Bill Gates hjälper NSA att spionera på digVi har tidigare publicerat flera inlägg om USA:s och NSA:s övervakning av medborgare i världen. Här ytterligare ett bidrag.

Guardian rapporterar idag att ”Microsoft har samarbetat nära med den merikanska underrättelsetjänsten och tillåtit att deras användares kommunikation ska kunna avlyssnas. Man har dessutom hjälpt NSA för att kringgå den egna krypteringen, enligt topphemligt dokument som Guardian fått.”De filer som tillhandahålls av Edward Snowden illustrerar omfattningen av samarbetet mellan Silicon Valley och underrättelsetjänster under de senaste tre åren. De kastar också ett nytt ljus över arbetet i det topphemliga Prism-programmet, som avslöjades av The Guardian och Washington Post förra månaden. Denna artikel ändrades den 11 juli 2013 för att spegla information från Microsoft om att det inte gjorde några ändringar i Skype för att tillåta Prism insamlingen eller runt juli 2012. Nedan en översättning av artikeln:
Bill Gates untitled

Dokumenten visar att:
• Microsoft hjälpte NSA att kringgå krypteringen då så behövdes för att kunna avlyssna webb chattar på den nya Outlook.com portalen;

• Bolaget hade redan i förväg krypterat tillgången till e-post på Outlook.com, inklusive Hotmail;

• Bolaget samarbetade med FBI i år för att ge NSA bättre åtkomst via Prism till lagringstjänsten SkyDrive, som har mer än 250 miljoner användare över hela världen;

• Microsoft har också arbetat med FBI för att ”förstå” potentiella problem med en funktion i Outlook.com som tillåter användare att skapa e-alias;

• I juli förra året, nio månader efter att Microsoft köpte svenskutvecklade Skype skröt NSA att ett nytt instrument hade tredubblat mängden Skype-videosamtal som samlas in genom Prism;

• Material som samlas in genom Prism delas rutinmässigt med FBI och CIA, och ett NSA-dokument beskriver det som ett lagarbete.

De senaste NSA avslöjanden illustrerar spänningarna mellan Silicon Valley och Obama-administrationen. Alla de stora högteknologiföretag lobbar regeringen för att tillåta dem att avslöja mer fullständigt omfattningen och arten av samarbetet med NSA för att kunna besvara kundernas integritetsfrågor. Privat är teknikbolagens chefer måna om att distansera sig från påståenden om samarbete i NSA :shandlingar, och insisterar på att processen drivs av juridisk tvång.
1984 images

I ett uttalande sade Microsoft: ”När vi uppgraderar eller uppdatera produkter är vi inte befriade från behovet att uppfylla befintliga eller framtida lagliga krav.” Bolaget upprepade sitt argument att det ger kunddata ”endast som svar på regeringens krav och vi alltid bara följer order om förfrågningar om särskilda konton eller identifierare”.

Order från de hemliga övervakningsdomstolen tillåter att dessa meddelanden samlas in utan en individuell granskning om NSA-medarbetaren till minst 51% tror att målet är inte en amerikansk medborgare och att denne inte är på amerikansk mark vid tidpunkten. Att spana på en amerikansk medborgare kräver en individuell order, men NSA kan samla amerikanernas kommunikation utan tillstånd om målet är en utländsk medborgare som finns utomlands.

Alltsedan Prism’s existens blev känd har Microsoft och andra företag som nämns i NSA:s handlingar som leverantörer förnekat all kännedom om programmet och insisterat på att underrättelsetjänsterna inte kan komma in i deras system.

Microsofts senaste marknadsföringskampanj, som lanserades i april har följande: ”Din integritet är vår prioritet.” Skypes sekretesspolicy säger: ”Skype värnar om din integritet och sekretess för dina personuppgifter, trafikuppgifter och din kommunikation.”Men interna topphemliga nyhetsbrev från NSA visar att samarbetet mellan underrättelsetjänsten och bolagen är omfattande och pågående.

De senaste dokumenten från NSA:s Special Source Operations (SSO), beskrivs av Snowden som ”kronjuvelen” i byrån. Det är ansvarig för alla program som avser amerikanska kommunikationssystem genom företags samarbete med t.ex. Prism.

Filerna visar att NSA blev bekymrad över avlyssning av krypterade chattar på Microsofts Outlook.com portal från den tidpunkt då bolaget började testa tjänsten i juli förra året. Inom fem månader hade Microsoft och FBI kommit fram till en lösning som gjorde det möjligt för NSA att kringgå krypteringen på Outlook.com chattar. Två månader senare, i februari i år lanserade Microsoft officiellt Outlook.com portalen.

En annan nyhetsbrev posten uppgav att NSA redan hade pre-kryptering tillgång till Outlook e-post. ”För Prism kommer insamlingen av uppgifter i Hotmail, Live, och Outlook.com e-post inte att påverkas eftersom Prism samlar dessa data före krypteringen.”

Microsofts samarbete var inte begränsad till Outlook.com. Ett dokument från 8 April 2013 beskriver hur företaget samarbetade ”i flera månader” med FBI – som fungerar som kontaktorgan mellan underrättelsetjänster och Silicon Valley då det gäller Prism – att tillåta Prism tillträde utan särskilt tillstånd till dess lagringstjänst SkyDrive.

Dokumentet beskriver hur denna tillgång ”innebär att analytiker kommer inte längre att behöva göra en särskild begäran till SSO för detta – ett processteg som många analytiker inte kan ha känt till”.
NSA förklarade att ”denna nya kapacitet kommer att resultera i en mycket mer komplett och aktuell datainsamling” och fortsatte: ”Denna framgång är resultatet av FBI:s samarbete i många månader med Microsoft.

En särskild post identifierat ett annat område för samarbete. ”FBI Data Intercept Technology Unit (DITU)-team samarbetar med Microsoft för att förstå en ytterligare funktion i Outlook.com som tillåter användare att skapa e-alias, som kan påverka våra spaningsprocesser.”

NSA har ägnat betydande ansträngningar under de senaste två åren för samarbete med Microsoft för att säkerställa ökad tillgång till Skype, som har uppskattningsvis 663 miljoner användare i världen.Ett dokument skryter med att Prism övervakning av Skypes videoproduktion grovt har tredubblats sedan en ny funktion tillkom den 14 juli 2012. Åtta månader innan det köptes av Microsoft gick Skype in i Prism-programmet i februari 2011.

Teknikexpert Chris Soghoian sade att avslöjandena borde överraska många Skype-användare. ”Förr i tiden lovade Skype användarna att de inte kunde avlyssnas”. ”Det är svårt att förena Microsofts hemliga samarbete med NSA med sdess högprofilerade ansträngningar att konkurrera om integritet med Google.”Informationen NSA samlar in från delas Prism rutinmässigt med både FBI och CIA.
Erik Snowden untitled

I sitt utlåtande till Guardian, sade Microsoft: ”Vi har tydliga principer i hela vårt företag då det gäller till regeringens krav på kundinformation för både brottsbekämpande och nationella säkerhetsfrågor. Först tar tar vi våra åtaganden till våra kunder och efterlevnaden av gällande lagstiftning på stort allvar, så vi ger kunddata endast som svar på juridiska processer.
Vidare undersöker vi alla krav mycket noga, och vi avvisar dem om vi tror att de inte är giltiga. För det tredje, vi samarbetar bara om om särskilda konton eller identifierare. Slutligen när vi uppgraderar eller uppdatera produkter kan rättsliga förpliktelser i vissa fall kräva att vi behåller möjligheten att lämna information som svar på ärenden gällande brottsbekämpaning eller nationell säkerhet. Det finns aspekter av denna debatt som vi önskar att vi kunde diskutera mer fritt. Det är därför vi har argumenterat för ytterligare öppenhet som skulle hjälpa alla att förstå och diskutera dessa viktiga frågor.”

I ett gemensamt uttalande, sade Shawn Turner, talesman för chefen för National Intelligence, och Judith Emmel, taleskvinna för NSA:
”Artiklarna beskriver domstolsbeordradeövervakning – och ett amerikanskt företags ansträngningar för att uppfylla dessa lagstadgade krav. USA bedriver sina program under en strikt tillsyn, med noggrann övervakning av domstolarna, kongressen och chefen för National Intelligence. Inte alla länder har samma krav på tillsyn för att skydda medborgerliga friheter och integritet.”
De tillade: ”I praktiken lägger amerikanska företag energi, fokus och engagemang i att konsekvent skydda sekretessen för sina kunder runt om i världen, och samtidigt uppfylla sina skyldigheter enligt lagarna i USA och andra länder där de är verksamma.”


i Andra om: , ,, , , ,
, a href=”http://bloggar.se/om/Reinfeldt” rel=”tag”>Reinfeldt,, , , , , ,, , , , , ,

GuardianFaderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD DN 17/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska


7 svar till “Bill Gates hjälper NSA att spionera på dig”

 1. Inget ont som inte har något gott med sig. Detta kan leda till att Amerikanska IT företags dominans bryts. Detta borde öppna för möjligheter för etablera fler IT företag i Sverige och EU.

  • Nej, jag tycker inte de har handlat rätt, verken moraliskt eller affärsmässigt.

   Som jag skrev i min kommentar så leder hela den här historien förhoppningsvis till att den globala dominansen av Amerikanska IT bryts.

   • Intressant tanke det med den globala dominansen. Förstår bara inte riktigt hur du menar? Att andra länder och användare börjar använda alternativa IT-system som Linux, gratisreplikationer av Windows etc?

    • Dels kan det vara alternativa operativsystem och program, men jag tror att det först är IT tjänster där Amerikanska företag nu är mindre attraktiva. Molnet tjänster, SPAM filter, e-mail servrar, mm

 2. Nu vet de flesta iaf vad den verkliga effekten av Corporate Social Responsibility är. Staten och kapitalet i ”samverkan” emot dig, medborgaren.