Även Aftonbladet drar in blogglänkar?

Jag har kollat Aftonbladet på nätet nu på morgonen och jag hittar inte någon artikel som visar att de släpper in länkningar från bloggar. Samma sak gäller Dagens Nyheter.

Riktigt vad det beror på vet jag inte, men det kan givetvis ha ett samband med att DN stoppade länkningarna för ett par dagar sedan. Utan att göra mig till tolk för tidningarnas agerande så kan man i alla fall ana att vissa saker kan vara intimt förknippade med det inträffade, något som också avspeglas i hur Primelabs gör med Twingly just nu. De sistnämnda har nämligen startat en omröstning om hur många länkar som ska tillåtas i varje blogginlägg och i skrivande stund leder alternativet som föreslår att tre (3) bör vara det maximala antalet.

Med i Primelabs förslag finns: Obegränsat, En, Tre och Fem länkar. Den lilla omröstningen bör nog alla bloggare se som ett slags ”på förekommen anledning”. Det som hänt är att många bloggare valt att skriva 30-40 ord och länka till över tjugo tidningsartiklar. Det är givetvis inte tidningarnas läsare betjänta av, och det tillför inte heller något extra läsvärde. Personerna som agerat på det sättet motverkar i själva verket idén med bloggar eftersom de skrämmer bort bloggläsare.

För i ärlighetens namn, har man aldrig sett en blogg tidigare och klickar på en länk som leder till en sida som bara sammanfattar de senaste timmarnas nyheter med några meningar och innehåller buntvis med länkar till de telegram som tidningarna förmedlar, ja då gör man inte om samma misstag.

Dessutom finns det nazistbloggar som kopierar in de två-tre första meningarna i varje telegram för att sedan länka till källan. Mycket kan man kalla det, men bloggar är det inte. En ”blogg” som jag sett presterar över femton korta länkade notiser per dygn, och givetvis drar den på sig en del trafik. Men kan man kalla den för blogg? Nej, inte enligt min uppfattning. Det är mycket som går in under begreppet blogg, men för mig personligen så är en blogg en hemsida där innehavaren vill nå flera läsare och puffa för sin hobby, eller bara skriva dagbok, men också kommentera dagsaktuella frågor som t.ex. inom politik.

Dessvärre så drabbas de senare kategorierna av dem som missköter sig och feltolkar mediernas bredvillighet att släppa in bloggar att kommentera artiklarna.

Dessutom ylar vissa bloggare om att tidningarna inskränker yttrandefriheten genom att inte acceptera att människor utpekas som brottslingar på bloggarna, en helt absurd åsikt.

Att man skriver en blogg betyder inte att man fått något slags frikort att bryta mot lagar om ärekränkning, förtal och liknande. Och idag kan vi konstatera att vissa har namngett politiker och andra för att vara prostitutionskunder. Andra bloggar passade på tillfället att namnge de som misstänktes för dödsmisshandeln i Stockholm för någon månad sedan.

Jag var inne på ämnet igår, och det är rätt självklart att tidningarna inte vill medverka till att släppa fram namn på människor som inte är dömda för brott. Sedan kanske man inte kan kräva att bloggare vare sig kan känna till pressetiska regler, än mindre följa dem. Men moral kan man ha ändå, och så bör man inte bete sig.

Vad som nu kommer ut av de tendenser vi sett är svårt att sia om, men om Twingly begränsar antalet länkar så är det en kvalitetshöjande åtgärd. Jag hoppas att tidningarna följer utvecklingen, för egen del ser jag gärna att de också publicerar något slags regler som bloggar ska följa för att få bli länkade.

Uppdatering 09.58: Aftonbladet tror att det rör sig om ett tekniskt fel. De utreder just nu saken. 10.15: AB Berättar att man infört samma metod som DN, man stänger av bloggkommentarer per default och släpper fram blogglänkar till utvalda artiklar istället.

Twingly Primelabs omröstning

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Twingly, Bloggosfären, Bloggar, Primelabs, DN, Aftonbladet, Pressetik, Moral, Länkar[/tags]

  4 comments for “Även Aftonbladet drar in blogglänkar?

 1. 7 december, 2007 at 09:05

  Jag håller fullkomligt med dig!
  Det har börjat att bli vanligare nu på senaste tiden med värdelösa blogginlägg som länkar till massa tidningsartiklar.
  Men att dra in länkningen tycker jag är lite ”ett steg i fel riktning”, alltså – att backa är sällan rätt.

  Det som borde göras är kanske utveckling av twingly, alltså man kan köra ”tumme upp/ner” och har ett inlägg för mycket ner så kommer det försvinna från listningen.

  Å andra sidan så tror jag inte direkt på den idén heller eftersom att folk:
  1. Inte kommer orka ”rösta”.
  2. Kommer rösta ‘fel’ åt sina kompisar etc.
  Vad mer kan man säga än att det är beklagligt?

 2. 7 december, 2007 at 17:40

  På Björn Wadströms blogg hävdade Aftonbladet i går att de tagit beslut på att dra in länkarna till Geijeraffärens artiklar.

 3. Björn Wadström
  7 december, 2007 at 21:28

  Läs igenom kommentarsreglerna! Jinge

Comments are closed.