Äntligen hörs SÄPO!


Maria Bjernevi och Thom Thavenius som tidigare arbetat som analytiker vid Säpo har nu gått ut i DN Debatt och sågat somliga av de självutnämnda terroristexperter som fått oproportionerligt stort utrymme i media.

DN Debatt: ”I den svenska debatten har det också under senare tid förekommit påståenden om att terroristhotet inte har någonting att göra med västs politik eller agerande gentemot den muslimska världen, och inte heller med Palestinakonflikten. Se till exempel Magnus Norells inlägg på DN Debatt den 5 juli.

Det framstår dock som närmast världsfrånvänt att påstå att dagens terroristhot – som ju inte bara drabbar Europa eller väst utan i stor utsträckning är ett säkerhetsproblem också i delar av Mellanöstern, Asien och Afrika – inte skulle ha med utrikespolitik eller med vissa västländers krigföring eller engagemang i muslimska länder att göra. I dagens globaliserade värld är det ett obestridligt faktum att händelser och processer som äger rum långt från vårt eget land påverkar också situationen här hemma. Att det finns en utbredd vrede mot väst i många muslimska länder, och att denna vrede utgör grogrund för tolerans eller till och med stöd för terrorism riktad mot väst eller mot regimer som uppfattas som korrumperade av väst, måste betraktas som ett faktum.”

Säpochefen säger i samma tidning att Säpo måste bli öppnare med sina kunskaper om terrorism och det är verkligen ett efterlängtat besked. Idag har olika grupperingar använt den mediala uppblåsningen av terrorskräcken för sina egna syften. Jag avstår från att peka ut särskilda syndabockar eftersom jag tycker att det här var goda nyheter.

Men ingen ska inbilla sig att ”Bjernevi” och ”Thavenius” låtit publicera sin debattartikel utan att den i förväg godkänts av Säpoledningen. Och just det är det som gläder mig mest faktiskt. Nu ska det bli ytterst intressant att följa den framtida rapporteringen om det terrorhot som vi de facto kan vara utsatta för. Att en skäggig gubbe i en grotta i bergen i Pakistan/Afghanistan

sagt sig vara besviken på Sverige spelar mindre roll eftersom han inte är annat än – ett spöke.

Speciellt spännande ska det förstås bli att läsa om Säkerhetspolisens analys av följderna av Sveriges insatser i Afghanistan.

Källor: DN / DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Säpo, Maria Bjernevi, Thom Thavenius, Magnus Norell, Magnus Ranstorp, Terrorism, Säkerhetspolisen, Polisen, Terrorattentat, Al-Qaida, Irak, Palestina, Mellanöstern, USA, Israel, Anders Danielsson, Säpochefen, Doris Högne Rydheim, Politik[/tags]


4 svar till “Äntligen hörs SÄPO!”

  1. ”Speciellt spännande ska det förstås bli att läsa om Säkerhetspolisens analys av följderna av Sveriges insatser i Afghanistan.”

    Skall de publicera en sådan analys?

  2. Vi får hoppas att säpo är lite duktigare än cia och mi6, då kanske vi och världen får relevant information och inte ren skrämselpropaganda.

  3. Ytterligare ett led i skrämselpropagandan. Vi ska vara rädda och medgörliga, så är det bara. Jag tror inte alls att SÄPO:s plötsliga ”öppenhet” är till gagn för någon medborgare.
    Tvärtom, den kommer att ytterligare sätta skräck i oss, öka på fördomarna mot muslimer och få oss att ta bort blicken från USA:s göranden och låtanden. Vad Säpo nu gör är exakt samma sak som det USA och Storbritannien redan länge har gjort, varnar för terrorism. Vi är helt i händerna på USA.

    Och snacka om propaganda!