Kvinnliga bilförare


I morse låg det i min e-post ett mail från en av de manliga besökarna här på bloggen. Han hävdade att den saudiarabiska wahhabismens regler borde införas i Sverige också.

Jag är faktiskt inte helt säker på att han inte skojade eftersom han inte hade lagt dit någon smiley, men jag hoppas givetvis att det var det vanliga manliga raljerandet om kvinnor bakom ratten. Men som sagt, säker är jag inte. Annars kan man faktiskt bli mer än mörkrädd när man läser artikeln i SvD idag. Kvinnor får inte köra bil, och i den händelse de vill åka utomlands så måste de ha sin ”förmyndares” godkännande. Förmyndare i det här fallet betyder antagligen far eller make.

När det gäller bilförare så har även undertecknad muttrat ”fruntimmer” några gånger. Men jag är fullt medveten om att kvinnor i normalfallet inte får samma körträning som män, med andra ord kan det finnas ett överkott av orutinerade förare hos det täcka könet. Tvärtom är det förstås med det otäcka könet som inte så gärna släpper ifrån sig ratten. Och i den mån de otäcka talar om rattar så är det knappast något som genusforskare gläds åt.

Man ska absolut inte glömma en vanligt förekommande otäck i trafiken. Kallas normalt ”Gubbe med hatt” och kännetecknas av att

vederbörande ligger långt till vänster i sitt eget körfält, kör sjuttio km/t där det är nittio trots att solen står som spön i backen. Det är dessa herrar, som likt e-postskrivaren i morse, är Sveriges svar på wahhabisterna i Saudiarabien.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Bilism, Kvinnliga bilförare, Körkort, Bilister, Fördomar, Trafik, Politik[/tags]


6 svar till “Kvinnliga bilförare”

 1. Nu är det väl så att kvinnor är bättre bilförare än män.
  Det har man undersökt och kommit fram till för länge sedan…
  Men saudierna vill väl som de flesta män överglänsa kvinnan i allt, så varför inte införa regler som begränsar henne?

 2. Vad? Hur kom man fram till det? Vilka som orsakar flest olyckor? Får flest fortkörningsböter? Uppnår högst körskicklighet med samma övning? Vilka som är vårdslösast i traffiken?

  Kan tänka mig att kvinnor är bättre mentalt lämpade för att köra bil. Men jag är hyffsat säker på att den genomsnittlige mannen har högre körvana. De kör väl helt enkelt mer.

 3. Sara G: Det är unga män som är de mest olycksdrabbade bilisterna, helt riktigt. Min erfarenhet är att inte fullt så unga män, dvs medelålders, är de mest prestigeladdade blisterna. Dvs de som har svårt att hålla farten nere, vill köra om omedelbart oavsett möten, backkrön eller kurvor och som tar onödiga risker med andras liv i trafiken. Sedan finns det kvinnor som blir osäkra i en aggressiv trfikmiljö, män också för den delen, vilket egentligen bara är en sund reaktion på en sjuk situation. Ska kanske tillägga att jag själv är medelålders man som försöker köra prestigelöst och visa hänsyn i trafiken, då funkar allt bättre, men visst är det så att fartdjävulen far i även mig ibland. Det är märkligt att vi inte känner faran av höga farter på samma sätt som vi upplever höga höjder som livsfarliga. Jag har hört teorin att det hänger ihop med att vi inte kan uppfatta resultatet av en krock i högre fart än vad människan själv kan prestera springandes. Evolutionen har rensat bort de som inte varit rädda för höga höjder, kanske blir det likadant med fartdårar inom några tiotusentals år?

 4. ”Nu är det väl så att kvinnor är bättre bilförare än män.”

  Jo det stämmer nog. kvinnor kör säkrare, lugnare och är inte aggresiva drag racers. Men undantag finns hos båda könen.

  Vet inte om västvärldens män vill överglänsa kvinnor i allt. Speciellt inte inom hushållning, diska, laga mat etc…:-) Skämt åsido. De män som vill förtrycka kvinnor som saudierna lider av dålig självkänsla och känner sig tvingade att hävda sig mot det ”svagare” könet för att boosta sin egen ömnkna ego…

  Mina chefer de senaste 5 åren är kvinnor, de är smarta, intelligenta och tuffa och det är en fröjd att jobba med lika människor som jag…I love it!

  Jag tror tamigfan att generellt kvinnor är smartare än män…

 5. Om wahhabisterna hölls sig till att, iförda hatt, ligga långt till vänster, så är det ändå ganska oskyldigt. Då är de är inga sunniislamska fundamentalister i alla fall. Fast de utgör onekligen ett fundament å vägarna!

 6. Jinge, se filmen ”Death of a Princess”. Det ar en dramadokumentar fran borjan av 80-talet. Den handlar om en Saudisk princessa som blir avrattad av sin familj eftersom att de inte gillar hennes beslut.

  Filmen ar mycket intressant och ger en liten inblick i det Saudiska samhallet.

  For oss i Sverige ar det sjalvklart helt omojligt att forsta att man kan morda sin egen dotter bara for att man inte gillar de beslut hon valjer att gora i sitt liv.