt plan. Man undviker hela sanningen och fokuserar bara på den del av verkligheten som kan locka lösnummerköpare. För det är givetvis på det sättet som Lasse beskriver saken.

För oavsett om den som behöver sjukvården är en folkkär artist eller inte så ska man givetvis vara med och dra sitt strå till stacken. Tänk om alla multimiljonärer i dollar åker hem till Sverige för att snylta till sig fri sjukvård när de väljer att undvika Sverige så fort det handlar om skatt?

Det har nu inte ”la Nilsson” gjort utan hon har betalat vad vården kostar. Hennes make säger i Aftonbladet: ”- Hon var inne tre gånger om året. Hon kunde inte närma sig sjukhuset förrän det kom en räkning, säger hennes make Bertil Niklasson, 86.”
Tacka sjutton för det säger jag..

[i] Läs vad Lasse skriver!


7 svar till “Birgit Nilsson, en skattesnyltare av megaformat?”

  1. Det lustiga i hostorien tycker jag är att det verkar som om hon varit skriven utomlands, men ändå vistats i Sverige större delen av tiden.

    Var man är skriven är i slutändan meningslöst ur skattesynpunkt, om du vistas större delen av tiden någon annanstans.

    Tror t ex svenskar som bor utomlands kan vistas upp till 72 dagar om året i Sverige innan de blir skatteskyldiga i Sverige igen för det året.
    Inom EU är det 183 dagar i ett land som gäller för att skattskyldighet ska uppstå, om man inte är medborgare i landet.

    Jag tvivlar kraftigt på att om hon varit i skytteltrafik på svenska sjukhus, att hon skulle vistats mindre än 72 dagar om året i Sverige..
    (fakta hos skattemyndigheten, den s k ”ettårsregelns” regler om vistelselängd i Sverige gäller såvitt jag förstår även vid utlandsboende som är avsevärt längre än ett år).

  2. Om hon hade haft viljan kunde hon skrivit sig i Sverige när hon blev sjuk och fått full tillgång till Svensk sjukvård.

    Varför hon inte gjorde det är en öppen fråga en möjlighet är att hon då skulle förmögenhetsbeskattas. Men lite känns det som om hon tog konsekvensen av att vara skriven utomlands.

  3. Lasse skriver också att svensk sjukvård tillhör de bättre i världen. Ja det kanske gäller ”vanliga” sjukdomar, men den gruppen som ökar lavinartat, är de nackskadade, de som felaktigt kallas whiplashskadade och denna grupp får ingen vård, hjälp eller ens undersökning i Sverige. De tvingas åka till Tyskland för denna vård. Trots att EU-vård gäller har försäkringskassan nu stoppat ersättningarna/betalningarna/ för denna grupp- och stoppet gäller enbart denna grupp. Så jag kan inte hålla med om att svensk sjukvård tillhör dom bättre. Nej då!

  4. Wille:

    Det är riktigt att folkbokföring, socialförsäkring och skattskyldighet inte på ngt sätt har med varandra att göra, konstigt nog. Den regel du refererar till (72 dagar) har med personer folkbokförda i Sverige att göra. Är man utflyttad gäller andra regler.

    Det finns lägen där man faktiskt kan vara skriven utomlands, vara utskriven ur försäkringskassan men ändå vara obegränsat skattskyldig (http://www.skatteverket.se/skatter/internationellt/main/norge/begrsksky.4.65fc817e1077c25b8328000206.html).

    Att flytta från Sverige för att slippa skatt är inte alltid så lätt som det låter.

  5. Vill också tillägga att den som flyttar ut enbart för att slippa skatt har nog inte tänkt igenom saken ordentligt. Det gäller ju att trivas i sitt nya land. Anledningen till att jag själv bor utomlands är främst för klimatet och den bättre arbetsmarknadens skull.

  6. Svensk sjukvård suger som bekant. Privat sjukvård skulle göra susen enligt en enad borgerlighet. Utlandssvenskar i skatteparadis däremot knackar allt som oftast på porten till den så förhatliga svenska sjukvården när krämporna trycker på. Förbannat märkligt att de inte hittar till privata kliniker i Schweitz t.ex.!? Den ALLRA sjukaste grisen på Grisfarmen : L Skugge..gör en fenomenal kullerbytta då hon beskriver vår sjukvård: – Ryssland Ryssland Russki Ryssl..
    Därmed förstår alla att ett USA liknande system är vad hon föredrar. Men hon glömmer bekvämt att så ofta som HON nyttjar sjukvård skulle hennes eventuella premier vara skYYhöga!
    Själv säger jag: Varenda en jag talat med i USA tror inte sina öron då jag förklarar vad det kostar att vara njursjuk i vårt land.! $414..thats it. Includes all care and all medicins for a whole year!!
    Even dialysis and transplantation if so.. Byta? Skulle inte tro det herrar liberaler och frihetsälskare.

  7. Erik F:
    Du har helt rätt i det du säger, vill minnas ett antal fall där folk som flyttat ut ändå åkt på att vara skattskyldiga i Sverige (vanligtvis om de varit företagare och flyttat ut enbart av skatteskäl).

    Har du någon information om vad som gäller för folk som är utflyttade? Var rätt säker på att det var 72 dagar tidigare, men nu har du gjort mig osäker.

    Som du säger är att flytta ut pga skatt en rätt usel motivation, när det kommer till kritan är livet en hel del mer än procentsatser och kronor.
    Själv flyttade jag ursprungligen utomlands pga klen svensk arbetsmarknad (var aldrig speciellt planerat eller överlagt, bara att arbete kändes mer motiverande än socialbidrag när jag stod inför valet), med tiden har man dock blivit mer och mer hemmastad och rotad..