Anders Carlberg – en minnesruna


Anders Carlberg, en förgrundsgestalt inom vänstern har avlidit. Jag kände inte honom personligen. Nedan följer en minnesruna av Peter Lamming, en vän till Anders Carlberg sedan 50 år och också till mig. ”Jag minns Anders med glädje”, säger Peter. Jag är tacksam för att Peter på detta sätt bidrar i de hyllningar och den uppskattning över Anders Carlsbergs livsverk som nu kommer fram. Vi kan alla lära oss något av hans solidariska engagemang för utsatta människor och stimuleras till bättre insatser.
Anders Carlberg untitled

Minnesrunan.
”Anders Carlberg har idag lämnat oss efter en tids sjukdom. Anders blev 69 år gammal och lämnar efter sig makan Elisabeth, två söner och barnbarn. Han var en stor personlighet och en solidarisk vän. Anders skapade med konkreta analyser och handfasta aktioner nya möjligheter för direkt påverkan av Sverige. 1984 grundade han Fryshuset som nu finns i både Malmö, Göteborg och Stockholm.

Han har skrivit flera böcker, filosofiska och naturligtvis politiska. Ett råd från Anders är: ”Sök dig till sammanhang, där du får nånting tillbaka är mitt varma råd.” En längre intervju finns på http://saminnsvi.fryshuset.se

På 60-talet var vi unga. Herbert Tingsten påstod att idédebatten stannat av, men inte inom vänstern. Tillsammans bildade vi VUF – Vänsterns Ungdomsförbund, som ersatte det tidigare bullbakande Demokratisk Ungdom. VUF fick redan från början en fri roll i förhållande till VPK och C-H Hermansson klagade ibland på det.

Anders var tidigt idrottsaktiv inom basketen. Som supporter höll han på det Stockholmslag som låg underst i serien i fotboll och ishockey. Han tydliggjorde människors likavärde och prioriterade att inkludera ungdomar som hade det svårt hemma eller som idag står utanför samhället.

Ett exempel på organisationsförmågan är att han 1966 bidrog till att starta Samling Vänster inom studentpolitiken i Stockholm, som var en koalition mellan socialister på vänster och högerkanten. Samarbetet med kommunister betraktades då av det socialdemokratiska partiet, som grund för att bli utesluten. 20 år senare blev Anders socialdemokratisk fritidspolitiker.

Rättvisefrågor var centrala för Anders. Han kunde se kraften hos enskilda personer, som ofta utmärkte sig i destruktiva handlingar. Kravallerna i Kungstrådgården lyckades han få stopp på genom att engagera våldsverkande grabbar för Fryshuset. En idé, som han genomförde var att huliganerna, skulle engageras att sköta ordningen och känna ansvar och stolthet. ”Det är fantastiskt att kunna hjälpa människor som lever i ett helvete till att bli nyttiga i samhället. Bättre resa kan du aldrig få.”

Anders lämnar ett stort tomrum efter sig. Vill du hedra hans minne och bidra till att Fryshuset kan leva vidare så ge en gåva till plusgirokonto 900276-7. Märk inbetalningen ”Till minne av Anders”.


i Andra om: , ,, , , , , , ,

Aftonbladet Expressen DN Fryshuset Fryshuset 2 SvD SvTSR