Barn dödas I USA och AV USA

Igår skedde åter en förfärlig massaker vid en skola i USA. Detta är djupt tragiskt och har en bakgrund i att invånarna i USA har rätt att innehav och bära vapen, med vissa begränsningar, och är sannolikt också relaterad till våldskultur och hög kriminalitet i detta land. Då och då är rätten att bära vapen en aktuell politisk fråga i USA, men ingen president har vågat ta strid för att ändra lagen om vapeninnehav. DN skriver idag ”En tårögd och synbarligen skakad president Barack Obama framträdde inför nationen i ett tv-sänt tal.”.

Men Barack Obama är som USA:s överbefälhavare själv skyldig till att oskyldiga barn dödas i Afghanistan och Pakistan åtminstone. Enligt en undersökning i USA av en byrå för jämförande journalistik har minst 178 oskyldiga barn och ungdomar i åldern 0-17 år dödats av USA:s drönare, de obemannade attackflygplanen. Av dessa bodde nästan alla i Pakistan. Detta rapporteras i artikeln ”Drönarnas draksådd” i senaste numret av ”Afghanisan.nu”, Afghanistansolidaritets tidning.
Och antalet barn som föds med missbildningar i Falluja och andra delar av Irak har ökat kraftigt, med all sannolikhet på grund av att USA använt uranvapen som skadar arvsmassan. Detta har även jag skrivit om i denna blogg.

Barn tecknat imagesCAYJZ9KV

I en gästblogg av Ulla Johansson från Göteborg återges en artikel i den ansedda brittiska tidningen Guardian, som passar väl in i diskussionen om dödande och massakrer av barn i och av USA. Ulla Johansson är pensionär, författare och debattör. Detta inlägg utgörs av en debattartikel som hon 21/9 sände till Aftonbladet, där den refuserades. Ulla Johansson har medverkat i böckerna “Mona Elsa Ulla“, “Främmande besök“, “Kvinnor i butik, kvinnor på fabrik“ och givit ut boken “Flyktigt förbi“ 1998. Hennes senaste böcker är ”Valets pris” 2008 och ”Frånstulna framtidens samhälle” 2009. Hon publicerade här inlägget ”Fascismen återuppväckt” 8 augusti och ”Vem berättar sanningen om konflikten?” i Syrien 23 september. Hennes senaste blogginlägg var ”Gåtor kring media”

Ulla Johanssons inlägg

”När jag häromdagen läste förstasidan på Guardian (nätet) blev jag varse en rubrik ”US military facing fresh qustions over targeting of children in Afghanistan”. Vad dolde sig för vedervärdigheter bakom en sådan rubrik? Det visade sig vid närmare läsning värre än väntat. I mitten av oktober dödade USA:s militär tre barn som tydligen var ute och samlade bränsle (torkad gödsel) och observerades när de grävde hålor i en grusväg. De attackerades och dödades med artilleriraketer. (M142 High Mobility Artilleri Rocket System.)
Obama images

Så dödar man barn när man betraktar dem som ”children with potential hostile intent”. I det här fallet hade barnen inga fientliga avsikter -de samlade bränsle. En artikel i Military Times behandlar mördandet av barnen från militärens synvinkel. De ursäktar händelsen med att talibanerna rekryterar barn för sina syften: artikelns rubrik ”Some Afghan kids aren’ t bystanders”. Så följer redovisningar om hur barn påstås ha assisterat talibanerna på olika sätt. En djävulsk advokatyr för att dölja illdåden. Detta är ju inte första gången barn som samlar ved dödats.

Lasse Bengtsson skrev i en debattartikel i Aftonbladet mars 2011: ”En tidigare händelse som upprört var när en grupp afghanska pojkar för en tid sedan var ute och samlade brännved i Kunar-provinsen i norra Afghanistan. Pojkarna blev upptäckta av Natos attackhelikoptrar, som tog dem för talibaner, trots att de var så små. Nio av dem, alla under 12 år – den yngste bara 8 – dödades. Den överlevande, 11 år gammal, berättade att helikoptrarna cirklade över pojkarna när de letade efter veden, sedan steg de upp mot himlen, avfyrade raketer och sköt därefter pojkarna en efter en med sina kanoner.” – Bränslesamlande barn i båda fallen. USA:s militär angriper barn med kanoner och raketer.

Artikeln i Guardian tog upp den senaste attacken på barn – oktober 2012 – och redovisade diskussionen kring den. Militärens slingrande och även juristers skarpa kritik mot militärens agerande och tankemönster. När får vi se en sådan USA-kritik i svenska media? Att amerikansk militär – ledare på hög nivå – kan se barn som fiender är så chockerande att man förstummas. Som om imperiebyggarnas soldater i sin hybris nu lämnat normala människors verklighet.””

Mot bakgrund av Barack Obamas övergripande ansvar för att USA:s militärmakt dödar många oskyldiga barn är det förståeligt att man kan uppfatta Barack Obamas tårar över massakern i Newton som krokodiltårar.

i Andra om: , ,, , , , , , , , ,

DN 16/12 DN 4/12 Kommunisternas blogg Afghanistan.nu Undersökningen i USA Rapport om drönare SvT AB 16/12Expressen USA-bloggen Anders Svenssons bloggAH Rudberg SvD 15/12Guardian om USA:s barnamord Military Times Antawar blog Kära Tomten Hemlycka DN 4/10 DN 1/10 Blodig attack mot NATO i Afghanistan DN 21/8 DN 1/10 Drönare från USA dödar DN om kvinnor i KabulFIB-K om AfghanistanveckanSvD 1/10Expressen 1/10
Aftonbladet
Sveriges Radio
DN:s huvudledare 19/8 AB Guillou 19/8 SvD SvT Expressen Afghanistansolidaritet

  11 comments for “Barn dödas I USA och AV USA

 1. Leif Elinder
  15 december, 2012 at 13:29

  Vi vet ännu inte bakgrunden till den fruktansvärda tragedin på skolan i Connecticut, USA, där en psykiskt störd yngling sköt ihjäl minst 18 barn och flera vuxna. Det finns starka skäl att undersöka huruvida ett vansinnesutbrott av detta slag åter kan ha utlösts av psykotropa droger, vilket rapporterats tidigare.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article11360090.ab

  http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/nation/deadliest-us-shootings/

  Leif Elinder

  • Lars Johansson
   16 december, 2012 at 11:27

   Jag är ju inte läkarutbildad så jag har lite svårt att ställa diagnoser tvärs över Atlanten men kan det inte vara tvärtom, att han hade behövt medicin mot eventuella psykiska besvär?

   Har du, Leif, förresten hört något – hade killen psykotropa droger i kroppen? Du kan väl återkomma när du vet!

 2. 15 december, 2012 at 17:58

  Det är bara att inse att amerikanska barn är mer värdefulla än Irakiska och Afghanska barn, vilket syns på storleken på rubrikerna i våra västerländska tidningar. Vi borde allihop skämmas!

  • 15 december, 2012 at 21:19

   Visst, det är nästan som under kolonialismen i denna vår nuvarande neokoloniala period. Under USA:s angreppskrig i Sydostastasien 1960-1975 (som inte behandlades i FN:s säkerhetsråd) dödades lågt räknat 1 miljon människor. Detta är 300 gånger så många som dödades under 11 september 2011 i USA, och minst 1800 gånger fler om man tar hänsyn till skillnad i folkmängd.

   I Irak bor ungefär 25 miljoner människor och 1 miljon uppskattas ha dött av USA:s angreppskrig (som inte fick stöd i säkerhetsrådet). Antalet dödade blir då minst 3500 gånger fler per invånare!

   Vi har all anledning att reflektera över hur dessa händelser rapporterats i massmedia.

   Man undrar hur stor skillnaden är (som inte direkt kan mätas) med inställningen till döda(de) slavar och urinvånare i olika kolonier för 150 år sedan

 3. 15 december, 2012 at 21:12

  Håller helt med om detta. Rimligen borde man ha tagit blodprov och urinprov för att undersöka förekomst av psykotropa droger, narkotika och alkohol.

 4. Leif Elinder
  16 december, 2012 at 13:23

  All behandling med antidepressiva mediciner omfattar en potentiell risk att kunna driva en person till förvirring och våldsamma handlingar. Vi vet fortfarande inte säkert om Adam Lanza, tagit psykiatriska preparat.

  Det som gör saken svårbedömd är att en för snabbt avbruten behandling i sig kan utlösa förvirrade våldshandlingar veckor – ja även månader efter utsättandet – dvs ett negativt blodprov bevisar ingenting. Ingen förnekar att antidepressiv medicinering kan rädda liv. Men senaste årtiondets erfarenheter visar på en tydlig koppling mellan psykoaktiv medicinering och bisarrt och dödsbringande beteende. Detta bör mana till stor försiktighet vid förskrivning av psykotropa preparat till barn och ungdomar.

  • Lars Johansson
   16 december, 2012 at 15:44

   ”Vi vet fortfarande inte säkert”, säger du, Leif, men faktum är väl att ”vi vet” ingenting alls?

   Scientologernas kommitté http://www.cchrint.org/ sätter frågetecken efter sitt påstående: ”Another Senseless Shooting, Another Psychotropic Drug?”

   Det är bra, Leif, att du skriver att psykiatriska preparat ska förskrivas, men med ”stor försiktighet”. Så är det väl redan idag här i Sverige?

 5. Leif Elinder
  16 december, 2012 at 17:08

  Lars Johanssons synpunkter på psykofarmakaförskrivningen till barn och ungdomar i Sverige kan uppfattas som betryggande. Frågan är hur mycket svensk praxis skiljer sig från den som tillämpas i USA?

  http://www.nytimes.com/2008/06/08/us/08conflict.html?pagewanted=all

 6. Kamelsilen
  18 december, 2012 at 01:17

  Man frestas att säga att hela det västerländska samhället är förryckt. Varför sitter horder av ungdomar framför dataspel där fienden mejas ner så blodet stänker, och varför sitter så många föräldrar och tittar på TV:s alla våldsfilmer, medan fingrarna rotar i godispåsen? Detta är ju grogrunden till att de ungdomar, som spärrarna har släppt på, omsätter denna ohämmade brutalitet i verkliga livet. Det räcker inte med att nu analysera den här Adam Lanzas bakgrund och psyke, det skulle ge bättre resultat att analysera hans omgivning och försöka förstå vad som har gått snett med den.

  • 18 december, 2012 at 10:06

   Jag kan rapportera att jag även sände en något modifierad version till Newsmill, som efterlyste inlägg om massakern i USA. Då jag sände in mitt inlägg till Newsmill i lördags fanns endast två inlägg om USA, och minst ett handlade inte om massakern. Mitt inlägg blev refuserad, utan kommentar (det är deras praxis). Åsikter som inte följer huvudfåran har det inte så lätt, vilket motverkar attitydsändring och fri debatt.

 7. Leif Elinder
  19 december, 2012 at 18:06

  Newtown kids v Yemenis and Pakistanis: what explains the disparate reactions?

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/dec/19/newtown-drones-children-deaths

  ”Most of the world’s media, which has rightly commemorated the children of Newtown, either ignores Obama’s murders or accepts the official version that all those killed are ’militants’. The children of north-west Pakistan, it seems, are not like our children. They have no names, no pictures, no memorials of candles and flowers and teddy bears. They belong to the other: to the non-human world of bugs and grass and tissue.
  ”’Are we,’ Obama asked on Sunday, ’prepared to say that such violence visited on our children year after year after year is somehow the price of our freedom?’ It’s a valid question. He should apply it to the violence he is visiting on the children of Pakistan.”

Comments are closed.