Aftonbladet motlänkar bloggar


Idag läste jag på Johans blogg-blogg att Aftonbladet nu startar med att länka tillbaka till bloggar som skriver om artiklar i tidningen.

Det är lite lustigt för senast för några dagar sedan mailades jag med Lotta Holmström på Aftonbladet och frågade bland annat när de skulle starta. Tidningen har flaggat om detta redan för över ett halvår sedan, men hon svarade inte. Hon var antagligen rädd för att jag skulle sprida svaret vidare direkt, men nej nej, sådan är inte jag inte…

Lotta Holmström: ”Äntligen är de här! Nu länkar vi till bloggar som skriver om Aftonbladets artiklar. Listningen kommer direkt under artiklarna. Först ut är kulturen som har smygpremiär idag. Jag tycker det är mycket passande, med tanke på att kulturen var först ut på nätet när det begav sig 1994. Självklart ska de vara först med nästa stora steg när det gäller att bjuda in läsarna närmare journalistiken.”

Johan Larsson (som driver Intressant, Nyligen, Knuff och Bloggar.se) skrev i sin blogg att det nu kommer bli fart på de som vill ha många sidvisningar. Det är nog helt korrekt. En länk från någon av morgontidningarna ger normalt ett par hundra besök, när det gäller Aftonbladet så blir det säkerligen minst det dubbla. Jag hoppas att Aftonbladet är beredda på att det kommer dyka upp en massa skräpbloggar, bloggar som helt och enbart är ute efter sidvisningar. Det är tyvärr en alltför vanlig företeelse att vissa länkar till många artiklar utan att egentligen skriva något. DN/SvD tar visserligen bort en del sådana, men den sortens länkningar är ändå alldeles för vanliga.

Sådana bloggar förstör enormt för dem som faktiskt har en massa synpunkter på det som avhandlas i media. När då tidningsläsarna klickar

på en länk och hamnar på dessa besöksfiskande skräpbloggar så gör de inte om sitt misstag speciellt många gånger. De tror naturligtvis att alla bloggar är sådana.

Möjligen påverkar det att det är Bloggportalen som slussar in länkarna. Hela processen sköts under samma hatt till skillnad från Twingly som levererar allt till tidningarna, inklusive skräpet. Vi får se.

Lotta Holmström / Bloggvärldsbloggen Johans blogg-blogg

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Bloggvärldsbloggen, Aftonbladet, Lotta Holmström, Länkar, Skräpbloggar[/tags]


3 svar till “Aftonbladet motlänkar bloggar”

  1. Aftonbladet börjar länka tillbaka till bloggar…

    Allt fler tidningar ansluter sig till Twingly, vilket betyder att artiklar hos tidningarnas webbsidor länkar till bloggar som skrivit (och länkat till) artikeln i fråga. Nu börjar Aftonbladet också att länka tillbaka till bloggar. Men istället f……