Arla har lovat bojkotta Israel?


Jo det skriver i alla fall Aftonbladet i en liten notis som tydligen kommer från deras Text-TV och ursprungligen Jyllands-Posten.

Texten i notisen är: ”Efter bojkotten mot danska varor i muslimska länder på grund av Muhammed-karikatyrerna, har stora danska företag nu lovat att istället bojkotta Israel, för att säkra avtal i muslimska länder. Det skriver Jyllands-Posten. Uppgifterna om att bland andra dansk-svenska Arla lovat bojkotta Israel upprör israels Köpenhamnsambassadör. – De har underkastat sig politisk terrorism som i dag drabbar Israel, men som i morgon kan drabba danska företag, säger han till Jyllands-Posten.”

Är det korrekt så är det en ytterst allvarlig sak. Att Arla försöker blidka de muslimska länderna kan jag förstå, men Israel hade inte något alls med karikatyrteckningarna i Jyllands-Posten att göra vare sig då eller nu.

Ska Israel bojkottas så är det vi konsumenter som ska göra det och skälet

är deras olagliga ockupation av palestinskt territorium. Är Arla så förbaskat korkade som här antyds så bör vi själva bojkotta Arla. Fast jag undrar om det går..


9 svar till “Arla har lovat bojkotta Israel?”

 1. jag har absolut inget emot att företag själva inleder bojkott mot israel,
  jag kommer ihåg för något år sedan, israel hade gjort något super dumt och korkat, både COOP och ICA skulle sedan ta upp bojkott på nästa styrelsemöte typ. och COOP var först ut, men dom bestämde sig för att inte göra det…och då gjorde såklart inte ICA det heller :(

  Fast var ju i helt andra sammanhang, men du skriver uttryckligen att du tycker att det är fel att företag bojkottar israel, vilket jag tycker är helt sjukt. Bara det jag ville poängtera.

 2. Det är klart att svenska företag får bojkotta Israel. Men här handlar det om en försäljningsbojkott TILL Israel. Hade det varit så att svenska förtag hade nekat till att distribuera israeliska varor hade jag stått upp och applåderat. Men DET är inte fallet tyvärr. Utan man har helt enkelt listat ut att den israeliska marknaden är betydligt mindre lönsam än den muslimska delen i det området.

  Och det tycker jag är ett mycket tveksamt skäl.

 3. Ett välkommet initiativ och en ”plötslig” uppvaknelse som förhoppningsvis får efterverkningar hos andra kortsyna kapitalister rädda att förlora marknadsandelar och kanske en oönskad bieffekt?

  När krämare ”fusionerar” och gör sig stats och regellösa får man gemensamt ta smällen, något för ”aktieägarna” att tänka på…

  Givetvis är denna hastigt påkommna insikt ingenting annat än det Jinge pekar på ovan, men bättre än ingen moral alls i marknadsdiktaturens medeltidsmörker…

 4. Palestinierna dricker Pepsi, israelerna Cola. Ingen Cola i de palestinska områdena, ingen Pepsi i Israel. Mellanösternkonflikten i ett nötskal.

  Jag har sagt det förut: hitta på något bättre än meningslösa bojkotter. Se mitt förslag i inlägget ovan, och har ni ännu bättre ideer så varsågod och skriv.

 5. Anna: ”Jag har sagt det förut: hitta på något bättre än meningslösa bojkotter.”

  Jag tycker att det är en alldeles utomförträfflig idé.

  Bojkottar halva världen israeliska produkter så kommer Olmert & Co genast att drivas till förhandlingsbordet. Problemet har länge varit det stöd Israel fått av USA och något måste göras, något som VI kan göra. Nu tror regeringen tydligen oxo att man ska kunna hålla inne med de pengar som de ska redovisa till PA.. :-(

  Så ser din regering på ”demokrati”. Hamas är faktiskt valda i demokratiska val..

 6. Företag, i synnerhet storbolag, är knappast några moraliska agenter. Arla vill genom en eventuell bojkott öka sina vinster genom att företagets image förbättras. Det föreligger således inga moraliska bevekelsegrunder för en sådan hållning – snarare tvärtom.

 7. Valio säljer mjölkprodukter i Sverige så det går att helt utan problem att bojkotta Arla ^_^