Äntligen ett ”objektivt” Syrienmöte i det svenska mediaetablissemanget!



Dagens gästbloggare är Hans Öhrn. Han är frilansjournalist med inriktning på internationella frågor och som i maj besökte Syrien och bland annat intervjuade företrädare för oppositionen. Tillsammans med mig har han publicerat artikeln ”Syrien – en bricka i USA:s spel mot Kina” i FIB-Kulturfront nr 8 2012. (http://www.fib.se.) 31 augusti publicerade han här inlägget ”Etnicitet och imperialism i Syrien – riksdagsmän skriver till Putin”, den 12/9 ”Blicken på Zuma” och senas ”tBillie Holiday, märkliga frukter och Bashar al-Assad” 28/11.

”Häromdagen var jag på Syrienmöte. Det ingick i en temavecka under rubriken Syrien: Uppror, Kultur och Journalistik som Svenska Institutet hade anordnat i samarbete med Utgivarna, Medievärlden, Stockholms stadsteater och Svenska filminstitutet. Jag kan tyvärr inte rapportera så mycket från det mötet jag deltog i. Det var nämligen lite halvhemligt, sådär. Det inleddes med att moderatorn förklarade för oss deltagare att inga bilder fick tas under seminariet. Ej heller fick namnen på någon av deltagarna nämnas. Skulle det citeras fick det vara anonymt. Anledningen till ”hysch-hyschet”, uppgavs det, var ”situationen i Syrien”.

Dikter

”Kanske var de rädda för jihadister”, tänkte jag innan mötet började? Och sen undrade jag om det verkligen var så klokt att annonsera mötet på Utgivarnas hemsida, med namn på deltagarna och allt? Ojdå, nu kanske jag har avslöjat mer än jag borde. Hoppas inte den syriska säkerhetstjänsten läser det här. För det framgick ganska snart efter det att seminariet hade inletts att det var därifrån hotet kom och ingen annan stans ifrån. Anonymitet ska respekteras, det anser jag. Men visst blir det lite ruskigare när inga namn får nämnas? Nästan ett bevis i sig på att motståndaren är mycket farlig. Ominpotent med ögon och öron överallt. Inte ens på Kungsholmen går man säker!

En herre som representerade livevideo tjänsten Bamb.., oj nu höll jag på att försäga mig…, som representerade en livevideo-tjänst uppgav att hans företag var blockarat i Turkiet men sände dagligen från Syrien, så fort något inträffade som regeringen kunde ges skulden för. Tänk, jag som trodde att Turkiet var en demokrati och Syrien en diktatur. Sedan övergick mannen från ett av dessa sociala medier som ska rädda vår demokrati (i Syrien) till att förbanna president Obama för att denne inte omedelbart invaderade Syrien utan uppenbarligen tänkte vänta tills dessa Bashar al-Assad satte in gas mot sitt eget folk. Fegt att vänta, enligt den sociala medier-mannen.

En journalist, vågar jag skriva kvinnlig utan att avslöja för mycket? berättade sedan hur hon tillsammans med radions Cecilia Uddén, hennes namn får jag nämna för hon var inte där, med en osannolik rövarhistoria om ett nära förestående bröllop och den överlägsna kvaliteten på bröllopsklänningar i Damaskus jämfört med Beirut lyckades snurra till det i kolan på en syrisk gränsvakt så till den milda grad att han släppte in dem i Syrien trots att de var journalister. Vilka brighta brudar!

När Robert Fisks namn nämndes framme på podiet frustade Svenska Dagbladets Bitte Hammargren till av förtrytelse. Hon satt framför mig och hennes namn får jag nämna för hon var där, liksom jag, i egenskap av journalist. Jag förstod att hon inte hade så höga tankar om Fisk och dennes rapportering, åtminstone inte när det gäller Syrien. Det hade nog inte många av deltagarna på seminariet heller. Hammargren bad en av paneldeltagarna att citerar något riktigt ”smaskigt” ur en artikel av Fisk. Meningen var förstås att vi seminariedeltagare skulle få gotta oss riktigt ordentlig åt några av Fisks infantiliteter. Kanske var det det där han skrev om att britterna men inte Assadarna har använt stridsgas mot politiska motståndare i området som Hammargren hade i åtanke?

Nåväl, det blev inget ”smaskigt” citat och vi fick lämna Fisk därhän. Seminariet avslutades därefter med en otäck incident. Någon, kanske från den syriska säkerhetstjänsten, rusade fram med en kamera i högsta hugg och försökte att ta bilder på paneldeltagarna men stoppades som tur var bryskt av arrangörerna innan någon bild hann blivit tagen.

Kontentan av seminariet blev i alla fall för min del att när det officiella Mediesverige håller seminarium om Syrien, då är oberoende journalistik det samma som att okritisks förmedla den ena sidan uppgifter och nogsamt avfärda den andra sidans som fräcka lögner, samtidig som de som uppenbarligen inte delar denna uppfattning om journalistik antingen ska förlöjligas eller utestängas.

Av rädslan för repressalier från Mediesverige är artikeln skriven under pseudonym.

Mikael Häger”


i Andra om: , , ,, , , , , , , , desinformation , , ,, , ,

SvD 14/12< /a> Russia Today 6/12 Turkish Weekly Syrian Perspective DN 11/12 SvD 12/12 Independent USA-bloggen 8 dagar8 dagar 11/12 Globalresearch 8/12 Proletären Flamman 28/11 FredsinitiativetPepprat och Rödgrönt DN 5/12 SvD 5/12 Worldcrunch Russia Today 3/12 Replik i AB 3/12 Einarsprachenvaria Aftonbladet 30/11 Anders Svenssons blogg Ulf Gudmundsson ledare i SvD 1/12 Hogrelius tankar Erik Weimans blogg DN 1/12Bilderblogg M Omars blogg Åtta dagar. Stefan Lindgren Röda Malmö USA-bloggen Björnbrum SvT om al-Qaida-svenskar Nyhetsbanken Sunday Express 19/11 New York Times 16/11 Folket i Bild Kulturfront Mohamed Omars tal på hans blogg Syriensolidaritets hemsida Stefan Lindgrens blogg New York Times 31/10 Washington Post 1/11 Bill Auken Countercurrents 2/10 Konflikt 27/10 S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör

The Telegraph 7/11 Intervju med Assad Kritik från Rysslands utrikesminister Thierry Messan i Voltaire Network 29/10 Anarkia Sverigebloggen Röda Malmö 30/11 FIB-Kulturfront konferensreportage Porelären om Syrien New York TimesRussia Today Dagens Arena 10/10 Syrien har inte bett om ursäkt DN 8/10 DN2 8/10 SvD 8/10Ab 8/10SvD 9/10Monthly Review DN 6/10 SvD 6/10 Aftonbladet 6/10Expressen 6/10 Sveriges RadioNya Zeeland Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn


4 svar till “Äntligen ett ”objektivt” Syrienmöte i det svenska mediaetablissemanget!”

  1. ”Mikael Hager”, en mycket bra och traffande beskrivning av vad som paagaar i Syrien och Sverige just nu. Jag uppfattar det som om du och ovrig(a) som skriver artiklar pa denna sida har bade oppna ogon och oron och kritiskt betraktar vad som haender i Sverige och omvarlden och faktiskt beskriver detta pa ett arligt saett. Varfor tror ni att svensk media springer Obama’s, EU’s och Salafisterna’s arenden? Jag kan iallafall inte forsta anledningen till det.

  2. En ganska okänd svensk journalist ”frustar av förtrytelse” när Robert Fisk nämns. Robert Fisk är en välkänd och aktad – i internationella sammanhang – journalist som nu skriver för The Independent. Har ett antal böcker om Mellanöstern bakom sig. De där gasattackerna som Bashar al-Assads far Hafez al-Assad enligt västs media sägs ha beordrat mot staden Hama 1982 har aldrig ägt rum. Robert Fisk befann sig i Hama vid den tidpunkten och intygar i sin artikel i The Independent att historien om gasattackerna är en lögn. Länk här: http://www.independent.co.uk/voices/comment/bashar-alassad-syria-and-the-truth-about-chemical-weapons-8393539.html I sin uppfinningsrika propaganda har media antytt att eftersom Hafez al-Assad använde gas (en lögn) kommer Bashar al-Assad att göra på samma sätt. Västliga medias – även de svenskas – information om kriget mot Syrien är en tät väv av lögner. Så även denna berättelse om gasattackerna.
    Ulla Johansson

  3. Robert Fisk var faktiskt ganska tyst om Syrienkrisen i början och den film med en intervju jag såg med honom då tydde på att han ganska mycket lutade åt att stödja FSA. Sedan var han i Syrien och med i några operationer som utfördes av den syriska armén, intervjuade människor och ändrade sig en hel del, tyckte jag. Man kan fortfarande inte hävda att han är någon entusiastisk Assad-anhängare dock. Så om Fisk skriver något som inte faller FSA-anhängarna på läppen torde man kunna lita på honom.