Besökare från världsrymden?


Som alla andra med hemsidor håller jag mig med en räknare och logg. Men ibland blir man mer eller mindre konfunderad över de data man samlar på sig.

På bilden ovan borde det finnas med ip-nummer och nätägare (provider) efter förstoringsglaset. Det gör det nästan alltid, men ibland är det helt rent som här. Att personen sökt på ”nakna demoner” kanske är signifikant, vad vet jag.. :-)

Jag har kollat några av anonymiseringstjänsterna för att se om dessa kan åstadkomma liknande avtryck, men de kan de inte, i vart fall inte de två jag testat. Den ena visar tydligt att det är en sådan tjänst, och visar också vilken väg den kommer om det är via länk eller direkt.

Den andra avsatte inte ett endaste spår i min logg. Om det var tillfälligheter (eller problem i driften hos min räknare) vet jag givetvis inte. Men jag är förstås väääldigt nyfiken på hur någon kan maska bort både provider och ip-nummer..

Tips?


13 svar till “Besökare från världsrymden?”

 1. I Pro-versionen av Sygate Personal Firewall kan man aktivera en funktion som heter ”Stealth mode browsing” och – som namnet säger – börja browsa ’anonymt’ (mer eller mindre). Jag har inte utforskat det vidare mycket eftersom alldeles för många siter är ”useragent-dependent”.

 2. Intressant! Jag blir lite mystifierad av att 1-3% av träffarna på min sida inte visar det minsta spår varifrån de kommer. Iofs oviktigt, men man blir ju nyfiken. Det KAN ju vara något sådant, men hur skulle isf en PC-baserad produkt kunna eliminera de bitarna som representerar ip-numret i paketet? Jag ska se om jag hittar ngn skarp version av progget och testa..

 3. Det säger du? Så om ngn inte accepterar Java så blir det inga spår i loggen? Det låter långsökt. Hur förklarar du det? Ett ip-nummer ska ju synas oavsett..? Providern förmedlas ju knappast ”tack vare” att jag har Java påslaget?

 4. Den IP-adress som Statcounter registrerat är troligtvis 10.x.x.x, 172.16.x.x-172.31.x.x eller 192.168.x.x vilket är interna ip-adresser. Jag vet inte om det är pga en bugg i Statcounters besöksräknare eller om man lyckats maska det med brandväggar eller webbläsare.

 5. Jag reviderar det jag skrev först, testade att aktivera ”stealth browsing” och testade lite helt enkelt. IP-nummer syns, men hela user-agent-strängen är borta däremot.
  ..och det där med proxies och brandväggar låter lite galet, man har ju alltid ett ”public” IP – om än att det är proxy-serverns eller brandväggens/routerns IP-nummer som registreras.

 6. Jag reviderar det jag skrev först, testade att aktivera ”stealth browsing” och testade lite helt enkelt. IP-nummer syns, men hela user-agent-strängen är borta däremot.
  ..och det där med proxies och brandväggar låter lite galet, man har ju alltid ett ”public” IP – om än att det är proxy-serverns eller brandväggens/routerns IP-nummer som registreras

 7. Ja det var vad jag tyckte oxo. Ska man rensa bort sitt eget IP så verkar det rimliga att köra via en proxy som tar bort det. Och som jag nämnde så gkorde den ena det, och kanske oxo den andra. Men det kan lika gärva varit nåt galet med räknaren just då. Ska ev testa vidare i slutet av veckan.

 8. I ett inlägg skrev jag ”Che guevare mig för…”, och det syntes i detaljfältet vid googlesökningen

  ordlista japanska che

  men ändå har de klickat sig till imn blogg…

  Är människor effektiva, eller vad?!?

  Fast orerande bloggare är nog inte så effektiva heller, när jag tänker efter ;-)

 9. Jag skrev förresten här om den ovanligt lyckade sökningen

  djuren som tycker om att springa bort från flodvågor

  där min sajt måste ha varit en liiiten guldgruva i alla fall – (en liten guldgrop kanske …)

 10. Jag kollade mina ”nakna demoner” och det visade sig komma från en text nånstans i min blogg där demoner förekommer i meningen före nakna. Ja det är intressant med dessa säkningar. Kul vore om man kunde kolla hur länge de blev kvar läsande..

 11. Tack Patrick! Hade jag vetat det hade jag inte behövt trixa. Undrar om jag inte ska kolla in ngn av de mer etablerade räknarna som TheCounter eller nåt. För det ÄR roligt att kolla loggarna ibland.. :)