Arktis smälter, vattennivån stiger 60 meter!


Jag vet inte om det är tillfälligheter
som gör det, men allt oftare hittar jag stora och viktiga nyheter i form av små notiser. Det är lite märkligt kan jag tycka för läser man och samtidigt förstår vad som berättas finns det all anledning att höja på ögonbrynen.

Arktis ismassor smälter, jo vi har hört det förr. Om det handlar om koldioxidutsläppen eller om det är en normal cykliskt återkommande händelse undandrar sig min bedömning. Framför allt eftersom forskarvärlden inte är helt enig. Men om den globala uppvärmningen också omfattar Antarktis blir det intressant. För då stiger vattennivån 6 meter enligt samstämmiga bedömningar.

Mjaha. Vattennivån stiger med 6 meter… Ni som tycker att det är kul att spela på börsen; – köp Tretorn och andra stövelfabriksaktier. Men se till att de aktier ni köper är i företag som ligger minst 10 meter över havet..


10 svar till “Arktis smälter, vattennivån stiger 60 meter!”

 1. Att det bara är en notis beror nog på att det här sker långsamt, men det är väldigt allvarligt förstås.
  Det är dags att börja flytta inåt landet så att man kommer över nivågränsen.
  Alternativt bygger man en flytande tomt med hus på.

 2. Min dröm om husbåt är ju inte helt fel.. :D Men annars får det väl bli ett isolerat litet torp i norrlands inland. Då kanske man slipper fågelinfluensan oxo.. :D

 3. Det var väl den arktiska oceanen som kunde vara isfri på sommaren, den som normalt täcks av packis och inte kan påverka vattennivån i världshaven?

 4. Jag tolkar det som om glaciärer och hela midevitten smälter. NASA har ju visat mängder med foton på just det.. Men även 6 meter skulle vara en global katastrof.

 5. Arktis är enbart en klump is i havet. Nivån i groggen stiger inte när isen smälter. Prova gärna detta expriment nästa gång ni går ut på krogen.

 6. Sydpolen i Antarktis på södra halvklotet är egentligen landmassa omgivet av hav. Denna landmassa är täckt av ca 30 millioner kubik kilometer is i form av tusenåriga glaciärisar med en tjocklek på i genomsnitt 2.160 meter. Det är ca 90% av all is på hela jorden och resultatet om den smälte skulle bli en höjning av vattennivån på ca 60 meter i samtliga hav i världen.

  Så du menar att citatet ovan är ljug ? :D

 7. Geografi? Kallt som attan är det i alla fall på vintern..
  :-/ Länken jag postade förut handlade om BÅDE arktis och antarktis och det var de som hävdade 60 meter. Fast de berättade att det rörde antarktis, men det såg inte jag..
  Men nu är det mer ordning, men om det är reda det vet inte jag.. :-P

 8. Ordning och reda snart är det fredag. Men artikeln handlade om arktis. Det jobbiga är faktiskt om den södra sidan smälter. Då om någonsin blir det jobbigt med krogtricket. Allt för blött.