Att förknippa hakkors med Israel


Igår lyssnade jag på Studio Ett och ett inslag föranlett av en ledarartikel i Expressen som skrevs av Rickard Slätt.

Det han försökte problematisera i sin artikel var att demonstranter mot Israels omåttliga aggression i Libanon använde hakkors med likhetstecken med Davidsstjärnan. Att det över huvud taget kan väcka diskussion i media finner jag ytterst märkligt.

Svastikan (hakkors) har allt sedan andra världskriget använts av fredsrörelsen som symbol för ondska. Den mest extrema ondskan vi känner till använde hakkorset som symbol, och sedan den dagen så har demonstranter världen över använt det för att visa på allt som är särskilt avskyvärt när det gäller förföljelse av människor, ofta i samband med krig.

Själv bar jag en skylt vid en demonstration mot dåvarande Sovjetunionen vid inmarschen i Tjeckoslovakien 1968. En skylt som föreställde hammaren och skäran med ett likhetstecken mot en svastika.

Inte långt efteråt gick jag i mängder av demonstrationer mot USA:s krig i Vietnam. Då med skyltar med bilder på Nixon flankerade av hakkors. De amerikanska flaggor som visades upp på bilder i demonstrationerna hade ofta hakkors i stället för stjärnor i stjärnbaneret.

En märklig detalj i sammanhanget är att många av landets ledande redaktörer som nu är verksamma i tidningar, i radio och TV var med i dessa demonstrationer så det är långt ifrån obekant ibland medierna. Jo, även journalister som nu arbetar på Expressen och Studio Ett var med.

Något senare gällde demonstrationerna militärdiktaturen i Chile, Pinochet är en av dem som avbildats flankerad med naziflaggor. USA:s krig mot Irak har föranlett många satirtecknare att använda hakkorset och söker man på Google hittar man massor av sådana bilder. Bilder av Bush som gör Hitlerhälsning, Bush i naziuniform och liknande.

Men så, plötsligt som en blixt från klar himmel, så är mediernas uppmärksamhet riktad mot hakkorset.

För den här gången är det Israel, vars krigsför-
brytelser, brott mot de mänskliga rättigheterna och Genèvekonventionen det handlar om. Demonstranter har gjort likhetstecken mellan Davidsstjärnan och ett hakkors och Richard Slätt får sitt berömda utbrott i Expressen.

För just Israel är ett land som man inte får använda sådan symbolik mot. Men vad hade hänt om vi demonstrerat mot orättvisorna och diktaturen på Castros Cuba? Hade Expressen protesterat på ledarplats då? Hade Göran Greider på Dalademokraten talat i radio med darr på stämman?

Hade Malmös chefsåklagare Sven-Erik Alhem verkligen startat en förundersökning om det var en svastika som placerats i Kubas flagga? Nej givetvis inte, för är det yttrandefriheten man är ute efter så angriper man bara sådant man ogillar, inte sådana symboler man själv skulle kunna tänka sig att använda.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]politik, demonstrationer, hakkors, svastika, davidsstjärna, israel, yttrandefrihet, libanon, debatt, symboler, fredsrörelsen[/tags]


21 svar till “Att förknippa hakkors med Israel”

 1. Mycket bra post.

  Jag har inte tänkt på det, men naturligtvis är det som du säger: Hakkorset är idag en allmän symbol för ondska.

  Vad hakkorset då signalerar i demostrationen (kontexten) blir det då: Israel begår ondskefulla handlingar när de bombar Libanon.

 2. ”Den mest extrema ondskan vi känner till använde hakkorset som symbol, och sedan den dagen så har demonstranter världen över använt det”

  Jag är ledsen Jinge, över 10,000 medverkade i en fredsdemonstration i Montreal sista helgen demonstrerande not Israel, hakkors syntes inte, Hezbollah’s flagga syntes inte heller. De bar på Lebanons flagga, i stöd.

  Hakkorset är förknippat med ondska, right, men det symboliserar också förintelsen av Judar, därför bör inte anständiga människor använda den symbolen mot Israel, det kan tolkas fel…

 3. Sandbuzz: ”Jag är ledsen Jinge, över 10,000 medverkade i en fredsdemonstration i Montreal sista helgen demonstrerande not Israel, hakkors syntes inte, Hezbollah’s flagga syntes inte heller.”

  Det gläder mig att du demonstrerar mot Isreals omhämmade dödande av civila i Libanon faktiskt! Det hade jag inte trott..

 4. Förstår man inte att det blir debatt när man drar ett likhetstecken mellan hakkorset och davidsstjärnan, så måste man medvetet anstänga sig; nu var det i och för sig inte det som texten handlade om, utan snarare var gränsen går för när man kan och inte kan, i strik juridisk mening (använda hakkorset) om man nu inte är nasist eller antisemit! Jag tycker att det är helt beroende på omständighet och miljö. Men jag skulle aldrig göra det – detta då det jag vill ha sagt, helt skulle drunkna i den efterföljande debatten! Varför använda hakkorset alls?

 5. Sandbuzz, jag förstår dig inte. Det fina med hakkorset och likhetstecken i just denna konflikt trodde jag var det att det antyder både att israel håller palestinier i reservat (som i jude-getton, torra markbitar där barnen får kasta sten bäst de vill) och att staten israel mördar på etnisk och nationell grund i en hisnande takt. Så mycket text ryms inte på en banderoll. Tog man inte fel lärdomar av 2vk?

 6. Studio Ett’s inställning till Israel och sionismen är ingen nyhet. Där förs ständigt kampen för att indoktrinera lyssnarna att palestinskt motstånd är terrorism medans Israels massmördande är självförsvar.
  Det intressanta med samhällsprogrammen i radio, som är under ekochefen Staffan Sonnings ledarskap, – Ekot, Studio Ett, P1-morgon och Godmorgon Världen – är att redaktionerna är helt befriad från icke västeuropeiska medarbetare. Gå in på respektive programs hemsida och klicka på redaktionen så får ni se.
  I Paul Lappalainens utredning ”Det blågula glashuset”
  http://www.regeringen.se/sb/d/5073/a/46188
  som handlar om den strukturella rasismen, påtalas med start på sidan 133 i del 1 hur mediers världsbild präglas av mono kulturen på redaktionerna, som tenderar att skapa ett ”vi och dom tänkande”. Om man då vill sätta åtminstone 50 procents tilltro till den namedropping som Radio Islam sysslar med under rubriken ”Israels nätverk inom TV och radio”
  http://www.radioislam.org/judemakt/tv-radio.htm
  så kan man börja ana sambandet med Ekot, Studio Ett, P1-morgon och Godmorgon Världen’s rapportering i konflikter där Israel är inblandat.
  Nu ska ni inte ta det jag försöker påstå om Israel lojala public service medier som sant. Men uppgiferna kan ni inte på goda grunder avfärda utan att själva ha tagit del av dem. Så besök nämnda webbsidor och fundera.

 7. Intressant Jinge. Visste inte att du var med 1968 mot Sovjetunionen. All heder för det.

  Vad jag själv funderat över är att israeliska bosättare själv använde liknande symbolik, hakkorset, när de fick lämna Gazaremsan. Det är ungefär som bögar får säga det nedsättande ordet bög, men vi som inte är det ska vara tysta och applådera åt dem.

  När nynazister använder hakkorset och går omkring i uniformer, är det ju ingen diskussion om att det är hets mot folkgrupp (dom i Hd 1996) och antisemitism.

  Men, när det gäller islamister som använder ett europeiskt hattecken, hakkorset, i Sverige, så borde väl svenska lagar gälla? För de är väl svenskar i första hand?

 8. Jinge, nej jag demonstrerade inte mot Israel, jag blev endast vittne till demonstrationen, helt oförskyllt, då jag hade hamnade i den på väg till annan plats. Dom brände inga Israeliska flaggor heller, vad jag såg. Den var helt fredlig, men allvarlig.

 9. peter, det där var jäkligt dumt sagt, Jinge gillar inte lögner på sin blog. Det är inte Israel som håller Palestinerna i reservat, det är de Arabiska grannländerna som gör, och de vägrar också att integrera Palestina-Araberna i sina samhällen som bona-fide medborgare, även efter 50 – 60 år. Exempel: Lebanon och Jordanien.

  Palestina_araber som är Israeliska medborgare bor inte i reservat, för din information.

 10. Peter: ”Vad jag själv funderat över är att israeliska bosättare själv använde liknande symbolik, hakkorset, när de fick lämna Gazaremsan.”

  Bra Peter! Jag hade glömt det men kommer ihåg det nu. NU kan man ju tipsa SVen-Erik Alhem om det oxo- :) Han får väl vända sig till ambassaden och protestera..

 11. Men hallå!

  Jag besökte Auschwitz och Birkenau i våras, det är det som hakkorset står för. Systematiskt mördande av miljoner människor (inte bara judar, men tveklöst flest till antalet). Att demonstrera sin åsikt mot allting som kommit därefter, möjligen med undantag av Kambodja och Nordkorea är ett hån och en skymf mot de döda och deras minne.
  Tyvärr är det i det svenska debattklimatet alltför lätt med att komma undan med dessa övertramp. Sten Andersson (tidigare S-ministern, inte Sverigedemokraten/Moderaten)tvekade aldrig att säga inför ett 20-tal SSU-are att ”judarna är som nazister” och det var bara jag som krävde att han skulle säga förlåt.

  Detta är Sverige sedan 30 år och jag skäms som svensk och socialdemokrat.

 12. Som sagt, judiska bosättare använde hakkorset när de protesterade mot Ariel Sharon. Ska jag skriva det igen?

 13. De judiska bosättare är en mycket liten minoritet som i grunden är motståndare till staten Israel eftersom man inte kan upprätta något annat rike på jorden än det som Gud upprättar. Att denna minoritet visas på tv i väst handlar naturligtvis om att de vet att de då garanterat kommer att synas, ungefär som när Big Brother-deltagare har sex under sändningstid. De är långt ifrån repressentativa för Israels befolkning, men det är de som ständigt visas, eftersom media älskar att visa det. Att de har politiskt inflytande beror på en historisk kompromiss som har att göra med Israels grundande.
  Dock kan man konstatera att de kan visa med skyltar med hakkors och demonstrera sina åsikter av den anledningen att Israel är den enda demokratin i hela mellanöstern och det kan ni aldrig förneka, hur mycket ni försöker linda in de andra despoterna i olika trevliga termer.

 14. Jonas! Analogt med detta konstaterar jag bara att de som använder hakkors i svenska demonstrationer är en mycket liten minoritet som i grunden är motståndare mot den israeliska staten o.s.v….

 15. Svastikan var från början en ”religiös” symbol med en stark (och GOD) innebörd. Som en symbol för att hedra livet. När ett fascistiskt agerande/mördande tog till sej den symbolen – så förstördes den goda innebörden.

  En dag i framtiden kanske vi använder Davidsstjärnor eller Kristuskors när vi vill demonstrera mot förtryck och övergrepp – en dag har kanske de symbolernas användare gått så långt över gränserna att deras ”goda” symboler blivit obrukbara till annat än som symboler för ondskan…

  Det är som med ”varumärken” – en rejält katastofartad tabbe – så är det varumärket förstört… Av någon anledning så har vi haft ett otroligt tålamod med hur de religiösa symbolerna brukas/missbrukas. Att anhängare till ”du skall icke döda din nästa” – överhuvudtaget mördar andra människor – får mej att tänka på det där ordet INTE, som man inte ska använda inför små barn för de förstår inte innebörden av INTE och tror att det är så de ska göra…

  Det är väldigt sorgligt att svastikan användes av nazismen, det var en gång en fin symbol. Det är fruktansvärt och tragiskt det som pågår idag i vår värld – där vissa människors liv är mindre värda än andras, vilket gör att det går inflation i människors värde – och en dag är inte heller vi ”något värda”…

 16. ”Men enligt källor i Ramallah har endast 1 500 av de 10 000 fångarna blivit dömda. Många sitter i administrativt förvar, vilket kan förlängas på obestämd tid var sjätte månad.” SvD 9/8

  ”Efter kidnappningen av Shalit har minst 163 palestinier mist livet under offensiven i Gaza.” SvD 9/8

  ”Över 1.011 människor i Libanon har förlorat sina liv till följd av kriget. Samtidigt har 118 israeler, de flesta soldater, dödats, enligt de färskaste siffrorna från Reuters.” DN 10/8

  sandbuzz, förlåt slarv och okunskap, staten israel är fri från skuld vad gäller palestiniers levnadsförhållanden och inga analogier kan göras till 2vk:s ghetton, men gäller det också mördande på etnisk och nationalistisk grund, menar du?

 17. På denna blogg gäller vissa ordningsregler.

  Kommentarer förutsätts följa den allmänt vedertagna netiketten. Det innebär att du inte får skriva nedlåtande, förolämpande eller provocerande kommentarer. Ska du kritisera någon vars uppfattning du inte gillar så måste du framföra den kritiken på ett hyfsat sätt. Dessutom bör det framgå vad det är du opponerar dig emot och varför.

  Du måste fylla i en fungerande e-postadress. Den syns inte hos läsarna och jag behöver den om det är något jag skulle vilja fråga.

  När det gäller länkar så kan du länka till din blogg/hemsida i utrymmet som anges för URL: I övrigt bör du vara ytterst sparsam med länkar. Jag är personligen ansvarig för det just du skriver i kommentarer här och du kan aldrig räkna med att jag är så intresserad att jag sitter och kollar upp länkar. Bloggreklam givetvis förbjuden, trackbacks är ok.

  Du bör givetvis också hålla dig till ämnet för den bloggpost du kommenterar. Handlar den om ”vargar” så ska man inte diskutera annat än det ämnet i kommentarerna. Metakommentarer är således ej tillåtna. Inte heller kommentarer som är skrivna för att provocera.

  Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att dessa villkor ej uppfyllts. För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här. Jämför gärna med en tidnings insändarsida..

  / Jinge