Asteroiden kommer !!

Jag medger att det är rätt underhållande att läsa om en asteroid som är på väg att träffa jorden, i alla fall eftersom det tar ett tag innan den kommer.

Dessvärre så är jag nittio år 2036 och i ärlighetens namn ska jag nog ha en himla tur om jag ska kunna vara med då. Och det är inte en SÄKERT att den ska dimpa ner då, möjligheterna är dock stora. Det vore tragiskt om man inte får veta hur det går med den saken. Barn och barnbarn får säkert, men för deras skull ser jag helst att den missar.

En annan sak med den sortens cirkulerande bumlingar är att vi faktiskt inte vet om vi blir träffade av något liknande redan i nästa vecka. Forskare skannar himlavalvet kontinuerligt, men området är rätt svårbevakat, om man säger så. Det kan dölja sig en sådan stenklump på något ställe där de inte ens tittat.

Att media skriver spaltmeter är helt ok, det ska de givetvis göra. Man talar om att spränga den till en annan bana, men det vet man inte om det fungerar ens. Att spränga i ett totalt tomrum, hur effektivt kan det vara?

Men det är klart, visst vore det kul om man kunde sitta och liveblogga från en sådan händelse…

AB123 DN SvD HD SydSv

Andra om , , , , , , ,

[tags]Asteroid, Komet, Katastrof, Rymden, Skräck, Fasa, Jorden, Hysteri[/tags]

  5 comments for “Asteroiden kommer !!

 1. 29 januari, 2008 at 18:38

  Tomrummet är nog inget problem om man vill spränga. Det tokiga är att man kan förvandla den stora kulan till en okontrollerbar hagelsvärm i stället om den går i bitar. Visserligen är det rätt stor sannolikhet att de flesta småbitarna som kommer hit antingen brinner upp i atmosfären eller ramlar ner i havet, men man kan ju inte utesluta att något befolkat område träffas av en redig svärm stenar. Och det är ju inte så kul.

  Ett bättre alternativ – vilket dock förutsätter en del förvarningstid och teknik – är att man skickar iväg en rymdfarkost till den farliga kulan och på något sätt puttar iväg den i en bana som är mindre farlig för Jorden. Jag tror att detta diskuteras på allvar.

 2. 29 januari, 2008 at 18:57

  Tja, det är inte så många år sedan som en jätteklump passerade mellan jorden och månen, och den fick man inte syn på förrän den redan hade passerat.
  Så nära är i praktiskt taget mitt i prick, den bröt halva linjen mellan nian och tian. Om du, som gammal skytt, förstår vad jag menar?

 3. 29 januari, 2008 at 19:02

  Låter upplagt för ett scenario liknande det i filmen Armageddon. Jag tror knappast att det går att rädda jorden på samma sätt? Filmen är rätt töntig.

 4. 29 januari, 2008 at 19:49

  Ja ett par millimeter närmare centrum så…

 5. 30 januari, 2008 at 09:16

  Den här astetoiden hade jag ju gärna sett live, nu får man ju vänta ett tag till, minst sagt. Får väl kolla på den på youtube istället. Inte riktigt lika spännande :)

Comments are closed.