Är det så här vi ska se polisen?


När jag var liten så såg man ofta poliser ute och patrullerade på stan. Dessutom var de utrustade med sabel vilket givetvis imponerade på små grabbar.

Min bästa kompis pappa var polis så jag fick tillfälle att känna på en sabel

Den var tung och jag insåg att det

knappast var speciellt skojigt att bli utsatt för den.

Idag är dock risken minimal. Det finns så få poliser att man knappast träffar på dem. Ser man dem så susar de förbi som på bilden. Att träffa på en patrullerande polis är en högoddsare precis som 7 rätt på Lotto..


6 svar till “Är det så här vi ska se polisen?”

 1. Om man kunde skära lite i lagstiftningen och ta bort en hel del ”offerlösa” brott så kanske polisen skulle ha resurser att synas, skydda allmänheten från det verkliga buset och lösa _riktiga_ brott.
  Man kan ju tyckas att våldsbrott, våldtäkter, mord och rån torde vara högre prioriterat än t ex ”uppseendeväckande beteende” och liknande pseudo-brott som polisen måste lägga ned energi på pga lagstiftning.
  Mindre brott i brottsbalken skulle innebära mer fokus på de brott som var kvar.

  Läste någonstans nyligen (sorry, minns inte källan) att amerikansk polis lägger ned 50% av sina resurser på att utredda ”Vice” brott, dvs uteslutande brott som ”uppseendeväckande beteende”, prostitution, ”indecency”, narkotika innehav, smuggling etc, brott som så länge tvång inte finns med i bilden knappast har några andra offer än de dumskallar som utför dem av egen fri vilja.

  Min poäng: skydda folk mer från varandra, mindre från oss själva.

 2. Snart kommer polisen inte ha tid att utreda ett enda smack när alla ska avlyssnas..

 3. Under min vistelse i Skåne, bodde jag hos bekanta i en lägenhet strax intill polisstationen. Efter en dag ringde polissirenerna i mitt huvud på samma sätt som bakgrundsljudet från alla fläktar. Til slut visste jag inte om det var inbillning, eller om det faktiskt var en siren som hördes utanför.

  Det var då som jag kom på att det var först 1987, när jag flyttade till Södertälje, som jag för första gången såg en polisbil med blåljus och siren. I uppväxtorten Oskarshamn syntes de bara patrullera.

  Idag ser man dem aldrig gående, utan de åker bil. Och man ser dem aldrig i preventivt syfte, utan de kommer när det redan är försent, när brottet är begånget. Vad blev det av närpoliserna?

 4. Bevisligen så finns det ett behov av mer poliser, .. man lär ju kunna hyvla av en rätt betydande del av arbetslösheten genom att uppmunta folk att söka sig till polisyrket.

 5. Felet som gjordes var att säga upp så många civilanställda inom polisen som man gjorde och låta poliser sköta det mesta skrivbordsarbetet själva. Gör man så utan att anställa väldigt många fler poliser så blir resultatet färre poliser ute i tjänst än tidigare.