Är det inte dags att varna för GEN-modifierat?Hur ska vi få politiker som bryr som om miljön och verkar MOT genmodifiering?

Nu visar det sig hur nonchalanta svenska sosseministrar är trots att de har all information.

Jag har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat att jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist och Lena Sommestad verkat för att få genmajsen MON863 godkänd i Sverige trots att företaget som utvecklat den har krävt att utredningar om majsen ska vara helt hemligstämplade.

Råttor har fått leverförändringar av majsen men nu har våra socialdemokratiska representanter sett till att den är godkänd både i Sverige och i resten av EU.

Vilkas ärenden de går behöver vi knappast fundera på eftersom det är alldeles tydligt. De kan under inga omständigheter hävda att det är de svenska konsumenternas i alla fall.

Nu visar det sig föga överraskande att genmodifierad Raps spridit sig i England och fört över sina genmodifierade anlag till ogräset Åkersenap.

Så nu har åkersenap plötsligt blivit resistent mot det ogräsmedel som rapsen modifierats för att tåla.

Just i det här fallet kanske det inte är någon katastrof, men uppenbarligen överför genmodifierade grödor sina modifikationer till släktingar inom växtriket.

DN: ”Genförändrad raps har korsat sig med den vilda släktingen åkersenap, har nu engelska forskare för första gången upptäckt. Samtidigt ska svenska Jordbruksverket ta fram nya regler för att minska risken att godkända genmodifierade grödor sprider sig.

Genförändrad raps har framställts för att det ska gå att använda bekämpningsmedel som effektivare tar död på ogräs i odlingarna. Forskarna sätter in en gen i rapsen som gör den motståndskraftig mot bekämpningsmedlet.

Motståndare till genmodifierade


Ann-Kristin Nykvist, jordbruksminister

organismer, GMO, menar att risken är stor att dessa gener sprider sig fritt i naturen via vilda släktingar.”

När det gäller MON863 så producerar den själv ett gift som ska stoppa angrepp av skadeinsekter. Det är också effektivt på att förstöra levern på råttor och troligen då också människor.

Men det är, som jag skrev innan, hemligt..


9 svar till “Är det inte dags att varna för GEN-modifierat?”

 1. Vågar man hoppas att den fria marknaden skall lösa det här problemet. Om ingen vill ha genmodifierad majs i Sverige (och enligt dagens poll på DN.se så vill majoriteten inte ha det) så torde marknaden för majsen i Sverige vara icke-existerande och därmed så köper inga handlare in skiten.

 2. Yabosid: Det tror jag inte att man vågar hoppas, för hur många skaffar sig kunskaper om vad de köper och konsumerar och hur många väljer dyrare alternativ om det finns billigare?
  Själv tänker jag varken äta majs eller konsumera margarin i fortsättningen.

 3. Jag är ingen vän av förbud men jag tror Kerstin har rätt. Som jäktad småbarnsförälder hinner man inte med all läsa alla innehållsdeklarationer och även om man gjorde det, skulle man då kunna lita på att alla halvfabrikat verkligen har korrekta deklarationer? Hur vet man vad man får på restaurangen?

  Hur skulle det vara om all genmodifierad mat var tvungen att säljas med en märkning liknande den som sitter på ciggaretpaketen? Då skulle man iaf inte riskera att missa att man faktiskt köper genmodifierad mat.

 4. Det är ett smart förslag Leo! Men tyvärr kommer det nog att stöta på patrull som varande ”handelshinder” eller något i den stilen.

  Sedan är en annan fråga hur man ska förhindra genetiska ”rymlingar” från att korsbefrukta den inhemska grödan. Något katastrofescenario kan jag inte tänka mig på kort sikt, men vem vet vad som händer om 50 år?

  Jag är skeptisk..

 5. Nån miljöpartist har visst sagt (hörsägen från swnet.politik) att hon vägrar att äta tomater med gener i…

 6. ”Tomater med gener i” ?? :-)

  Det var kul. Nu är väl inte swnet.politik ngn vidare källa att citera, men hittar du en RIKTIG källa så kan man ju göra världens kuligaste blogginlägg om saken.. :-)