En liten bankkupp på 515 miljoner


Igår skrev jag om Hallbunkern och Kriminalvården och idag har jag börjat med att skriva positivt om en fårstöld, och nu fortsätter jag med nästa brott..

Märkligt med tanke på att jag normalt är tämligen, för att inte säga mycket kritisk mot brottslingar men jag kan förstå de läsare som tvivlar på det idag.

Men de har snott 515 miljoner utan att skada eller skrämma någon oskyldig. Säga vad man vill, men det är inte dåligt, eller hur?

Jag försökte att räkna ut hur mycket pengar det är i praktiken. Räknar man t.ex. med att bytet skulle vara i svenska 500-lappar så skulle det röra sig om 1 030 000 stycken. Ligger de 100 i varje bunt skulle det bli 10 300 sedelbuntar.

Är varje sedelbunt 3 cm skulle sedelstapeln bli 309 meter hög.

Med andra ord krävs det en långtradare med släp att forsla bort en sådan mängd pengar, och tungt blir det också. 6-10 tjuvar säger den Brasilianska polisen vilket ger vid handen att det nu finns ett antal nya mångmiljonärer i landet. Mångmiljonärer i dollar..

En lite lustig detalj är att Henri ”Papillon” Charriére beskriver ett sådant kuppförsök i sin bok om tiden efter ”Räddningens Öar”. Om det är sant eller inte vet jag inte, men i boken raserades tunneln av en passerande lastbil.

Hur långa näsor den brasilianska polisen har idag? Vet inte, men bortåt 309 meter kanske..?


2 svar till “En liten bankkupp på 515 miljoner”

  1. Vet inte dagspriset på plattan idag. Men för ett par veckor sedan låg de runt 50-lappen tror jag.. :)