Åker första bloggaren i fängelse i år?


I dagens SvD står det om en rättegång mot en person vars hemsida innehåller text som innebär hets mot homosexuella.

Webbplatsen startades 1998 och drivs av en man från västra delarna av landet.

Tidningen berättar att åklagaren finner brottet grövre än det som pastor Green dömdes för i tingsrätten.

– Detta på grund av att webb-platsen gör att spridningen blir väsentligt större än t.ex. pastor Greens predikan.

Åklagaren kommer att yrka på fängelse för hemsidans ägare.

Rättegången kommer upp i Stenungsunds tingsrätt i morgon tisdag.

Personligen tycker jag att frågan är mycket intressant.

En person, som t.ex. har en blogg, kan personligen göras ansvarig för innehållet på webbsidan. Som jag ser saken så gäller detta givetvis också kommentarer som görs till blogginlägg.

Hemsidans ägare kan likställas med ansvarig utgivare, något att tänka på för de bloggare som inte modererar sina kommentarer.

Själv har jag tidigare nämnt att jag tror att den första rättegången mot bloggare kommer att inledas redan under innevarande år, den uppfattningen stärks nu.

Bloggare som ägnar sig åt förtal, ärekränkning, och hets mot folkgrupp måste givetvis stå till svars för sitt handlande.

Detta oavsett om de skriver under anonymitetens täckmantel eller ej.

Snarare torde anonymitet i sig ses som ett försvårande inslag enligt min uppfattning..

Läs artikeln i SvD!


3 svar till “Åker första bloggaren i fängelse i år?”

  1. Jag tror inte någon bloggare låter bli att moderera kommentarerna. Däremot tror jag inte att någon svensk bloggare kommer att åka i fängelse baserat på vad som sker i ens blogg.
    Så länge som man ser till att ta bort kommentarer som bryter mot lagstiftningen, så har man uppfyllt sina skyldigheter som ansvarig utgivare av bloggen.
    Anonymiteten i sig är inget problem, men det kan bli svårt att få någon åtalad som är anonym, skriver på svenska men publicerar det utomlands. Både förtal och HMF är knappast prioriterade brott i internationellt polisarbete.

  2. Oerhört intressant inlägg som det gäller att fundera på ett tag om man skriver på en blogg. Särskillt om det handlar om kritisk granskning. Jag tror det gäller att göra klart att man ägnar sig åt Journalistisk granskning enligt PUL om man nämner namn och att det får inte vara uppgifter av privat karaktär. PUL: Frågor och svar: Om personuppgifterna behandlas uteslutande för journalistiska ändamål gäller i huvudsak bara bestämmelserna om säkerhet i PuL. Inom ramen för ett journalistiskt ändamål ligger att informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten. Undantaget är inte avsett bara för etablerade massmedier och personer som är yrkesverksamma inom sådana medier utan även andra kan behandla personuppgifter för journalistiska ändamål. PUL Det är säkert lämpligt att nämna det på bloggen också då ”friheten” då blir större.

  3. Patrick: Jo jag vet att några bloggare gör just så. Jag tänker inte här gå in på vilka, men det är ett faktum. Nej anonymiteten är inget som helst problem så länge den anonyme håller sig inom lagens hank och stör. Det är först vid överträdelser som det blir bökigt. Men inte heller det är omöjligt idag.

    Ja Leo. Jag tror, som jag skrev, att vi snart kommer ha ett rättsfall. Patrick tvivlar, men vi har redan haft förtalsdomar mot folk som skrivit skit om andra. Redan på gamla QZ:s tid dömdes väl någon för det har jag bestämt för mig.