14/2 Kulturhuset: Atomvintern kommer? Debatt om kärnvapen och NATO


Jag annonserar ett möte med synnerligen viktigt innehåll.
Talare har sannolikt mer eller mindre annan bedömning än jag själv men olika uppfattningar måste få komma fram.

Onsdag 14 februari 2018 17:30 – 18:30
Foajé 3 • Fri Entré

Den hetsiga dialogen mellan Donald Trump och Kim Jong Un oroar många, och att en militär konfrontation mellan USA och Nordkorea skulle kunna innebära användning av kärnvapen har blivit ett verkligt scenario.

I Sverige är kärnvapenfrågan hetare än på länge. Regeringen är splittrad och utreder just nu vilka konsekvenser en underskrift av FN:s konvention om ett förbud av kärnvapen skulle få. Beslutet att skriva på eller inte har rört upp starka känslor och reaktioner på nationell och internationell nivå.

Vad är kärnvapen i dag? Hur kan en svensk påskrift för ett internationellt kärnvapenförbud påverka våra relationer med Nato och omvärlden? Hur kan en påskrift påverka andra länders ställningstagande? Är Margot Wallström en djärv nytänkare eller naiv fredsduva?

En namnkunnig panel, under ledning av Svenska Dagbladets politiska reporter Annie Reuterskiöld, debatterar frågorna på Kulturhuset. Som vanligt på Forum/Debatt har du som publik möjlighet att delta i debatten och ställa frågor till panelen.

Kulturhuset 180214

evenemanget

MEDVERKANDE:
Ove Bring, professor emeritus i folkrätt

Karin Enström, försvarspolitisk talesperson (M)

Anders Lindberg, Aftonbladets ledarredaktion

Lisa Pelling, utredningschef tankesmedjan Arena Idé

Moderator: Annie Reuterskiöld, politisk reporter på Svenska Dagbladet

Forum/Debatt • Foajé 3 • Fri entré


Ett svar till “14/2 Kulturhuset: Atomvintern kommer? Debatt om kärnvapen och NATO”

 1. Vilket bra tillfälle att diskutera den historiska avspänning som just nu pågår på Korea-halvön, tack vare inter-koreansk dialog i samband med OS! Vi kan tacka Nord- och Sydkorea för deras arbete för att hålla atomvintern borta.

  Vad gör Sverige i sin unika roll som ”skyddsmakt” genom ambassaden i Pyongyang? Inte många svenskar känner till att vi representerar såväl dom nordiska och baltiska länderna som USA, Kanada, Australien med flera västländer.

  Löfvén har erbjudit Trump svensk hjälp för att få till stånd dialog. Hur arbetar Sverige tillsammans med Nord- och Sydkorea för att stärka deras arbete för avspänning? Och hur förhåller sig Sverige till USAs militära upptrappning i Koreas närområde?

  https://www.svd.se/wallstrom-i-fn-mote-om-nordkorea
  https://www.strategic-culture.org/news/2018/02/13/washington-uses-olympic-flame-torch-region.html
  https://www.nytimes.com/2018/01/17/world/asia/north-south-korea-olympics.html