Antipiratbyrån gör bara vad de ska!


Bland Internetanvändare nu surras det en hel del om Antipiratbyrån som tillsammans med kronofogdemyndigheten gjort hembesök hos en Internetleverantör.

Jag tänker inte instämma i det gemensamma ylandet.

Men en sak som jag tycker att många missar är orsaken till att det förekommer så pass omfattande fildelning på nätet. Jo att nätet i sig inbjuder till det eftersom det är så utomordentligt lätt att hämta musik, filmer och dataprogram, men det är knappast det största skälet.

Inte heller är Internetanvändare som grupp speciellt hemfallen åt kriminalitet.

Nej orsaken till att många chansar och laddar hem musik, filmer och dataprogram är att den sortens produkter är alldeles för dyra. En CD med hyfsad artist kostar närmare 200.- att köpa i en skivbutik, sällan mindre än 150.-

Om samma skiva finns tillgänglig på nätet så är det knappast att undra på om folk väljer att tanka hem den trots att ljudkvaliteten är lite sämre. Samma sak gäller givetvis filmer.. Det är med andra ord inte speciellt konstigt att folk ser mellan fingrarna när det gäller privatmoralen.

Men enligt min uppfattning är företagen medskyldiga eftersom det ofta ligger en fullständigt oskälig profitnivå på den sortens produkter. Ska man avkräva moral från användarna så är det nog lämpligt att börja med producentledet.

Jag kollade just vad Adobe Photoshop kostar att köpa på Dustin AB. 8895.- vill de ha för den svenska versionen.

För en privatperson är det ett ohyggligt dyrt program. För dessa pengar får man en ny snabb persondator med stor skärm och DVD-brännare.

Och då ska man ha klart för sig att persondatorn faktiskt har en längre livslängd än Adobe-programmet.

Jag känner massor av människor som glatt skulle betala femtonhundra för att köpa en Photoshop med manual.

Den sortens kunskap torde också finnas hos Adobe varför det är i sanning mystiskt varför man inte ändrar policy.

Men av alla skurkar är Bill Gates den störste. Han har ju också lyckats snika ihop en förmögenhet som gör honom till världens rikaste person.

Att han är filantropiskt lagd och pytsar ut några hundra miljoner till olika vällovliga ändamål är ju rart, men det duger inte som försvar.

Gates är den klassiska imperialismen förkroppsligad och att Microsoft oftast förkortas till M$ är knappast speciellt överraskande.

Nu börjar du väl ana vart jag vill komma med detta?

Jodå, jag vill bara travestera den store feltänkaren Per Ahlmark och rätta honom lite.

Hans bevingade boktitel borde egentligen heta:

– Det är kapitalismen, dumbom!


2 svar till “Antipiratbyrån gör bara vad de ska!”

  1. Jag har inga synpunkter på Antipiratbyråns verksamhet i sig, men väl på de metoder de använder. De är ingen myndighet, de är ett företag och borde följa de lagar de påstår sig värna om. När de själva på sin sajt hade ett inslag från Sveriges Radio verkade de inte vara särskilt angelägna om upphovsrätten. (lyssna här: http://tinyurl.com/54m5v )

    Deras jurist sitter i TV4s morgonsoffa och påstår att de inte har IP-adresser i sitt register, samtidigt som det är precis IP-adresser de använder som referens när de skriver till ISPer för att få dem att stänga av eller tillrättavisa sina användare.

    I Bahnhof-fallet finns det mycket underligt. Läs vad Nicklas Lundblad skriver i sitt dokument: http://www.skriver.nu/dok/piratjakt200501.pdf

  2. Jag tror säkert att det finns mycket som är underligt i den här affären. När det gäller företag/myndighet så hade TR beslutat om tillslaget, Kronkalle gjorde det. Det suspekta är att målsägaren fick följa med, mycket märkligt. Att de oxo ljuger är klart. Men det är inte riktigt vad jag egentligen ville ha fram med min postning även om det oxo stämmer. Det jag främst ville hävda är ”Sådan är kapitalismen!” Tycker du inte att jag lyckades med det?