Beslutet att flytta USAs ambassad från Tel Aviv till Jerusalem är vansinnigt och historielöst.


Detta uttalande kommer från Palestinagrupperna i Sverige Palestinagrupperna

Beslutet att flytta USAs ambassad från Tel Aviv till Jerusalem är vansinnigt och historielöst.

”USAs beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta sin ambassad dit är en grov provokation mot det palestinska folket. Det är också en provokation mot världssamfundet med FN i spetsen”, säger Palestinagrupperna i Sveriges ordförande Anna Wester.

Enligt FNs delningsplan från 1947 skulle Jerusalem vara en internationellt administrerad stad, delad mellan israeler och palestinier. Men Israel annekterade Västra Jerusalem redan 1948 och rensade staden från palestinier. Den östra delen ockuperades under sexdagarskriget 1967. Efter det har Israel systematiskt flyttat gränsen för Västra Jerusalem österut och beslöt 1980 genom en lag att annektera även Östra Jerusalem. FN:s säkerhetsråd antog genast resolution 478 som ogiltigförklarade lagen och bad samtliga FN-stater att flytta sina eventuella ambassader från Jerusalem.
Palestina moder imagesCAMJYQ6M
Israel har placerat regering och parlament i Jerusalem, men alla länder med diplomatiska förbindelser med Israel har alltså sina ambassader i Tel Aviv eller andra kuststäder. El Salvador var det sista landet som flyttade sin ambassad från Jerusalem, just med anledning av att FN inte erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

Flytten av USAs ambassad bryter mot internationella överenskommelser och ingångna avtal som ska ligga till grund för framtida fredsförhandlingar.

”Vi är arga och besvikna över beslutet och oroliga för konsekvenserna. Det är historielöst och vansinnigt”, säger Anna Wester, ordförande i Palestinagrupperna.

i Andra om: , , , , , , , ,


11 svar till “Beslutet att flytta USAs ambassad från Tel Aviv till Jerusalem är vansinnigt och historielöst.”

 1. Israels Kommunistiska Partis uttalande finns beskrivet på Internationell Communist Press: ’Communist Party of Israel reacted to President Trum´s decision to transfer the US embassy to Jerusalem, raising voices among Hadash MK´s saying it would ”harm the rights of the Palestinian people to liberty and self-determination.” Och: ’”Trump is a cracy pyromatic capable of setting the entire region ablaze with madness”, stated the leader of the Joint List members of Knesset (MK) Ayman Odeh.”

  Vad tjänar USA på att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad? Vad förväntar de sig i gengäld? Har Trump planer på att starta ett krig och att han behöver allt stöd han kan få genom detta beslut?

 2. Jerusalem är Israels huvudstad sen ett halvt århundrade. Erkännandet är en självklarhet, en notering av faktiska omständigheter. Israel regeras från Jerusalem.

  • Ger inga rättigheter alls till att kontrollera Jerusalem som EU och FN samt tidigare USA menat.

   1517 blev Jerusalem en del av Osmanska riket till dess upplösning 1917. Dvs. i 400 år….

   Jerusalem har en historia som går tillbaka till omkring 4000 f.Kr. Jerusalem är den heligaste staden inom judendomen och har även stor religiös betydelse inom kristendomen. Den räknas dessutom som den tredje heligaste staden inom islam. Trots att Gamla Staden bara har en area på 0,9 km² rymmer den en mängd platser av religiös betydelse, bland dem Tempelberget, Västra muren, Den heliga gravens kyrka, Klippdomen och Al-Aqsamoskén. FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon menar att östra Jerusalem skall utgöra huvudstaden i en palestinsk stat medan västra Jerusalem ska fungera som israelisk huvudstad.[9] EU erkänner inte Israels annektering av östra Jerusalem utan ser det som ockuperat och menar att en genuin fred förutsätter att Jerusalems status som framtida huvudstad i två stater avgörs genom förhandlingar. (Wikipedia).

 3. Jerusalem är de facto Israels huvudstad, oberoende av vad någon annan tycker. Vare sig EU, USA eller arabvärlden bestämmer var Israel har sin huvudstad, eller har någon jurisdiktion över Israel. Islams invasioner har rättmätigt avvisats i Spanien och Israel, vårt närmsta problem är inte att judarna återtagit sitt land för decennier sen, utan att vi nu ställs inför islam hemmavid, fullständigt försvarslösa. Sunnismens cyniska översitteri möts av söndagsskolans prussiluskor, beväpnade med våra pensionspengar.

  Vi önskar de ortodoxa lycka till med återtagandet av Konstantinopel, och ser fram mot Islam tillbakadrivet och ihopträngt på sin hemort på jorden; arabiska halvön. Och ingen annanstans.

  • Det som händer i MÖ är en del av en genomtänkt plan – Oded Yinon planen. Kaos eller inte – syftet är att skapa stor israel – stjäla ännu större areal. Sionisterna ser sin Gud som den som ”skänkte de ett land” – alltså en fastighetsmäklare.

   Vill världen ha fred så måste världen ta itu med marktjuvarna – det finns inga andra alternativ!
   Läs mer här
   https://www.globalresearch.ca/greater-israel-the-zionist-plan-for-the-middle-east/5324815

   • Det kaos man skapar kan sluka en, 9 december, 2017 at 07:18:
    Jag förmodar att just synsättet ”skänkte dem ett land” är det Jebus refererar till ovan.