Bildt blir premiärminister i Ukraina?


Ja, jag vet att det inte är Första April!
Inlägget baseras på en artikel i Dagens Nyheter och finanstidningen ”Dagens Industri” vid lunchtid idag.

DN skriver Uppgifterna som citeras av en rad ryska medier – bland annat Gazeta.ru, NTV, Vzgljad och de statliga nyhetsbyråerna Tass och Ria Novosti – hänvisar alla till en och samma källa: Glavcom.ua.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ryska-medier-bildt-kan-bli-minister-i-ukraina/
”Ännu en utlänning kan bli regeringschef i Ukraina – nämligen svensken Carl Bildt, som har ägnat sig mycket åt den ukrainska problematiken och som just nu är arbetslös”, skriver Glavcom. Enligt nyhetssajtens källa arbetar man aktivt i presidentadministrationen med värvningen av ”den verklige vikingen”, vid sidan av andra alternativ. Det är nämligen inte troligt att Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk stannar på sin post” enligt Glavcom.
Maidan - Carl Bildt
Men enligt tidningens källor diskuteras på Bankovaja (presidentadministrationen i Kiev) på allvar att erbjuda Bildt jobbet som premiärminister.

Tidningen pekar på Carl Bildts möjligheter att som erkänd västerländsk politiker förhandla med utländska kreditgivare. Carl Bildt skulle heller inte utgöra något inrikespolitiskt hot, skriver tidningen.

Den ryske parlamentsledamoten Alexej Pusjkov twittrade om nyheten: ”Sveriges förre statsminister Bildt kan komma att ersätta Jatsenjuk på posten som premiärminister. Fejk? Förmodligen. Men varför inte?”

Dagens Industri ”Glavcom skriver att Carl Bildt antagligen är den mest oväntade kandidaten men enligt tidningens källor överväger presidentadministrationen på allvar att erbjuda Carl Bildt jobbet. Bland annat ska han som erkänd västerländsk politiker kunna förhandla med utländska kreditgivare. Carl Bildt själv avfärdar dock uppgifterna, skriver DN.
”Ukraina har en mycket bra premiärminister. Finns ingen anledning att byta. Och att jag skulle kunna vara aktuell saknar varje aktualitet”, skriver Carl Bildt i ett mejl till DN.”

Kommentar: Carl Bildt besökte under sin tid som utrikesminister de demonstrerande på Maidan. Han uttryckte sedan sitt starka stöd till den fascistinspirerade statskuppen, och tillhörde dem som kallade medlemmar i riktiga fascistorganisationer för nationalister. Dödsskjutningarna På Maidan av ett femtiotal demonstranter – har enligt en kanadensisk omfattande vetenskaplig undersökning utförts av fascistorganisationer och ej av Janukovitjs regering. Se blogginlägg under den närmaste tiden. Regeringen i Ukraina och inte minst premiärminister Jatsenjuk är mycket impopulär enligt opinionsundersökningar. BNP har i det närmaste halverats. Och i Ukrainas regering finns en amerikansk medborgare som finansminister, medan Georgiens förre president Shakasvili är guvernär i Odessa.
lofven-poroshenko

En Gallupundersökning i december visade att endast 8 % stödjer premiärminister Jatsenuks regering, medan 10 gånger fler (79 %) är missnöjda. 17 % (dvs en av sex) menar att president Poroshenko gör ett bra jobb. Han har stöd för 7-11 % i östra och sydöstra Ukraina.
Den i Västs massmedia oerhört kritiserade, folkvalde (i ett mycket väl genomfört val) Janukovitj hade 28 % innan han störtades i en av USA och EU stödd fascistinfluerad statskupp i februari 2014.
Endast 5 % anser att man gör något åt korruptionen, medan 88 % menar att korruptionen är mycket utbredd i regeringen. Åtgärder mot korruption var annars ett viktigt krav från Maidan-demonstrationerna. Detta överraskar nog inte om man t.ex. vet att 1,8 miljarder dollar från IMF-lån till Ukraina blev överfört till den starkaste kreditinstitutionen i landet, PrivatBank, som kontrolleras av oligarken Igor Kolomoiski. Denne har överfört pengarna till utlandet i stället för att investera dem i Ukraina, vilket var IMF:s avsikter.

Missnöjet i landet är stort. Till och med den utpräglat ryskkritiska Maria Persson Lövgren säger i Sveriges radio 16/12 på morgonen att ”I Ukrainsk politik pågår en maktkamp, som flera gånger urartat till handgemäng. I ett videoklipp, som slagit rekord på sociala medier lyfts premiärministern fysiskt bort från talarstolen. Samtidigt pågår en rad missnöjesdemonstrationer ute på gator och torg hela tiden. Men pensionärer och studenter blir omedvetna brickor i det större maktspelet.”

Hennes bild på SR:s hemsida har texten ”Maidan för vanligt folk”
Maidan för vanligt folk

Nästa bild som föreställer våld mot premiärminister Yatsenuk i parlamentet har delats 5 miljoner gånger.
Rada deputy Barna removes PM Yatseniuk from the tribune, after presenting him a bouquet of roses, during the parliament session in Kiev

intressant.se Ukraina, ,
, , , , ,

DN 26/1 Dagens Industri 26/1 Gallupundersökningen Pål Steigan 24/12 Pål Steigan 3/7 Kiev Post


4 svar till “Bildt blir premiärminister i Ukraina?”

  1. Jaha, så nationalister är tydligen bra om de är emot Ryssland? I Sverige ska de bekämpas med alla medel av Bildt o co, allt för hans globalistiska agenda! Kan tilläggas att Shakasvili är internationellt efterlyst av Georgiska myndigheter, vilket om inte annat visar vilken nivå de andra skurkarna i Kiev befinner sig på. Å andra sidan så har man i Storbritannien givit skydd åt den i många länder eftersökta terroristen och barnamördaren Zakajev så man behöver inte gå långt för att hitta skummisar som håller ihop. Men ska man ha ordentlig fart på utplundringen av Ukraina ska man nog anställa Bildt, en lydigare lakej till regimen och finansmaffian i USA kan svårligen hittas, där ligger även Yatsenuk i lä.

  2. Varför inte. CIA-spionen och imperielakejen Bildt har ju jobbat hårt – dags att belöna Carl ”chiwawa” Bildt. Sedan tidigare är Georgiens förre diktator Lukashivili med i Ukrainas illegala regering.

  3. Korruptionen kan inte få en bättre företrädare än Herr Bildt i Ukraina heller. Detta är ju mannen som grävde den svenska ekonomins första djupgrav. Lyckades bli älskad och hatad på samma gång i hela det forna Jugoslavien. Att det var fler som hatade bekymrar ju inte en man som vet att hålla sig till det väsentliga och göra allt som anstår en järnlady då det gäller att skrida fram i lånta fjädrar, hyrda skrudar och vapenskramlet alltid på hörbart avstånd och inom räckhåll..