Är ledarskribenter dumma i huvudet?


Kommer ni ihåg moderaten Anna Kindström från Djursholm? Hon var uppriktig en gång och sa: ”- Lantisar är dummare än stockholmare”, vilket kanske inte var så smart sagt..

Sådana misstag glömmer SvD lätt, och inte sjutton skriver deras ”ledarblogg” om saken heller. Därför känner jag mig manad att påpeka Kindströms fadäs, för den här bloggaren glömmer inte, lika lite som de som passar in på det moderata epitetet ”lantisar”.

Tidningen Metro frågade Maria Abrahamsson, ledarskribent på SvD, onsdag 24 november 2004: ”- Maria har du gjort bort dig någon gång”?

Maria: ”Efter EMU-valet sa jag att de som inte hade röstat var dumma i huvudet. Det var inte så diplomatiskt. Men det var sant, undersökningarna visade att det var de med lägst utbildning som hade stannat hemma. Jag borde ha uttryckt mig på ett annat sätt.”

Jag, en stilla och försynt man, undrar hur dumma i huvudet ledarskribenter kan bli egentligen.. Men hon kanske inte har någon utbildning stackarn..


8 svar till “Är ledarskribenter dumma i huvudet?”

 1. Kan man inte belägga ett sådant påstående med ngn form av empiriska fakta så visar man bara att man inte förstår vad man pratar om..

 2. Den som röstar subventionerar systemet. Då får man finna sig i valets utgång. Den smarte röstar naturligtvis inte eftersom att det inte finns någon anledning att acceptera majoritetens förtryck.

 3. Äsch Jinge. Vi vet väl alla att Stockholmare är smartare än lantisar. Der är bara det att det inte är PC att tycka det.

  Sen kan man alltid ta fram statestik som visar att antalet med högskolestudier är procentuellt mycket högre i Stockholm och Sveriges andra två storstäder än på vischan.

 4. Ja just det… Jinge. Hur är det med minnet egentligen? Anna som du citerar hette inte Kindström… Men jag tänker inte hjälpa dig med namnet. Den får du hitta själv. ;)

 5. Kenneth!? Kan det bero på att högskolorna ligger i storstäderna tror du? Inte? :-) Sedan vill jag gärna höra hur ”smarthet” relateras till var någonstans man är bosatt?
  Det är sådana tendenser som gör att (m) och andra nyliberaler aldrig kan bli accepterade av folkflertalet. Har man sådana åsikter så kommer man för evigt att vara hänvisad till de intellektuella bakgårdarna..

 6. Jinge. Du har faktiskt rätt. Det är oerhört omoget att t ex mästra folk beroende på var de kommer ifrån. Det finns som sagt vänsterpartister i en norrlandskommun (minns inte vilken, men ett SVT-reportage visade det) som sänker skatterna och skär ner i onödiga offentliga verksamheter, medan Täby höjde skatten nyligen. Och Abrahamsson gillar ju att höra sin egen röst och tycks tror att hon vinner skalper för inbördes beundran i högerlägret. Vad nytta är det till?

  Jinge, ditt råd var ju grymt. Sök jobb som rådgivare på Timbro vettja!