Är framtiden direktdemokrati via nätet?


Under min dagliga rundtur ibland mina favoritbloggar hittade jag något som jag aldrig tidigare sett, men som det spekulerats i när det gäller framtiden.

Mr Browns Kommentar berättar: ”Det finns ett mycket intressant projekt i Sverige just nu som kanske visar mot en framtida demokratisk ordning. I kommunfullmäktige i Vallentuna har det internetstödda direktdemokratiska partiet Demoex ett mandat. Det är ett parti utan partilinje, utan given politik. Alla mantalsskrivna i Vallentuna kan bli medlemmar, men även utomstående mot en mindre avgift. Medlemmarna fastställer sedan i partiets linje i vissa frågor genom interna omröstningar på internet. Den enda representanten argumenterar och röstar sedan i enlighet med Demoex medlemmars vilja i fullmäktige. Det är med andra ord en direktdemokratisk struktur inom den parlamentariska demokratin som skall bli mycket intressant att följa i framtiden.”

Naturligtvis finns det anledning att se med stor skepsis på direktdemokrati via nätet. Viktiga kommunala beslut bör inte vara föremål för plötsliga opinionssvängningar och godtycke.

Men som experiment har det givetvis en plats men tanken svindlar, tänk om partiet fick majoritet? Då skulle allehanda populistiska eller tillfälliga idéer plötsligen kunna omsättas i praktisk handling på kommunal nivå..

Bilden är en klickbar länk till Demoex!


Bilden är en klickbar länk till Demoex!

Varför inte göra en golfbana av hela Vallentuna? Eller bygga en gigantisk Formel1-bana?

Tanken svindlar men jag ser nog helst att mina vanliga vänsterpartisiska fullmäktige-ledamöter fortsätter att tänka till och tycka för mig här i Haninge.

Men som experiment? Visst! Kul!

Läs Mr Browns kommentar!


7 svar till “Är framtiden direktdemokrati via nätet?”

 1. Tyckar att du underskattar Vallentunaborna. Jag har aldrig varit i Vallentuna men om vi antar att dom är iaf inte är nämnvärt mindre intelligenta än övriga Sverige så tror jag inte dom röstar igenom nått sånt när dom vet att det är på allvar.

 2. Inte alls. Men jag tror inte att det är speciellt listigt att låta tillfälliga trender påverka samhällsutvecklingen på sikt. Jag tror givetvis inte att de skulle göra golfbana av hela midevitten, men är det någonstans det ska ske så.. :-)

  Men tänk om invandrarfientliga grupper sätter igång en kampanj i något ärende?

  Kolla tidningarnas tyckeri och ”mätningsresultat” så ser du att många tänker inte speciellt långt när de tycker till..

  Men det ÄR intressant och kanske går att använda i viss omfattning..

 3. Jag är väldigt skeptisk mot direkt-demokrati, främst för att resultaten kan bli högst odemokratiska:
  När folk i allmänhet tröttnat på att rösta om varje liten fråga och röstdeltagandet sjunker, blir det fritt fält för starka särintressen och extrema grupper att rösta igenom sin linje med vad som egentligen är en pytteliten minoritet.

 4. För den stora majoriteten, och för dom som inte har det finns det ju offentliga bibliotek och annat som kan erbjuda den tjänsten. Wille: det skulle givetvis behöva kombineras med en stark grundlag som skyddar individen mot kollektivet. Hmm, är det nån som har några djupare kunskaper om Schweiz, där röstar dom väl rätt mycket om olika frågor?

 5. Jag håller inte med om att direktdemokrati vore mer farligt vad gäller extrema och konstiga åsikter än vår nuvarande demokrati. I en övergångsfas kan det säkert pga att folk tröttnar på att rösta hända att exempelvis Kalle Anka-partiet får majoritet och döper om staden till Ankeborg eller andra ännu värre dumheter, men det händer bara en gång då folk efter detta kommer inse att de måste sätta sig in i frågorna och rösta ansvarsfullt.

 6. Direktdemokrati riskerar att leda till odemokratisk elitism eller godtycke där bara de mest engagerade får sin vilja igenom OM den inte kombineras med valfri representativitet. D v s den som inte har engagemanget och drivkraften att själv rösta i enskilda frågor måste ha valet att deligera sin röst till en person eller organisation de har förtroende för.

  Kombinationen representativ direktdemokrati tror jag däremot skulle leda till en betydligt bättre och mer genomtänkt politik än den halvmesyr till demokrati vi har idag.