Bildtaffären och – den omänskliga faktorn


Nya turer poppar hela tiden upp när det gäller Carl Bildt och affären med hans gasoptioner, Igår var det TV4-intervjun, idag van der Kwast.

SvD: ”Överåklagare Christer van der Kwast granskar utrikesminister Carl Bildts aktieoptioner i gas- och oljebolaget Vostok Nafta, skriver Svenska Dagbladet. van der Kwast har på eget initiativ inlett en förutredning om huruvida ersättningen ska anses vara en otillbörlig muta. Förutredningen kan senare ligga till grund för en brottsutredning. Han har inlett insamlandet av material från Statsrådsberedningen och företaget. Miljöpartiet anmälde på söndagen Carl Bildt till riksenheten mot korruption av samma anledning.”

Jag tittade på TV4-intervjun och kunde konstatera att Carl Bildt var hårt pressad. Enligt vad jag läst på nätet, Dina Pengar, så har Bildt bara varit med på fyra styrelsemöten i Vostok Nafta. Och han hävdade i sitt försvar för ersättningen på 4,8 miljoner att – den summan var avsedd för det arbetet.

Nu kan jag ha missuppfattat det som Dina Pengar skrev visserligen, men när Carl Bildt hävdade att optionerna i sig skulle vara en ersättning för styrelsearbetet blir jag lite konfunderad. Han fick ju också ersättning för det separat, ska han ha betalt två gånger?

Jag kan konstatera att det faktiskt behöver utredas, precis som van der Kwast tycks anse. Ett annat konstaterande är rimligen att Carl Bildt kommer att frånträda posten som utrikesminister, eller tvingas till det. Ett tredje konstaterande ska jag också kosta på mig, det måste vara att Fredrik Reinfeldt har uppvisat en rent omänsklig klantighet i val av ministrar.

Andra bloggar om: , , , , , ,


Carl Bildt, nu på väg ut?

[tags]Carl Bildt, Bildtaffären, Högerregeringen, Vostok Nafta, Optioner, Gazprom, Politik[/tags]


8 svar till “Bildtaffären och – den omänskliga faktorn”

 1. Bildt fick optionerna under 2005, detta är oftast billigare för företaget än att betala ut vanligt arvode. Att det sedan blev 4.8 milj beror ju på att aktien varit en veritabel raket, vilket även Svenska pensionärer gynnats av iom AP-fonderna.

  Men givetvis bör/skall Bildt tacka nej till ersättningar/lön/arvoden, gör inte alla det?

 2. Har van der Kwast uppgett varför han vill låta utreda Bildts affärer?

  Finns det någon grund för miljöpartiets korruptionsanklagelser, eller är skandalbrist som är huvudorsaken?

  mvh /Jan Garefelt

 3. ”Finns det någon grund för miljöpartiets korruptionsanklagelser?”

  Troligtvis inte. Men det är kanske inte helt konstigt att misstankar riktas. Enligt reglerna som gällde förfaller en styrelseledamots rätt till optionerna i det fall denne på egen begäran avträder från sitt uppdrag. Frågan är väl alltså om det faktum att han ändå fått utnyttja optionerna tyder på någon oegentlighet. Bildt menade vad jag förstod att flera andra med honom avsagt sig posten och ändå fått ta del av optionsprogrammet. Om det visar sig vara riktigt så har ju företaget inte frångått någon praxis, och då har jag svårt att se något konstigt i att Bildt får sin ersättning.

 4. Att få betalt i optioner är väl inte direkt ovanligt? Kontantinsatsen till huset jag bor i är betald med optioner jag fick från min förra aretsgivare som jag löste in och betalade skatt för. Ska du ge dig på Bildt så ska du nog försöka hitta en annan vinkel än att det var just optioner han fick betalt i.

  Optioner är ett populärt och praktiskt sätt att belöna folk eftersom de bara blir värda nåt om företaget går bra. Går det illa är de värdelösa och de har inte kostat företaget mer än pappret de är tryckta på. Går det bra så har man ju ändå tjänat pengar och det gör inte lika ont att betala ut ersättningen.

  Kan du inte vänta med att anklaga Reinfeldt för att ha varit omänskligt klantig tills det finns minsta antydan till att Bildt gjort något fel?

  Det känns som det finns starka krafter i Sverige som till varje pris vill smutskasta och stjälpa regeringen. Det må vara smart ur politisk synvinkel, men om man ser till landets bästa så är det faktiskt oförsvarligt oansvarigt att sabotera en folkvald regering. Det hade jag tyckt även om det var en sosseregering ”drevet” hade givit sig på.

 5. Det är inte ovanligt att få med optioner i styrelser. Att enskilda får optioner oavsett orsaken har ingen med att göra. Bildt är inte en enskild person, han är utrikesminister.

  De starka krafter som vill stjälpa regeringen har inte tillnärmelsevis samma muskler som de som ville fälla den förra. De hade 80% av medierna bakom ryggen. Plus ett antal näringslivsfinansierade reklambyråer, tankesmedjor etc..

  HAN säger att han fick betalt i optioner. Det är inte jag som säger det.

  Vinkeln bjuder han på själv. Läs svenska media så får du se Pontus!

  Läs: http://expressen.se/index.jsp?a=819044

 6. Problemen är väl två här:

  1) Bildt har tidigare sagt uttryckligen att han inte kunde avstå från optionerna, när de först uppmärksammades. Att han så att säga var tvingad att ta emot pengarna oavsett vad han själv ville. Vostok har själva nu sagt att Bildt bara kunde låta bli att lösa ut dem. Det verkar som om Bildt antingen är dum som ett spån eller ljög. Som vanligt vet man inte vad som är värst.

  2) När Bildt avgick från styrelsen så förlorade han rätten till optionerna. Men styrelsen, och enligt deras egna regler, återgar honom rätten till optionerna efter ett styrelsebeslut. Detta hade inte varit problematiskt om Bildt börjat jobba på McDonalds, men som utrikesminister – och beslutet togs efter att han blev minister – är det mer problematiskt. För faktum är att Bildt står i tacksamhetsskuld till Vostock för att han återfick optionerna.

 7. Pontus skrev bland annat: ”Kan du inte vänta med att anklaga Reinfeldt för att ha varit omänskligt klantig tills det finns minsta antydan till att Bildt gjort något fel?

  Jag håller med.

  Visst skulle det kunna vara tjuv och rackarspel i Gazprom/Bildt-historien, men än har jag inte sett tillräckligt för att tycka det. Men är det så att Christer van der Kwast inte väcker åtal så tycker jag att hans agerande bör undersökas noga…

  mvh /Jan Garefelt