Basbehov tillfredsställda på Kuba


Jag har glädjen att denna gång få införa ett gästblogginlägg av Zoltan Tiroler, yngre broder till Gabor Tiroler, som tidigare skrev gästblogginlägg om Kuba. Zoltan Tiroler har tidigare skrivit blogginlägg här om Assange, liksom brodern. Zoltan är aktiv i Svensk-Kubanska Föreningen (www.svensk-kubanska.se). Detta är det första av tre blogginlägg om Kuba av Zoltan. Det kan nämnas att en kommentator till tidigare blogginlägg här om Kuba hävdat att Kuba kan börja handla mer med andra länder.

I debatten om Kuba har sagts att sanktionerna resulterar i att människor inte får de mest basala mänskliga behoven tillgodosedda. Dit hör dricksvatten, elektricitet, bränsle till matlagning.

Det stämmer inte. Jag har varit på Kuba ett drygt dussin gånger. Faktum är att, fantastiskt nog, tillgodoser Kuba de mänskliga behoven trots folkmordsblockaden. Vattnet är drickbart (jag dricker det själv när jag är där). Kuba är elektrifierat till långt över 90 % och i avlägsna byar i isolerade bergsområden använder man sig av solpaneler för att driva datorer och bio. I städerna används huvudsakligen el för matlagning, vilket alltså finns. Tidigare var gas vanligare, vilket också finns (men är ganska dyrt). Kuba uppfyller FN:s millenniemål.

Att de basala behoven är tillgodosedda visas av att landets spädbarns- och mödradödlighet är lägre än i USA, medellivslängden är längre, utbildningsnivån högre. Befolkningen är friskare än i USA och kaloriintaget är över det som WHO rekommenderar. Allt detta är en makalös bedrift med tanke på blockaden. Endast ett socialistiskt samhälle klarar det!

Bakgrund (Anders Romelsjö): FN:s generalförsamling röstade 13/11 med överväldigande majoritet för att fördöma den amerikanska kommersiella, ekonomiska och finansiella blockaden mot Kuba. Det var 21:a året i rad som församlingen beslutade så. Men i år var rekordmånga länder med på protesten. 188 länder röstade för att fördöma de femtio år gamla amerikanska sanktionerna mot Kuba. Endast tre stater, USA, Israel (surprise, surprise!), och Republiken Palau röstade mot FN-resolutionen, medan Marshallöarna och Mikronesien avstod, rapporterade AFP via Top Stories hos Nyhetsbanken.


i Andra om: , ,, , , , , ,

Nyhetsbanken JennischeZ Tiroler i Smålandsposten Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska