USA:s brott mot lag och god etik


Mycket vatten har runnit under broarna sedan det avslöjades att USA:s soldater skändar koranen.

Det har dementerats från Pentagon och Newsweek tog tillbaka sitt påstående och bad om ursäkt. Men de flesta insåg nog från allra första början att det var korrekt information. USA har brutit mot folkrätten på ett flagrant sätt, på samma sätt som de bortser från Genèvekonventionen.

Att USA använder hundar för att skrämma fångarna med i Irak och i koncentrations-lägret på Kuba beror på att hundar anses som ”orena” inom islam.

Läs Aljazeera!


19 svar till “USA:s brott mot lag och god etik”

 1. Oh. My. God (pun intended)

  Har du läst vad som räknas som ”desecration”?

  Neewsweek historia om toaletten saknar fortfarande trovärdighet, vad man däremot hittat är att vakter bl.a. burit koranen utan att använda två händer (*gasp*) samt bära handskar. Andra ”skändningar” handlar om soldater som placerat koranen på en tv och andra som råkat spilla vatten på den.
  De incidenterna som verkligen kan klassas som skändningar är några fall av utrivna sidor och någon som sparkat på en koran.

  Det är givetvis fel, men det var inte under förhör och jag kan inte för mitt liv förstå hur det kan klassas som ”krigsbrott” eller brott mot folkrätten.
  Det var enskilda soldater (som fått reprimander) och inte en policy av koransparkning som orsakade dessa felhanteringar.

  Sedan är det ganska intressant att se hur fångarna själva ”skändar” deras koraner, vem ska man skylla på i dessa fall?

  Slutligen några punkter att fundera över:
  * De ”avslöjande” nyheterna är officiella rapporter från Pentagon och FBI utredningar, de utreder alltså sig själva på gränsen till absurdhet (soldater som rört koranen utan handska etc)
  * FÅngarna blir tilldelade dessa koraner (leta upp ett fängelse i arabvärlden som delar ut biblar eller torahs…)
  * Samma koraner som tolkas av jihadisterna till att rättfärdiga slakten på s.k. otrogna (dvs de är en säkerhetsrisk).

  Sedan undrar man ju vart fördömmandet av terrorister som nyligen sprängde en shiamoské i Pakistan full med koraner (och koranläsande muslimer) är någonstans?
  Men att det var olika måttsockar visste jag ju redan…

 2. Samtidigt måste vi behålla proportionerna. Att besatt fokusera på vad som gjorts och inte gjorts med skrifter blir absurdt. I Saudi Arabien bränner man kontinuerligt hittade biblar, från statens sida. Detta skapar knappast demonstrationer av de kristna i väst.

  I Irak, och även på andra håll, dödar musmliska fanatiker helt oskyldiga (däribland muslimer) i någon form av bizarr religiös kamp, där man förklarat krig mot allt som tycks strida mot eller utmana deras världsbild.

  Vi måste se och fokusera på vad som är rimligt och vad som är det sunda tänkandet.

  Galenskap, vidskeplighet och fundamentalism i alla dess tappningar har alltid stått i konflikt mot förnuft, proportioner och tolerans.

 3. ”I Irak, och även på andra håll, dödar musmliska fanatiker helt oskyldiga (däribland muslimer) i någon form av bizarr religiös kamp, där man förklarat krig mot allt som tycks strida mot eller utmana deras världsbild.”

  Hur många irakier har USA mördat av samma skäl?

  ”Vi måste se och fokusera på vad som är rimligt och vad som är det sunda tänkandet.”

  Jepp. Det är på tiden att göra det..

 4. Tyvärr så är det USA som idag leder ligan krigsförbrytelser skyhögt över andra länder. Hur man ska sätta stopp för deras oupphörliga krigsförbrytelser vet jag inte. Men det är djävligt otäckt att se deras ledare tala om att han har fått ett uppdrag ifrån gud. Att mörda muslimer i guds namn är lika illa som i Allahs namn. Med skillnaden att USA är så förbannat duktiga på att mörda. Och vad historien kommer säga om Bush vill han nog inte veta. Han kommer att nämnas i samma andetag som Hitler, Stalin och Mao.

 5. Jinge.

  Verkar som du tycker det är ok att en grupp fanatiker exploaterar dumheter som inte har någon som helst proportion?

  Vad har hänt med det förnuftsmässiga och vetenskapliga tänkandet som vänstern faktiskt en gång hade, och som du säkert kommer ihåg.

  Numer ter sig vänstern, åtminstone den svenska, mest bygga sin ideologi på USA-hat.

  Religiös fundamentalism har mig veterligen historiskt inte varit någonting som vänstern omhuldat.

 6. ”Verkar som du tycker det är ok att en grupp fanatiker exploaterar dumheter som inte har någon som helst proportion?”

  Vad är det du pratar om ??

  ”Religiös fundamentalism har mig veterligen historiskt inte varit någonting som vänstern omhuldat.”

  Självklart inte! Vare sig den muslimska eller den amerikanska.

 7. Kolla här: ”Verkar som du tycker det är ok att en grupp fanatiker exploaterar dumheter som inte har någon som helst proportion?”

  Jag begriper inte vad den mannen menar?

  Är alla inom bombhögern lika välformulerade?

 8. Nä jag förstod inte heller Anders! Men det kanske är Bush och Cheiny som är den grupp fanatiker han menar. Det verkar inte vara vetenskapligt och förnuftsmässigt.. :-)

 9. Jinge, Per (liksom jag) tycker det är märkligt att du som uttalad ateist går i taket över att en bok blir sparkad eller får sidorna utrivna…

  Alliansen mellan dagens vänster och fundamental islamism kan i mitt tycke inte förklaras annat än genom delad anti-amerikanism.

 10. Det begriper du inte?

  Märkligt kan jag tycka. Jag anser att allas religiösa uppfattning ska få finnas. Inte sjutton förnekar jag judar eller kristna att ha sin tro.. Jag tycker att det känns lite märkligt att någon kan tro på någon sorts andeväsen, men det är inte ett skäl till varför någon ska få pissa vare sig på Toran, Bibeln eller Koranen.

  De som tror gör nämligen just det, T R O R. Och det är inget som jag kan påverka.

  ”Alliansen mellan dagens vänster och fundamental islamism kan i mitt tycke inte förklaras annat än genom delad anti-amerikanism.”

  Det säger du? Är det på grund av min antiamerikanism som jag kritiserar Sharon menar du?

  Och i vilket avseende är dagens vänster allierad med muslimsk fundamentalism?

  Vänstern, och inte bara vänstern, i HELA Europa är folket mycket kritisk till USA:s agerande mot oskyldiga irakier. Då är vi ju i så fall i gott sällskap. En majoritet av Européerna anser ju dessutom att Israel är det största hotet mot världsfreden..

  Ska du diskutera det här så får du allt komma åtminstone med ETT trovärdigt argument i stället för att sprida en massa obekräftade påståenden.

 11. Hur kunde diskussionen hamna i människors rätt till religiös tro?

  Nåväl, jag saknar fortfarande en diskussion om rimligheten i att grupper (muslimska fundamentalister kanske jag bör nämna så att alla förstår) exploaterar nonsens-händelser till att piska upp hat melllan nationer och religioner.

  Kanske är vänstern villig att se genom fingrarna när det gäller detta så länge hatet riktas mot rätt mål, i det här fallet USA.

  Problemet är bara att dessa grupper även inkluderar tolerans, sekularism och mångfald i detta mål. Dvs i förlängningen hela västvärldens politiska system.

  Och Jinge, vore tacksam om du inte argumenterar med att ta ett citat från ovanstående och säga nåt i stil med att det är USA som har denna syn. Känns väl antiintellektuellt.

 12. ”Och Jinge, vore tacksam om du inte argumenterar med att ta ett citat från ovanstående och säga nåt i stil med att det är USA som har denna syn. Känns väl antiintellektuellt.”

  Antiintellektualismen i det här fallet är det knappast jag som fäktar för.

  Om man, som USA, beskyller Irak för delaktighet i attentatet mot WTC och dessutom att verka för ett krig mot halva världen med massförstörelsevapen, ja då har USA tuggat ihop till kritiken.

  När USA använder hundar att hota troende muslimer med så gör man det i fullständig medvetenhet om att islam anser hundar vara orena. Det är t.o.m. så illa att vissa inriktningar av islam betraktar en människa som varit i kontakt med en hund som så orena att de inte ens får be.

  Samma nations soldater pissar på Koranen för att förödmjuka dem ytterligare.

  Sen talar du om att muslimska fundamentalister exploaterar ”nonsenshändelser” för att bygga upp hat mellan religioner..

  I samma andetag..

  Jag är inte muslim. Jag är inte ens troende. Men jag blir arg som ett helt djävla getingbo över USA:s agerande. Ditt försvar av deras metoder ger ett ytterst osmakligt intryck.

 13. Ok, konstaterar att det för dig är en viktig händelse att man pissat på koranen. Men bara för att någon upplever något som hädelse eller skändning innebär ju inte att det är en rimlig reaktion från dennes sida.

  Var är din upprördhet över att man bränner biblar och krucifix i Saudi-Arabien, stenar kvinnor till döds för utom-äktenskaplig relationer i Iran och Nigeria, bränner ner flickskolor och mördar biståndsarbetare i Afganistan?

  Inkonsekvens och brist på proportioner är osmakligt.

  Case closed.

 14. Det är inte bara en viktig händelse för mig. Att man använder religiös symbolik för att knäcka människor som redan är fångar är så enormt lågt att jag inte ens begriper hur det kan gå till.

  Att försvara och förringa sådant beteende är inte rimligt och långt ifrån anständigt.

  Inkonsekvens och brist på proportioner är osmakligt.

  Case closed!

 15. Jag blir alltid förundrar över hur människor som säger sig vara USAs vänner aldrig kan tänka på USAs bästa när de reagerar på en sån här historia. Den här historien som nu har bekräftats av US Central Command, se mitt inlägg här: http://www.usablogg.org/irak/pentagon-bekraftar-koranskandningar.htm står på de amerikanska tidningarnas förstasidor idag! Det är en jättestor sak för den visar att Bush och Rumsfeld har försökt dölja sanningen. Den här historien har allvarligt skadat USAs armé , samma armé som de här bloggarna säger sig stödja.

  Varför inte som vi här i landet kräva Rumsfelds avgång? Hela den här historien har blivit uppblåst just på grund av att Camp Delta på Guantanamo står utanför den amerikanska lagen. Det är det som är problemet.

  Jinges inlägg är därför helt riktigt. Det här är en sak som man inte kan bagatellisera för det här är nu en världshändelse, hur liten den än kan ha varit i början.

  Den svenska högerbloggar verkar aldrig tänka på USA och på amerikanerna. De ser bara på USA som ett slagträd i den svenka inrikesdebatten.

  Så tänk litet på de amerikanska trupperna i Irak och litet mindre på er själva. Nu kommer ännu fler av våra vänners barn här i USA att dö i Irak. Så för dem är det här en katastrof. Det bör det vara även för er. Visa att ni stöder USA genom att kräva Rumsfelds avgång!

 16. Det är väl ganska självklart att om man behandlar en religiös skrift på ett visst sätt, i akt och mening att uttrycka sin ringaktning för vissa människor, eller förnedra dem, då är det upprörande (även om det finns mycket värre exempel från Guantanamo och de andra av USA:s koncentrationsläger runtom i världen).

  Om jag satt i ett liknande läger som Guantanamo, med omvända förtecken, och man rev sönder bibeln eller trampade på den framför mig, så skulle jag känna mig förorättad, pga signalen, fast jag inte är ett dugg troende och totalt struntar i hur många biblar man förstör.
  Det här skulle nämligen vara att uttrycka förakt för hela min kultur nämligen, att tala om för mig hur totalt värdelös jag är, vilket muslimer runtom i världen har uppfattat det som – och alldeles korrekt! De protesterar just för att de inser detta!!! Att det handlar om rasism och förakt för allt muslimskt.

  Sådant förfarande gentemot enskilda fångar är en del av den psykiska nedbrytningen av dem och det ska ses i sitt sammanhang, där många andra nedbrytande åtgärder sätts in samtidigt. Hjärntvätt kallade man sådant i Västvärlden, när kommunistiska regimer ägnade såg åt sådant här, och då betraktade man detta som mycket grovt, något som endast vidriga regimer kunde syssla med.

  Man blir inte bättre än de vidriga genom att använda de vidrigas metoder! Man sänker sig till samma vidriga nivå! Det anstår helt enkelt inte en civiliserad nation att bete sig på det sättet och i samma stund den gör det är den inte civilserad längre.