Vad gjorde polismannen med batongen?


Jag hittade en lite märklig artikel i Aftonbladet idag, den handlar om en polisman som har ofredat en kvinnlig matchvakt med sin batong. Jag brukar avhålla mig från att skriva om lätt ekivoka händelser, eller grova också om sanningen ska fram, men här undrar jag förstås vad det är som har hänt?

AB: ”Polismannen har fått kritik från kollegor, åskådare och en matchvärd i samband med flera olika högriskevenemang. Detta har fått polisen att ändra mannens arbetsuppgifter.

– Han tjänstgör sedan en tid tillbaka inte vid högriskevenemang, meddelar Lars Thurfjell, enhetschef vid Stockholmspolisen till Metro.

Under derbyt ska polismannen dessutom ha använt sin batong på ett kränkande sätt mot en kvinnlig publikvärd som anklagat mannen för att uppvigla publiken. Han står därför under utredning av åklagare för ofredande.

– Polismannen är i första hand misstänkt för ofredande mot den kvinnliga matchvärd som kritiserat hans tjänstgöring. Vad gäller polismannens arbetsmetoder saknas i nuläget tillräckliga bevis för att gå vidare, säger polisåklagare Håkan Rosvall.”

Om en manlig polis använder sin batong på ett kränkande sätt mot en kvinna, det utan att misshandla henne med vapnet, vad har han då gjort med batongeländet?

Uppgiften som sådan lämnar givetvis fritt spelrum för fantasin, och det blir var och en av läsarna som undrar och gör sig olika bilder av vad en kränkande användning av detta polisens arbetsredskap kan innebära. Mina egna fantasier kan jag inte dölja i och med att jag reagerar på min hemsida på uppgiften, därför vore det bra om Aftonbladet och/eller polismyndigheten gick ut med ett förtydligande.

it Andra om: , , , , , , , , ab svd dn ex


6 svar till “Vad gjorde polismannen med batongen?”

  1. Kränkning är ett sånt där ord som saknar betydelse. Idag kan det vara alltifrån något man säger, en gest eller helt sonika ignorera någon. Ett urvattnat och meningslöst ord. Men det är klart at en polis i sin tjänsteutövning inte skall säga dumma saker, göra dumma gester eller lägga hand på folk annat än när tjänsteutövningen kräver det. Jag förutsätter att anledningen till att det blivit rubriker är att polismannen fysiskt kränkt någon, att kränkningen var verklig och inget som pågick inne i någons huvud.

    Men för mitt inre ser jag en polisman som gör en för sin tjänsteställning olämplig gest med batongen och sedan nån som gör en stor sak av att ha blivit ”kränkt”, för kränkt är i ett sådant fall något som pågår i offrets eget huvud, något som kan ske utan uppsåt.

    • Ja folk blir kränkta för vad som helst idag. Det finns andra ord som används fel och som är på väg att gå samma öde till mötes; rasist/rasism t ex.

    • Nu är det dock så att poliser kan hitta på nästan vad som helst i det här landet, det saknas alltid bevis om det över huvud taget blir utredning av ärendet. Det gäller allt från KRÄNKANDE ord till misshandel och kanske ännu värre. Man är helt rättslös mot poliser, som i princip står över lagen. Det gynnar ingen, inte ens poliserna själva för de bidrar bara till att samhället blir hårdare och våldsammare.

    • Är det en ordningsvakt han gör det emot?? Då måste polisen verkligen ha gjort nåt dumt! O.vakterna brukar tåla en hel del ”kränkningar”, Man försöker helt enkelt att inte ta allt så personligt.
      PS är ordningsvakt själv ;)

      • Jo, då måste det varit illa. Själv brukar jag tänka på den impotenta vreden som kommer ur maktlösheten den kränkande personen har över mig, den vreden som får dem att säga kränkande saker och göra kränkande gester. Impotent vrede hos motparten är bra för självförtroendet, kommer den impotenta vreden från en polis dessutom, så blir det ytterligare stärkt. Aldrig jag går den kränkande parten till mötes och framkallar dåliga känslor inom mig, det vore ju dumt.

        Men rör det sig om en fysisk kränkning, då är det en annan femma.