Firefox, en irritationskälla


För ett par år sedan så var vi säkerligen många som ansåg att Firefox var den allra bästa webbläsaren på marknaden. Den var snabb, snygg och driftsäker, vad kan man mer begära?

Den som idag gör en jämförelse mellan Internet Explorer, Chrome, Opera och Firefox vet den pinsamma sanningen, Firefox tävlar om botten-
platsen med Microsoft Explorer. Den webbläsare som sticker ut idag är Google Chrome, den är förhållandevis problemfri och den är väsentligt snabbare än Firefox.

Jag har testat olika varianter, jag har avinstallerat Firefox och raderat allt som jag kommit åt inklusive i registret. När jag då gjort nyinstallation så finns problemen kvar ändå. Då har jag installerat programmet på en annan disk som också är bootbar, men problemen hänger med. Ofta nog så hänger sig programmet helt, ibland försvinner de lösenord som borde ha sparats, och är man flitig bloggskribent så är sådana störningar en mycket stor källa till irritation.

Det som förut var en driftsäker och snabb webbläsare har numera tappat mark i en sådan omfattning så att det bara känns irriterande att ha den kvar på disken.

it , , , , , , , , idg hd ab dn


13 svar till “Firefox, en irritationskälla”

  1. Tycker att jag känner igen det där, men jag har inte varit säker på var felet har legat. Datorer kan ju vara luriga. Men nu skall jag testa Chrome i stället. Det verkar i alla fall gå snabbare att ladda upp en kvällsblaska där vad jag sett hittills.

  2. Det här känner jag igen. Firefox som låser sig och väntar på skript är min fasa. Bra nu förstår jag att det är fFrefox det är fel på och inte mig. :)

  3. Jag kör enbart Firefox och det utan minsta problem. Bättre webbläsare kan jag inte tänka mig.
    Troligen är det en kombination med något att som gör att vissa får problem.

  4. Jag kör enbart Firefox och det utan minsta problem. Bättre webbläsare kan jag inte tänka mig.
    Troligen är det en kombination med något annat som gör att vissa får problem.

      • Nej i så fall var det första gången jag stött på ett problem med Firefox. Det verkar ha blivit ivägskickat under tiden jag ändrade lite i texten innan jag skickade iväg det.

  5. Största problemet med FF som jag ser det är att den är en veritabel minnesätare. Möjligen har de senaste versionerna blivit lite bättre på den punkten men i tidigare versioner var minneshanteringen under all kritik. För en programmerare/utvecklare finns det ändå en hel del fördelar med FF och då framförallt mängden användbara tilläggsprogram. Chrome är visserligen snabb men i programmerarkretsar går ryktet att den har allvarliga säkerhetsluckor. Vet inte om det är sant och vet heller inte om exempelvis några internetbanker har stöd för Chrome men om så är fallet skulle jag iaf inte använda Chrome för att utföra mina bankärenden.

  6. Min gamla Acer har XP3 och efter uppdatering till FF 3.6 blev blåskärm efter några minuters surfane. Men efter att ha kört AVG:s reparationsprogram har det funkat en vecka nu.

  7. Jag kör både FF och Chrome på Ubuntu 10.10 (64bit) Puppy Linux (32bit) och (mer sällan) på W7 (64bit) och har aldrig haft några problem med någon av dem, men det kanske beror på att jag är försiktig? Hos andra som har haft problem (med båda) har det alltid gått att ordna genom att rensa bort en massa onödiga pluggins, toolbars etc. de släpat hem från nätet. Pröva detta!

    Om du har någon form av säkerhetspaket som kollar websidor i förväg så kan (bör?) du stänga av den funktionen. Den får sidorna att gå mycket segt.

    Angående FF
    Enligt statistik över problem (med en minimal funktionell installation av FF+plug.) är dessa nästan alltid orsakade av att Flash, Silverlight, Java etc. krachar. Här har Google Chrome en mycket bättre lösning än FF. Å andra sidan får nästa version (4.0) av FF också automatisk omladdning av en plugins utan att sidan (eller hela FF påverkas).

    Om ett skript som hänger sig så får man en varning från FF och kan avbryta skriptet efter en viss tid. Sätt denna tid kortare om du tycker du får vänta förlänge.

    Jag tycker också att FF kräver mycket RAM men man bör tänka på att den stödjer många W3C standarder som saknas i andra Chrome och som då kräver extra mjukvara som också tynger. Jag skulle dock gärna se att man kunde välja bort vissa funktioner vid installation tex. SVG, HTML 1 o 2, udda bildformat etc. Den andra ”minnes ätaren” är att man använder RAM till att öka hastigheten tex. genom sk. ”utrullade loopar” etc. och därför borde det finnas ett val (smal memory fotprint) även för detta vid installation.

    PS
    Både Chromium och FF har öppen källkod så egentligen borde vi inte klaga utan helt enkelt kavla upp ärmarna och skriva om de delar av koden vi tycker illa om (-:
    DS

  8. Ja, nu när FireFox har blivit den kanske mest använda webbläsaren, inriktar sig så klart skaparna av skadlig kod och hijackers på den. Enklast är att gå över till Chrome. Bästa medicinen för FF heter annars ComboFix (fri programvara).