Al-Qaida blir alltmer desperata?


Enligt TV-kanalen Aljazeera så har Al-Qaida uttalat sig och sagt att det inte är nyval palestinierna behöver utan – Jihad.

Man menar att enda sättet att få en egen suverän stat med självbestämmande är att sätta igång med ett heligt krig mot israelerna. Personligen har jag länge fruktat en tredje intifada men Ayman al-Zawahiri verkar rekommendera den metoden.

Aljazeera: “The occupied Palestinian territories will be liberated through jihad, not elections, according to a senior al-Qaeda leader. Ayman al-Zawahiri, regarded as the right-hand man to Osama bin Laden, made his comments in a video shown by Al Jazeera on Wednesday. In the video, al-Zawahiri said: ”Any road other than jihad will only lead to loss.””

I vanliga fall brukar videos eller ljudband från Al-Qaida dyka upp i samband med inrikespolitiska händelser i USA, händelser som mellanårsvalet eller någon större sprängning i Irak där amerikaner dött. Ungefär på samma sätt som Carl Bildts budgetubåtar, och lika ofta så säger CIA ”Man kan inte utesluta att det verkligen är bin Laden på bandet..” Är det någon organisation som har resurser att bestämma sådant så är det CIA.

Så för ovanlighetens skull så kan jag berätta att jag faktiskt tror på budskapet på detta videoband. Herr al-Zawahiri tycker säkert som han gör och han fruktar sannolikt en uppgörelse mellan israeler och palestinier. För i samma stund försvinner ett av de bästa argumenten som terroristerna har för sin terror.

Att det finns religiös fundamentalism bland palestinierna råder det ingen tvekan om, precis som vi själva har Livets Ord, Opus Dei och Knutbysekten så har de också sina religiösa galningar. Men de flesta som varit på Västbanken och i Gaza vet att palestinierna är relativt sekulariserade. Det är inte alls samma bokstavstro bland dem som – det förefaller – vara i t.ex. Iran. En annan sak som också är tämligen klar är att palestinierna skiter högaktningsfullt i Usama bin Laden och hans eventuella anhang.


Usama bin Laden och doktor Ayman al-Zawahiri

Visst, många applåderar säkert USA:s massiva förluster i Irak, men det gör man säkert i alla muslimska länder mer eller mindre. Men att tro att palestinier skulle lyssna på Usamas husläkare, nej det tror jag inte på. Visst finns det säkerligen en och annan som bryr sig, men knappast några större grupper.

Det är visserligen fullt möjligt att det kommer att ske våldsamma terrordåd inne i Israel eller riktade mot israeler utomlands, men det är i så fall ett resultat av den politik landet för mot palestinierna inte på grund av att någon skäggig gammal farbror har sagt så. På mig verkar det som om medierna skrivit för lite om al-Qaida och att de nu vill bli omtalade igen.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Jihad, Ayman al-Zawahiri, Usaba bin Laden, Al-Qaida, Palestina, Aljazeera, Mellanöstern, Israel, Politik[/tags]


11 svar till “Al-Qaida blir alltmer desperata?”

 1. Nej just. Men Ayman al-Zawahiri finns faktiskt. han var tidigare ngn slags ledare för islamiska Jihad. Och som synes av bilden så är han bekant med andra skäggiga gubbar.

 2. Det är redan krig, Jinge.

  Israel har hittils under dagen hunnit med att mörda två palestinier under ett intrång i byn Siliet Al Harthia. Ytterligare två skadades enligt IMEMC. Dessutom har 8 palestinier kidnappats på olika håll i Västbanken. Israel har även bulldozat stora mängder palestinsk mark i byn Jinsafut för att kunna expandera en folkrättsvidrig judisk bosättning.

  Palestinierna har all rätt att göra motstånd mot denna dagliga statsterrorism, vare sig motståndet kallas jihad, intifada eller något annat.

 3. Inget inrikespolitiskt i USA? Har du sovit under en sten? Baker-rapporten, hela Joint Chiefs, 89% av Amerikanska folket kräver USAs uttåg ur Irak. Bush kommer ju då givetvis eskalera i sann Vietnam-manér. Att detta bandet ”släpptes” var bara en tidsfråga.

 4. Det är redan krig, Jinge

  Vad har jag skrivit att jag anser något annat?

  Palestinierna har all rätt att göra motstånd mot denna dagliga statsterrorism, vare sig motståndet kallas jihad, intifada eller något annat.

  Självklart, har jag skrivit ngt annat?

 5. Ok jag misstolkade dig då. Men du skrev faktiskt att du länge fruktat en tredje intifada och det låter på texten i fjärde stycket som om att det vore palestinskt motstånd/terror som hindrar en uppgörelse mellan israeler och palestinier.

  Det räcker att se på de hundratals palestinier som mördades under Hamas 16 månader
  självpåtagna vapenvila för att inse att detta på intet sätt stämmer.

  Ledsen om jag får dig att framstå som pro-israelisk :)

 6. Den verkligt stora nyheten idag är att Bush för första gången har medgett att USA inte vinner kriget i Irak.

  Washington Post

  Han ligger lite efter. Det här skrev den arabiska tidningen (med säte i London) Al-Quds Al-Arabi om för flera veckor sedan (2-3 december).

  Jag tror att den tidningen var bland de första, om inte den första, som menade att kriget i Irak är förlorat. Det ska bli intressant att se om engelskspråkiga medier hakar på.

 7. Just detta oroa jag, likt många palestinier sig för. Den palestinska kampen ska banne mig inte förvandlas till något religiöst jippo om religiöst krig hit och dit.

  Den palestinska kampen är en folklig nationell kamp för en fri och självständig stat. Separera stat och kyrka/moske/tempel/synagoga/ritualhydda! Tillbaks till din grotta her al zawahiri (eller eventuellt din CIAbetalda-bostad). Det är ju svårt att hålla reda på vem som arbetar för vem nuförtiden ;)

 8. Alandalus! jag blev lite överraskad eftersom jag normalt skälls för att vara antisemit. Vilket jag inte heller är. Men besökarna här vet att jag är betydligt mer propalestinsk än de flesta.

  Men det jag menade är att en tredje intifada inte för saken framåt. Snarare leder det bara till en massa önödigt dödande där merparten av offren är oskyldiga människor. På båda sidorna.

 9. Ryan! Ja han dyker upp väldigt lägligt den där gubben. Men jag misstänkte att vare sig du eller andra palestinier direkt hurrar för honom.

  CIA är nog inte helt fel. Han sitter väl fången och får elstötar i ngt lämpligt organ ifall han inte säger det de vill han ska säga..