Behöver vi bygga en krigskyrkogård nu?


USA ägnar nu stor militär kraft åt den största offensiven mot talibanerna sedan jakten på Usama bin Laden började för några år sedan.

Dagligen sker massiva flygangrepp mot olika mål i Afghanistan och allt är ett led i förhoppningen att USA sedan ska kunna dra tillbaka sina styrkor från landet. De som ska överta ansvaret för kriget mot talibanerna är det tjugotal länder som ingår i den Natostyrka som redan finns på plats. Våra svenska soldater som ingår i ISAF kommer då med största sannolikhet att hamna under Natobefäl.

Jan Dunmurray vid försvarshögkvarteret blev intervjuad i lördagens Konflikt i radions P1 och medgav då att svenska soldater kunde komma att bli insatta i offensiva strider mot talibanerna.

Bengt Kristiansson, Svenska Afghanistan-kommitténs generalsekreterare, är mycket tveksam till den utvecklingen eftersom talibanerna nu vinner allt bredare stöd hos den afghanska allmänheten. Orsaken är givetvis USA:s ockupation och massiva bombningar av civila mål. Hatet mot USA kommer att överflyttas till de Natotrupper som ska överta USA:s roll vilket givetvis leder till att faran för våra soldaters liv ökar dramatiskt.

Det är redan i nuläget så att två svenska soldater fått sätta livet till i den nuvarande – fredsbevarande operationen. De dog av en bomb som var direkt riktad mot svenskarna. Den svenska IFOR-styrkan har också beskjutits med granatkastare men klarat sig utan skador. Det visade sig i förra veckan då det blev känt att den svenska militärledningen undanhållit information till riksdagen om farliga händelser som IFOR-styrkan utsatts för.

Nu är talibanerna som bekant på stark frammarsch i Afghanistan igen och våra svenska politiker talar tämligen tyst om Sveriges nya roll i landet.


Är detta något som Sverige behöver?

Risken är uppenbar att den svenska insatsen kommer att behöva förstärkas ytterligare och att många av dem som sänds ut inte kommer att komma levande tillbaka.

Jag känner mig mycket tveksam till att våra soldater ska överta något slags renhållningsarbete efter USA:s ”Kriget mot Islam”. Sedan får militären och politikerna kalla det för vad de vill, men just nu håller vi på att bli indragna i en verksamhet som vi inte får korrekt och sanningsenlig information om. Skulle vi få det skulle en absolut majoritet av innevånarna sätta stopp direkt.

Och vad värre är, vinner högeralliansen valet så kommer den här militärstyrkan att utökas dramatiskt.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, afghanistan, ifor, talibaner, nato, soldater, kriget mor islam[/tags]


4 svar till “Behöver vi bygga en krigskyrkogård nu?”

 1. Kriget mot Islam är välfunnet. Nu ska svenskar dö tack vare Bushs galenskap!

 2. Hur ska vi kunna begöra korrekt information om ”kriget mot terrorismen” när hela eländet vilar på en lögn som fortfarande stora delar av USA:s befolkning, liksom tydligen även ett antal svenskar, tror på. Handlar det inte hela tiden om medveten desinformation i både vad gäller Sveriges involvering i Afghanistan och vad gäller Irakkriget.

  Hur snabbt har vi svenska soldater även i Irak tro, om vi får en borgerlig regering?

 3. Bra inlägg Jinge.

  Givetvis blir talibanerna mer och mer populära när folk förstår att de inte har mer att vänta sig av USA:s ockupation än terror, terror och mer terror.

  Att vi numera ska delta aktivt i USA:s smutsiga krig mot folk som det afghanska är sannerligen ”en skam, en fläck på Sveriges banér”. Att det förvandlas till officiell politik att assistera i sådant medan det nationella territorialförsvaret ska monteras ner är vämjeligt.

 4. Jinge påstår att ”vinner högeralliansen valet så kommer den här militärstyrkan att utökas dramatiskt.”
  Att den svenska truppinsatsen i Afghanistan kommer att utökas är mycket sannolikt. Planerna på ett ytterligare Svenskt närmande till NATO och på att NATO skall ta över hela ockupationen av Afghanistan är redan under genomförande.
  Detta kommer givetvis inte heller att avbrytas genom att ”vänster”-regeringen får förnyat förtroende.
  Inte heller genom att vänsterpartiet får statsråds positioner den socialimperialistiska Svenska regeringen.