Är en blogg verkligen en dagbok på nätet?


Alla säger att en blogg är som en dagbok på nätet. Det vete sjutton om jag tycker att denna är, snarare en insändarsida där jag själv är redaktör. Min normalsignatur är ”sign ej sosse” som ni vet..

Men vi kör för det för en gångs skull då. Sitter nämligen och installerar Fedora (Linux) på en gammal dator jag fått överta från min dotter. Lätt att få det att snurra, men jag kan alldeles för få Unix-kommandon för att det ska vara lika enkelt att komma vidare. Så nu måste jag iväg till biblioteket och greppa ett antal böcker om Linux.

Det var ett tag sedan jag skruvade ihop min första dator, närmare bestämt ungefär 30 år sedan. Senare blev jag halvhyfsad på DOS och Basic II (Diabs) men allt sprack med en knall när en viss herr Gates kom dragandes med Windows och IBM byggde sin första PC.

Så jag ser detta som en hämnd mot Bill Gates. Om jag hittar ett vettigt bild-behandlingsprogram under Linux så

kanske jag t.o.m. tar ut skilsmässa från Micro$oft, man vet inte.. :)

PS Fedora ser mycket fin ut..


8 svar till “Är en blogg verkligen en dagbok på nätet?”

  1. Visst hittar du bildbehandlingsprogram. Fria programmet GIMP lär till och med gå att installera så att det ser ut som Photoshop (AKA Gimpshop). Fast ärligt talat finns det programmet för Windows också. Hälsningar Christer

  2. Tack för tipset! Gimp finns redan med i Fedoradistrubitionen så jag ska kolla per omgående!

    Uppdatering: Har kollat som hastigast. Verkar kompetent men det är ett VIKTIGT program så jag måste ägna ngn arbetsdag åt det. Bla kolla upp hur mycket det kan minimera får webvisning.

    1-0 till Linux!

  3. Gammalt Unix-skämt om hur du kan få till det med rätt kommandon:

    who | grep -i blonde | date | cd ~; unzip; touch; strip; finger; mount; gasp; yes; uptime; umount; sleep

  4. Fedora är småmysig, men jag tycker den är på tok för bloatad. Den installerar ju allt mellan himmel och jord.

    En helt suverän desktop-dist i min mening är Ubuntu. Den är dessutom baserad på Debian vilket innebär lätta och snabba uppgraderingar när nya Ubuntu släpps (var 6e månad) samt ett enormt paketbibliotek och Debian-stabilitet.

  5. Jag har oxo fått ett antal tips om Ubantu. Grejen var att ubantus CD1 som jag brände inte blev helt lyckad medans Fedora blev ok. Sedan hade tidigare testat RH9 så jag kände mig tämligen hemtam med Fedora. Samtidigt så är det så att jag inte kan ett smack Linux så jag kommer att labba lite med Fedora, funkar det så fastnar jag väl för den. Jag är hälsosamt osentimental inför frågan om vilken variant jag ska köra annars.

    Men grundtips är att XP inom kort hamnar på min ”andradisk” på förstadatorn..