Bränn gamlingarna i fjärrvärmeverken!


Nu börjar det bli snart bli ont om plats på kyrkogårdarna när 40- talisterna så sakteliga börjar trilla av pinnen. Då kan man ju inte heller så gärna hålla krematorierna igång dygnet runt, för det kan ju leda till klagomål från dem som ännu är vid liv. Dessutom så blir det ju så många som ska begravas att man måste bygga ut kyrkogårdarna ordentligt.

Här i Haninge bryter man därför ny mark långt ute i skogen i Österhaninge för att få plats med gamlingarna. Och minns att diskussionerna om ättestupa varit uppe på tapeten förr… Kyrkogårdsförvaltningen i Jönköping har dock en innovation som kan komma väl till pass..

Ekot: ”Inom kort kan frystorkning bli ett alternativ till kistbegravning och kremering. Frystorkning går till så att man doppar den döde i flytande kväve som får kroppens beståndsdelar att sönderdelas av kylan. Fragmenten skakas sedan isär och man kan ta hand om miljöfarliga ämnen som till exempel kvicksilver från tänderna.”

”Kyrkogårdschefen Lennart Angselius tror att det handlar om att vänja sig vid något nytt. – Jag tror att det här miljötänkandet har kommit till människorna nu och de som tänker lite djupare på detta. Det är ju ändå en förpackning att göra sig av med…”

Han säger vidare: ” – Man kan ju då återanvända väldigt mycket gravplatsmark, man kan göra en enklare typ av kyrkogård till exempel där naturen är det som dominerar.”

Läs på sr.se/ekot!

Nu väntar vi 40-talister med spänning på fler nya innovationer. Personligen känner jag till en massa gruvhål i Bergslagen som skulle kunna fyllas. Och nu när el- och oljepriserna bara går uppåt så kanske man skulle fundera på om inte fjärrvärmeverken kan behöva lite bränsle? Problemet med det skulle väl kunna vara att rökgasreningen ännu inte är så bra att den tar hand om kvicksilver till hundra procent.

Redan idag är pensionerna så urholkade att många gamlingar kan ses plocka tomburkar ur papperskorgarna för att få pengar så att de kan dryga ut dieten på katt- och hundmat. I händelse av sträng kyla kanske man kan skicka ut patruller och samla ihop dessa trashankar? De är oftast tillräckligt dehydrerade för att brinna lätt…


2 svar till “Bränn gamlingarna i fjärrvärmeverken!”

  1. Bra idé Annica! Men se för sjutton till att inte regeringen får nys om den. Då kommer det väl ett papper från SPP där det står att slantarna är tagna för att täcka kremeringskostnaden. Sedan blir det som i lumpen. Inställelsedatum dagen efter man blivit panchis.. :-(