Absurd inställning till HIV/AIDS över?


Efter ett antal år av förnekanden och uttalanden som fått världen att lyfta på ögonbrynen tycks äntligen utvecklingen i Sydafrika vara på rätt väg.

SvD: ”Efter svidande internationell kritik och åratal av inhemsk konfrontation tycks Sydafrikas regering vara på väg att svänga i aidsfrågan. Rödbetorna, vitlöken och sötpotatisen är på väg ut, medan vetenskapligt utprovade mediciner är på väg in… …Mbeki skapade rubriker när han för några år sedan ifrågasatte sambandet mellan hiv och aids. Vid de tillfällen han senare tvingats tala om aids har det skapat nya rubriker. Exempelvis sade han: ”Jag känner inte till någon som dött i aids”, trots att viruset nyligen orsakat hans presstalesman Parks Mankanhlanas död. Det är fortfarande otillåtet att registrera aids som dödsorsak i Sydafrika.”

När man hört om de uttalanden som Thabo Mbeki och hans omgivning gjort så har alla undrat om landets regering varit drabbad av någon kollektiv sjukdom som slagit sig på hjärnan. Men Thabo Mbeki lär ha ändrat uppfattning och rödbetor och vitlök rekom-
menderas inte längre som medicin mot HIV/AIDS, så långt är väl allt gott och väl. Nu har man börjat använda de bromsmediciner som finns och inom ett antal år så är det möjligt, men bara möjligt, att de får stopp på AIDS-epidemin i SA.

Men för att det ska kunna ske så måste folk informeras om hur sjukdomen smittar och hur man skyddar sig. Kondomer måste vara tillgängliga och dessutom – användas. Det i ett land där redan var tredje innevånare i åldern 30-34 är smittade. Sannolikt måste världen vara beredd att avsätta hundratals miljarder årligen i direkt stöd till både SA och de andra afrikanska länderna, pengar att använda till både medicin, vård och – utbildning.


Mbeki, förespråkade rödbetor, vitlök och potatis


Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Thabo Mbeki, HIV, AIDS, Sydafrika, Bistånd, Politik[/tags]


Ett svar till “Absurd inställning till HIV/AIDS över?”

  1. Det är egentligen rätt otroligt. Men det är kanske fortfarande gamla medicinmän som gäller?