Jag vet inte om man kan dra den sortens slutsatser, men efter åtta år med George W Bush så ser det nog mörkt ut för republikanerna just nu. När en utredning om Sarah Palins ”Troopergate” drar slutsatsen att Palin utnyttjat sin makt som guvernör, och därmed brutit mot statens etiska regler, ja då är det nog kört. En till sådan vill knappast USA ha in i Vita Huset, och risken är stor att det är där hon hamnar om McCain vinner valet. ANCHORAGE, Alaska (CNN): “Republican vice presidential nominee Sarah Palin abused her power as Alaska’s governor and violated state ethics law by trying to get her ex-brother-in-law fired from the state police, a state investigator’s report concluded Friday.” Man bör antagligen avvakta några timmar och se hur de amerikanska media värderar denna nyhet, men jag får en otäck känsla av att konsekvenserna kan bli betydligt allvarligare än vi anar. Det sitter redan en man i Vita Huset som helt saknar omdöme. Ser man till den enorma kritik som Sarah Palin drabbats av så har jag svårt att tänka mig att John McCain nu han en chans att vinna valet. Hon är oerfaren och omeriterad när det gäller nationell politik, hon har ingen som helst internationell erfarenhet. Pekar man västerut och säger att det faktum att Sibirien ligger nära räcker för att förstå och handskas med Ryssland så gör man det alltför lätt för sig. En tokkristen och skjutgalen hockeymorsa som dessutom utnyttjar sin ställning som guvernör i ett ärende som rör en anhörig, nej det är nog för tufft för amerikaner i gemen. Särskilt nu efter Bushs åtta katastrofala år.
|
Andra om: Sarah Palin, Republikanerna, USA, Presidentvalet, Bush, Troopergate, Politik [tags]Sarah Palin, Republikanerna, USA, Presidentvalet, Bush, Troopergate, Politik[/tags] |
5 svar till “Är presidentvalet i USA över nu?”
Den var över redan från början eftersom båda två kandidater är kontrolerade från maktelit som stor bakom kuliserna ! ALT ANNAT ÄR BARA SPEL FÖR GALERIER OCH UNDERHÅLLNING FÖR DUMMA !
Amerikanarna fruktar att det är långt från över, i alla fall de jag känner.
De tror på mer fientligheter och kanske upplopp som gör att Bush kan deklera ”martial law” och sätta in first brigade och blackwater och skjuta upp valet på obestämd tid.
Räddsla och skam ser ut att vara vad som styr amerikanernas liv just nu.
Kanske Palin’s dumhet riskerar republikanernas seger och när Bushadministrationen inser detta utlöser de troligen någon slags ”October Surprice”. Detta har ju nästan blivit en tradition när skillnaden i röster överväger så pass att den inte ens kan manipuleras vid rösträkningen.
Finanskrisen är knappast att betrakta som en av republikanerna skapad ”October Surprice” då de själva förlorar mest på dess följder – det är snarare de högre makterna bakom dem, de som styr all politik, dvs marknaden, som signalerat en önskad förändring i det politiska skiktet.
Bush sitter mycket risigt till den dag han lämnar sin post till någon annan än sina partikamrater. Den dagen kan, och kommer han att åtalas och rannsakas för de värsta brotten i detta årtusende. Han vet detta mycket väl och har garderat upp sig med ofattbara maktbefogenheter som t ex tillåter honom att godtyckligt arrestera hela kongressen, ogiltigförklara valet och utlysa undantagstillstånd.
Han har numera laglig rätt att provocera fram protester bland vanligt hyggligt folk och då definiera och arrestera dem som illegala kombatanter som förorsakar samhällsfarliga upplopp.
När han inser att han inte längre kan få regeringsstöd för sina gärningar kan han mycket väl bli desperat och dra till med en ”October Surprice” som slår allt vad som kunnat förväntas.
Han är galen nog, och har numera alla resurser, för att kunna utropa sig till diktator men förhoppningsvis får han aldrig med sig militären i detta. De har ju en gång förklarat sig lojala till konstitutionen i första hand – så som den var skriven före Bush…
En gång skrev tidningen Economist så här: ”underskatta aldrig demokraternas förmåga att förlora ett val.”
Kan inte låta bli att förundras över det faktum att Palin valde inte ett tillfälle att tjäna pengar, inte en chans till inflytande, utan ett personlig vendetta för att bruka sin makt. Det blir inte mycket mer småaktigt än så. Det vill säga — precis in linje med allting hon visat hittills.