Åtta skäl att gilla Uruguays president
Detta är en översatt artikel av Medea Benjamin på Commondreams, som porträtterar Uruguays president José Mujica, en 78-årig före detta marxistisk gerillakämpe som tillbringat 14 år i fängelse, mest i isoleringscell och som visar världens ledare ett nytt sätt att styra. Han har nyligen besökte USA för att träffa president Obama och talat på en mängd olika arenor. Han föreläste där i ett rum fullt av affärsmän vid den amerikanska handelskammaren om fördelarna med att omfördela välstånd och höja arbetarnas löner. Han berättade för studenterna vid American University att det inte finns några ”rättfärdiga krig.” Benjamin Medea presenterar 10 skäl för att man ska gilla president Mujica.
Kommentar (Anders Romelsjö): Ett av skälen ska vara dennes liberala syn på cannabis, vilket jag placerat sist och kort och kritiskt kommenterar, och ett annat skäl är att Mujica har en hund, menan Benjamin (tror du att han har hund?). Det blir 8 skäl. Att detta publiceras innebär inte att jag själv instämmer i alla Mujicas bedömningar. Men mycket är positivt.
Medea Benjamin är grundare till Global Exchange och CODEPINK: Kvinnor för fred och författare till ”Drönarkrig: Att döda med fjärrkontrollen.”
mujica
1. Han lever enkelt och förkastar presidentskapets förmåner. Mujica har vägrat att bo i presidentbostaden slott och att ha bilkortege. Han bor i ett hus med en sängkammare på hustruns gård och kör en 1987 Volkswagen. ”Det har varit år då jag skulle ha varit glad bara för att ha en madrass” har Mujica sagt och hänvisar till sin tid i fängelse. Han donerar mer än 90 % av sin månadslön på 12.000 dollar i månaden till välgörenhet och kallas ”den fattigaste presidenten i världen” men menar att han inte lever i fattigdom utan i enkelhet.

2. I augusti 2013 undertecknade Mujica en lag som gör Uruguay till den andra nationen i Latinamerika (efter Argentina) att legalisera homosexuella äktenskap. ”Att inte att legalisera det skulle vara onödigt tortyr för vissa människor”, sade han. Under de senaste åren har Uruguay också tillåtit adoption av homosexuella par och öppet homosexuella får nu tjänstgöra i de väpnade styrkorna.
3. Han är inte rädd för att konfrontera företags missbruk, vilket framgår av den långvariga kamp hans regering utkämpar mot den amerikanska tobaksjätten Philip Morris. Som före detta rökare menar Mujica att tobak är en mördare som måste bringas under kontroll. Men Philip Morris stämmer Uruguay på 25 miljoner dollar i Världsbankens International Center för biläggande av investeringstvister på grund av landets tuffa lagar som förbjuder rökning i offentliga lokaler och kräver varningsetiketter, inklusive grafiska bilder av hälsoeffekterna. Uruguay är det första landet i Latinamerika och den femte nationen i världen att införa ett förbud mot rökning i offentliga lokaler. Philip Morris, USA:s största cigarrettproducent, har stora globala affärsintressen(och ett välbetalt armé av jurister). Uruguays kamp mot denne tobakens Goliat kommer att få globala återverkningar.
4. Han stödde legalisering av abort i Uruguay med en jämförelsevis begränsad lag. Men denna lag är den mest liberala abortlagstiftningen i det socialt konservativa, katolska Latinamerika och är helt klart ett steg i rätt riktning för kvinnors reproduktiva rättigheter.
5. Han är en miljöaktivist som försöker begränsa onödig konsumtion. Vid toppmötet Rio +20 år 2012 kritiserade han den utvecklingsmodell som föreslås av rika länder. ”Vi kan nästan återvinna allt nu. Om vi hushållade med våra medel skulle de 7 miljarder människor i världen kunna få allt de behövde. Global politik bör röra sig i den riktningen”. Han har nyligen avvisat ett gemensamt energiprojekt med Brasilien som skulle ge Uruguay billig kol på grund av sin oro för miljön.
Kapitalistiska pyramiden imagesCAFVRVSE

6. Han har fokus på att omfördela sin nations rikedom och hävdar att hans administration har minskat fattigdomen från 37 % till 11 %. ”Företagen vill bara att öka sina vinster. Det är upp till regeringen att se till att avstår tillräckligt av sin vinst så att arbetstagarna har pengar att köpa de varor de producerar” sade han till affärsmän vid den amerikanska handelskammaren. ”Detta är ingen hemlighet – ju mindre fattigdom, desto mer handel. Den viktigaste investeringen vi kan göra är i mänskliga resurser. Hans regeringens fördelningspolitik omfattar prissättning för viktiga råvaror som mjölk och att ge datorer gratis, och utbildning till alla barn.
7. Han har erbjudit sig att ta emot fångar som förklarats frigivna från Guantanamo. Mujica har kallat fånglägret på Guantanamo Bay en skam och insisterar på att Uruguay bidrar till att stänga anläggningen. Förslaget är impopulärt i Uruguay, men president Mujica, som var politisk fånge i 14 år, sade att han ” gör det för mänskligheten.”
8. Han är emot krig och militarism.. ”Världen spenderar 2 miljarder dollar varje minut på militära sa han till studenterna vid American University.” Jag brukade tänka att det fanns ädla krig men nu tror jag bara på förhandlingar.
9. Han stödde landets banbrytande legalisering av marijuana. ”Inte i någon del av världen har kampen mot droger givit resultat. Det är dags att prova något annat”. I år blev Uruguay det första landet i världen att rättsligt reglera produktion, försäljning och konsumtion av marijuana. Lagen tillåter individer att odla en viss mängd varje år medan regeringen styr priset på marijuana som säljs på apotek. Lagen kräver att konsumenter, försäljare och distributörer är licensierade av regeringen. Syftet är att ta marknaden från de hänsynslösa narkotikahandlare och behandla drogberoende som en folkhälsofråga. Deras experiment kommer att få återverkningar i hela världen. Kommentar: Mujica har sannolikt fel i att kampen mot droger inte har givit resultat. Sveriges restriktiva narkotikapolitik har rimligt betydligt bidragit till den i relevant internationell jämförelse låga förekomsten av narkotikabruk bland ungdomen. Och en ökad tillgänglighet, allt annat lika, ökar som regel konsumtionen och lockar till sig nya narkotikamissbrukare.


intressant.se, , , , , , ,, , , , , , ,, , , , ,, ,

Medea Benjamins artikel ICIJ:s rapport DN 4/4 2013 SvD 4/4 Ab 2/42013
Hurun Report Intervju med Noam Chomsky Data från VärldsbankenDN 2/3 Dokument utifrån USA-bloggen DN 13/2 DN 2 13/2SvD Expressen 13/2 Ab 13/2Annarkia Clartes Kinannummer Ab 17/1 Kritikerstorm mot Janne Josefsson DN antal miljardärer i Sverige Old Wolf-bloggen Anders Lindberg i Ab 17/1 DN 17/1 DN 18/1 Erik Helmersson DN 7/11 DN 8/11 SvD AB Expressen SvT SR Stiglitz i SvD 4/11Wolodarski i DN 4/11 DN1 17/10DN 2 17/10 DN 3 17/10DN 4 17/10DN 5 1/10 DN 6 17/10 SvD 17/10 SvD om USA-valetAftonbladet 17/10
AB 17/10Expressen 17/10SvT 17/10 SR 17/10 SvT Rapport 24/9 SvD 26/9 Equality Trust SvT Rapport 24/9 kl 19.30 DN Debatt 24/9 Lena Sommestads blogg 24/9 DN recension Rapport 23/9 Dagens Industri 18/9 DN15/3 DN 20/9 recension av Nina Björks bok
SvD
Occupy Wall Street 4/9


2 svar till “Åtta skäl att gilla Uruguays president”

  1. Som läkare borde du vara medveten om att missbruk inte är en egenskap hos substansen, då du under din karriär förmodligen skrivit ut en ansenlig mängd narkotikaklassade substanser, utan att samtliga blivit narkomaner.

    Att det inte är substansen som skapar missbruket bevisas ju av alla företeelser som dykt upp de senaste 20-30 åren. Spelmissbrukare, sexmissbrukare, internetmissbrukare, porrmissbrukare och gud vet allt som människor använder för att sabba sina liv. Det är tämligen uppenbart att substanserna är en red herring för de verkliga orsaken till självdestruktivt beteende.

    • Det är riktigt att ”missbruk” – en term som nu utmönstras som egen diagnos efter sammanslagning med beroende inte bara beror på substansen. Det är en interaktion mellan substansen, sociala och ekonomiska förhållanden i samhället (makronivå), på individuell nivå, andra individfaktoer som arv, förhållanden i olika komponenter i närmiljön. Det byggdes upp avancerade deskriptiva modeller för detta för mer än 30 år sedan. (Nu sitter jag på ett hotellrum i Danmark, för att flyga vidare kl 06.20 i morgon och kan inte försöka utveckla mer nu.)