Allt går att bevisa med statistik


Idag är det Dagens Nyheter som kastar sig in i debatten om alkoholens skadeverkningar.

Nu tar man hjälp av en dansk undersökning som sägs bevisa att risken för kranskärssjukdomar minskar radikalt med ett ökat intag av alkohol. Sedan länge har det talats om att ett par glas rött vin varje dag skulle innebära att antioxidanter tillfördes kroppen och att det skulle inverka negativt på bildandet av slagg (plack) i hjärtats kranskär.

DN: ”Resultaten visar något förvånande att risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom minskar med både mängden alkohol och antalet dagar i veckan som alkoholen dricks. Det innebär att de som inte drack alkohol alls hade den högsta risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom medan risken successivt minskade och de som drack mest, 34 glas om dagen sju dagar i veckan, hade den absolut lägsta risken.”

Sista meningen i citatet är intressant. Den som dricker 34 glas vin om dagen sju dagar i veckan löper minst risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. Trettiofyra glas vin torde innebära att vederbörande inom kort tid avlider i akut alkoholförgiftning, eller skrumplever. Och det är klart, då stämmer ju uppgiften. Han dog i alla fall inte av hjärtproblem..

DN fortsätter: ”Hon (forskaren) påpekar att bara personer över 50 år får den skyddande effekten på hjärt-kärlsystemet.”

– Now we are talking.. Undertecknad är 59 ½ vilket bör innebära att det är ännu mer nyttigt att hinka i sig sprit. Synd bara att sprit smakar så erbarmligt illa oavsett vad det är för sort. Det enda som är bra med den är att man slipper hinka i sig så förbaskat mycket som man annars måste göra med öl..

Bilden förställer en mycket vanlig produkt som dock ej saluförs av Systembolaget, Svartöl…

Uppdatering: Det ska vara 3-4 glas vin om dagen. DN har e.u. rättat felet..

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]statistik, alkohol, hjärtat, hälsa, forskning[/tags]


9 svar till “Allt går att bevisa med statistik”

 1. Har du läst studien? Det är fullt möjligt att DN slarvat med kollen, jag inbillar mig att jag skulle dö av 34 glas vin. Det motsvarar väl tio flaskor..

  Men jag är osäker. Helheten i artikeln talar för att det KAN vara korrekt även om mängden i.s.f. är sensationell.

 2. Läste i senaste Accent om många dylika undersökningar om alkoholens positiva effekter på äldre. I stort sett alla uppmärksammade dylika undersökningar så har man inte tagit hänsyn till tidigare alkoholkonsumtion. I gruppen ickedrickare finns sålunda även tidigare alkoholister och stordrickare. I de undersökningar där man tar hänsyn till ovanstående så är det tydligt att det är bättre att vara nykter.

 3. Statistik är fantastiskt. Venganza har hittat ett statistiskt negativt samband mellan jordens medeltemperatur och antalet pirater i världen, och grundar sitt alternativ till ”intelligent design” på det..

  Och vem minns inte den gamla Anslagstavlan som meddelade att 3 av 10 (?) som dog på sjön hade alkohol i blodet. Detta borde i så fall innebära att det är säkrare att vara dyngpackad på sjön än nykter, eftersom hela 7 av 10 inte hade någon alkohol i blodet. Eller..?

  ;-)

 4. DN länkar ju till en sammanfattning av studien – där ligger maxkonsumtionen i studien på ≥21 glas per vecka.

  Iom att ingressen nämner 3-4 glas så är det inte orimligt, snarare högst troligt, att anta att även brödtexten ska innehålla samma sak.

  Felet verkar dessutom åtgärdat nu.

 5. Daglönare! Så är det säkert. Men jag tror iofs på uppgiften att ett par glas rött om dagen förebygger kränskärlsproblem. Liksom även viss fisk gör, och grönsaker.

  Min tanke med postningen var inte direkt att propagera för supande utan mer det faktum att somligt är skadligt ena dagen och helt ok andra.

  Med statistik kan man bevisa hart när vad som helst..

  Olydig! :) :) :)

 6. Alkohol är blodförtunnande, så det är rätt självklart att måttliga mängder minskar risken för vissa hjärt- och kärlsjukdomar.

  ..vad de dock verkar glömma lite bekvämt är effekten på t ex njurar, lever och hjärna..
  Personligen tar jag hellre lite hjärtproblem än hjärnskador om jag var tvungen att välja..

 7. Att effekten bara syns på folk över femtio beror väl på att de väger mer och har vägt mer längre än de under femtio. Kanske ska undersökningen tolkas så att bara de som först skaffat sig lite övervikt, sedan låtit kärlen slamma igen under några årtionden kan åtnjuta alkoholens hälsoeffekt.

 8. Har hört att man får lika bra effekt av att äta ett äpple eller två eftersom de innehåller lika mycket flavoider (? vad det nu är för något ?) som ett par tre glas vin. Det säljer väl inte lika många lösnummer att berätta det :-)