Äntligen ny årstid och – storm?


Äntligen ser det ut som om hösten kommer på riktigt. SMHI säger att ett lågtryck växer till sig från sydväst som kommer att ge riktigt med regn.

Jag har tidigare berättat några gånger att jag gillar ”fulväder” och det är sant. Egentligen tycker jag att det är lite fjösigt med kuling, jag vill ha storm. Det gör mig inte heller något om träd blåser av eller om ett eller annat tak lyckas bli luftburet. Materiella skador är helt ok så länge människorna klarar livhanken.

Jag tror att den typen av känslor bygger på en undermedveten längtan till våra förfäders dagar då vädret innebar ett reellt hot. Jag vet inte och jag bryr mig inte heller om att psykologisera omkring det. Jag bara gillar skitväder, thats it.

Än så länge flaggar SMHI för kuling i bottniska viken, men jag skulle tro att väderförändringen innebär kulingvarning för de flesta farvattnen senare i eftermiddag, det är i alla fall vad jag hoppas. Och ja, jag är förberedd på att sätta på mig regnstället och ge mig ut för att försöka fånga busväder på bild.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Väder, Höst, Storm, Busväder, SMHI, Årstider[/tags]pingat till intressant.se


5 svar till “Äntligen ny årstid och – storm?”

  1. Åh, tack för att det finns fler som delar denna ”perversitet”. Lite yrsnö runt knuten – och jag blir genast piggare. Stormen viner och strömmen går – ja, det är besvärligt, men något primitivt går liksom igång, som jag får energi av! (För mycket materiella skador är jag dock för bekväm för att riktigt uppskatta – där har mina nomadgener tunnats ut, måhända!)

  2. Ja, jag känner likadant.
    Jag antar att du, liksom jag är 40-talist och jag tror att mycket av denna min känsla formades under mina första år av uppväxt under den tidens ganska karga förhållanden ute på den småländska landsbygden där det dagliga livet sammanflätades med naturen i betydligt högre grad än vad jag tror att vår tids generationer upplever i sina ombonade miljöer!

  3. Jo det är något primitivt som stimuleras. Så fort jag ser att väderprognosen pekar på Åska, Storm och Drivis blir jag – Glad! Tyvärr så tippas SMHI fel alltför ofta och då blir jag besviken.

    Jag tror att det är knutet till att vi bara för några generationer sedan var ytterst hårt ansatta av klimatet, något som vi i vår urbana, oljeeldade och trygga miljö saknar. Kanske inte saknar utsattheten, men närheten till naturen.

    Naturens krafter drabbar oss och vi kan inte göra ett smack åt det. Jo vi kan klä oss bättre eller gå in i stugvärmen, men busväder får oss att KÄNNA naturen inte bara se på den.

  4. Japp! Fulväder är kulväder. Då känner man att man lever. Adrenalinet rinner till och livsandarna vaknar. Dessutom är det så GOTT att komma in i stugvärmen igen. Ying och yang?