Ahmed Rashid, Jihad



OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).

Ahmed Rashid är pakistanier, historiker, författare, och muslim. Han är oxo journalist och har i tjugo år bevakat Afghanistan och Centralasien som korrespondent för bland andra Daily Telegraph, Far Eastern Economic Review och åt Wall Street Journal. Han KAN Afghanistan, Pakistan och de andra länderna i Centralasien.

För några år sedan så kom hans förra bok som hette ”Talibanerna”. Den kom ut strax före den 11 september och förutspådde den utveckling som skulle komma. Den nya boken som kom ut för några månader sedan heter ”Jihad, framväxten av en militant islam i Centralasien”.

Bakgrunden till att jag läst boken är att jag själv träffat en massa muslimer och på grund av min egen bristande kunskap tuggat i mig ett tiotal böcker om islam och dess historia. Intressant och lärorikt, och som ofta när man är intresserad av något så vill man veta mer, och mer, och mer.. :)

Ahmed Rashids bok kan ses som en historiebok när det gäller utvecklingen av islamisk extremism. Han berättar ingående om de olika strömningar som finns i länderna norr om Afghanistan. Länder som man knappt hör talas om annars. Kazachstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgiztan och Tadzjikistan är ju gamla sovjetrepubliker och som sådana inte bekanta ens i det gamla Sovjet. Det vi hört talas om idag är ju kriget i Tjetjenien som i princip handlar om samma sak, i alla fall med samma orsaker som bakgrund.

Han höll på att göra färdig boken den 11/9 vilket innebär att den händelsen blir belyst som i ett blixtsken. Usama Bin Ladin är en av de mest förekommande figurerna i boken som oxo behandlar resten av mellanöstern både historiskt och i nutid.

Centralasiens länder är samtliga diktaturer och det finns mer eller mindre utvecklade terrorgrupper i dessa länder. En av de starkaste är Hizb ut-Thahrir som är en mycket hemlighetsfull rörelse som agerar i det tysta. Storleken på rörelsen kan endast förstås genom att konstatera att de flesta extremister som sitter i fängelse i dessa länder kommer från denna rörelse. En annan, mer känd grupp är Uzbekistans Islamistiska Rörelse, IMU, som dock agerar mer öppet.

Gemensamt för dessa grupper, liksom för al-Qaida, bin Ladin och talibanerna, är att man vill återinföra kalifatet. Kort sagt vill man skapa en islamisk stat i *hela* mellanöstern och på sikt expandera den till hela planeten.

Jihad, i dess egentliga betydelse, betyder att kämpa för att bli en så god muslim som möjligt. I detta ingår att acceptera andra religioner och andra kulturer. Men när man talar om det Jihad som dessa extremister förespråkar så är det inte att bli så goda muslimer som möjligt som gäller. Det handlar om att tvinga på folk en religion, samt att göra det till en världsreligion.

Detta har en grund i att rekryteringen av nya medlemmar oftast sker bland de fattigaste människorna på denna planet. Ja de får till och med betalt för att bli Allahs soldater. Oftast från folk som bin Ladin eller andra multimiljardärer i regionen.

Talibanerna är idag på väg tillbaka i Afghanistan med stormsteg, precis som man förutspådde. Extremiströrelserna är på frammarsch i hela Centralasien. Ovan nämnda organisationer är väl representerade i de flesta västländer.

Nu finns det ju knappast någon anledning att inbilla sig att dessa människor skulle gå iland med att genomföra sin muslimska revolution i väst, men visst är risken för nya terrordåd överhängande. WTC är bara starten.

Ahmed Rashid är inte heller orolig för just detta, men han pekar på den uppenbara risk som finns för att Centralasien kommer att gå mot revolution och att många små länder kan drabbas av samma vansinne som talibanerna genomdrev i Afghanistan. Han pekar på vikten av att världen tar ett ansvar för att hjälpa till med utvecklingen i mellanöstern.

Det kan ju vara extra viktigt att avslutningsvis påpeka att dessa grupper tillhör undantagen, de är just extremister på samma sätt som extremister förekommer inom *alla* religioner.

Men det gör inte boken mindre läsvärd. Jag har fått många aha-upplevelser av den, och jag unnar verkligen alla som är intresserade av situationen i mellanöstern att läsa den.. Det är en MYCKET intressant bok och den finns på Ditt närmaste bibliotek.

Sök Rashids böcker på AdLibris!


4 svar till “Ahmed Rashid, Jihad”

  1. Tack för boktipsen.
    Jag har också börjat läsa böcker för att försöka få en bättre bild av islam, dess historia och framförallt deras kvinnosyn – men även varför det växt islamisk extremism och i sådan omfattning kan tyckas.

    Tack för boktipsen!

    Annica

  2. Kvinnosynen är ett intressant kapitel. Generellt kan man nog påstå att västerlandets kvinnor _inte_ förstår den kultur som dessa människor lever i. (Ja, inte vi män heller för den delen..) Men muslimska kvinnor blir ofta irriterade på sina västerländska systrar. Intressant! Skulle vara kul om ngn svensk feminist försökte tränga in i det.. :-)

    Annars är det väl oxo så att -ju mer man sätter sig in i något desto mindre tvärsäker blir man… Jag har i alla fall omvärderat mina fördomar kring islam. De ser annorlunda ut idag.. :-)

  3. […] y Telegraph och Far Eastern Economic Review, men främst är han historiker och författare. Det jag skrev förut om boken kan du läsa här! Rashid berättar ingående om de olika strömningar som finns i länderna n […]