Är det religionen det handlar om?


Vissa stater arbetar frenetiskt med att försöka få det att framstå som att islam är en religion som befrämjar terrorism.

Till viss del så måste man faktiskt ge USA/Israel ett erkännande för att de faktiskt lyckats rätt så bra med detta. Det är inte sant, det vet många, men hur det ser ut i ”folkmedvetandet” kan man inte med säkerhet säga. Det man kan säga är däremot att islamofobin frodas här i Sverige, och sannolikt i många andra länder också.

Men hur förhåller det sig egentligen?

Ser man tillbaka på t.ex. ”självmordsbomber” så leder Sri Lankas Tamilska Tigrar överlägset. Man talar inte speciellt högt om detta, för mycket är de, men knappast muslimer. Och fakta som talar emot Bushs agenda bereds ytterst sällan plats på löpsedlar och förstasidor.

Ska vi dessutom dra in begreppet statsterrorism i diskussionen så blir slutsatserna än mer skrämmande. Det är huvudsakligen de kristna (USA) som ägnar sig åt sådant, tätt följt av judarna (Israel). Inte heller dessa uppgifter ges utrymme på löpsedlarna i den omfattning som man hade kunnat förvänta.

Diskussioner om vad som ger bränsle åt terrorism är inte heller något som välter tidningskiosker. Att terrorismens drivmedel är imperialism, kolonialism och somliga nationers strävan efter en total hegemoni, det förstår några, andra inte.

Idag skriver SvD: ”FN:s generalförsamling har antagit världsorganisationens hett omdebatterade strategi mot terrorismen. Beslutet är en framgång för Sveriges utrikesminister Jan Eliassons som på måndag avslutar sin tid som generalförsamlingens ordförande.”

Vad har de då kommit överens om som är en del av Eliassons framgång? Jo fem punkter…

Människor ska övertalas att inte ägna sig åt terrorism.
Terrorister ska hindras att utföra attacker.
Stater ska avskräckas från att stödja terrorism.
Statsmakternas möjlighet att krossa terrorismen ska ökas.
De mänskliga rättigheterna måste respekteras.

Övertalas? Hindras? Avskräckas? Krossas?

Avslutningsvis skriver man i SvD:s artikel: ”Likaså ska terroristers möjlighet att kommunicera via internet försvåras”.

Det sista tog jag med eftersom det visar på hur man ser på hotet mot västvärlden. Kan man inte tysta folk genom att ge dem rättvisa, frihet och självbestämmande så vill man sätta en ostkupa över dem så att de i alla fall inte hörs och syns. Att de i samma andetag talar om de mänskliga rättigheterna är en cynism som i sin absurditet blir riktigt rolig.

När ska FN och EU besluta att samhällskritiker inte ska få kommunicera via internet? Det beslutet är nog redan på väg skulle jag tro..

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Politik, EU, FN, Terrorism, USA, Israel, Internet, Islam, Muslimer, Islamofobi, Bush, Kriget mot Terrorismen[/tags]


7 svar till “Är det religionen det handlar om?”

 1. Det finns inga tecken på att Saddam Hussein och al-Qaida hade något samarbete före den USA-ledda invasionen av Irak 2003. Det fastslår en ny kongressrapport i Washington, som därmed än en gång ifrågasätter Bushregeringens argument för att attackera Saddamregimen.

  ”Saddam Hussein litade inte på al-Qaida, såg islamiska extremister som ett hot mot sin regim och avvisade alla framstötar från al-Qaida om materiellt eller operativt stöd”, heter det i senatsrapporten som publicerades på fredagen.

  Två av de tyngsta argumenten för USA:s krig var att Saddam Hussein samarbetade med terrornätverket al-Qaida samt att Bagdaddiktatorn hade massförstörelsevapen. Båda var av allt att döma falska.

  Vad finns det mer för argument för att det skall gå att kalla detta krig för,Kriget mot terrorism?
  Kan Mr Buch kalla Irakierna för Terrorister efter detta?

 2. Hej!
  Vad menar du med begreppet ”statsterrorism”?
  Att den sk ”kristna högern” i tex USA har en massa ”mindre bra” aktiviteter på sin agenda är välkänt, men kan du inte vara vänlig att specificera lite mer? Alla som läser din blogg har ej samma bakgrund som vi 40-talister. (Jag försöker få ett antal yngre kontakter att läsa din blogg), och ibland skulle du kunna vara lite mer ”undervisande”/John

 3. Jag tror att de allra flesta vet vad termen ”Statsterrorism” avser att beskriva. Framförallt yngre som dagligen konfronteras med en del länders terror mot civilbefolkningen. Ta bara Israel och USA som är de mest aktuella.

  Israels anfall mot Libanon var ett skolexempel på detta, eller deras agerande mot palestinierna i Gaza och på Västbanken. Eller USA:s krig mot Irak.

 4. Jag hann läsa kommentaren innan du tog bort den Jinge! Jag begriper inte att du alls släppte fram den. Sådana djävla bomb-högerdårar ska hållas kort. Dessutom påstod han fem saker, alla fem lögn. Men du hann till och med besvara? :-)

 5. ”Vissa stater arbetar frenetiskt med att försöka få det att framstå som att islam är en religion som befrämjar terrorism.”

  Det tycker jag är ett svepande uttalande. Faktum är att terroristiska självmordsuppdrag på främmande mark till övervägande del har utförts av muslimer. Orsaken är framförallt att religionen har tagit över politiken i den muslimska världen. Jämför gärna med korstågen – då var det de kristna som var ”terroristerna” i Guds namn. Idag har de flesta västerländska stater separerat religionen från politiken.

  Jag kan hålla med om att vissa stater utövar vad du kallar för ”statsterrorism” – men när du alltid inkluderar Israel – då undrar jag varför du aldrig har givit ett enda skäl till VARFÖR Israel gör det dom gör. Inte kan du mena att Israel offrar sina söner och döttrar enkom för att jävlas med araberna?

  Anfallet mot Libanon har måhända upprört många – men såvitt jag kan se – har Israel inga andra ambitioner att få leva i fred bakom säkra gränser – något som förvägrats dem sedan Israel utropades som stat. Israel har slutit fred med Egypten och Jordanien – och så här långt verkar alla inblandande staterna kunnat leva i fred.

  Palestina konflikten verkar kunna fortgå mestandels pga palestinierna själva inte har nån aning vem och hur de skall förhandla med Israel. Jag personligen tror att så fort det finns EN sammanhållande part i de palestinska områdena – en part som har kontroll över ALLA väpnade fraktionerna – då först kan fred uppnås även där.

 6. Flyer: ”Jag kan hålla med om att vissa stater utövar vad du kallar för “statsterrorism” – men när du alltid inkluderar Israel – då undrar jag varför du aldrig har givit ett enda skäl till VARFÖR Israel gör det dom gör.”

  JAG är knappast den som ska förklara Israels motiv…