Dagens bilder – Svampar


svamp
[column width=”49%” padding=”2%”]För några dagar sedan berättade jag om ”min” hare, orsaken till citattecknen är förstås att den verkligen inte är min utan en alldeles vanlig hare, men den bor i skogen hundra meter från min port och jag ser den ofta dagligen.
svamp

Då bekymrade jag mig över att jag bara har kort på den, ingen bild, så därför tog jag med mig kameran och ett tele-
objektiv för att ägna en stund åt att hitta och fotografera den. Sådant kan man ge sig på om man tror att Murphy ska hålla sig på avstånd och att djuret ska sitta still och posera på bilderna. Det fanns inte ett spår av haren, men däremot hittade jag några svampar.

Jag har inte den blekaste aning om vad detta är för svampar, men de ser under alla omständigheter rätt så maffiga ut. Jag är fullständigt okunnig om svamp och det har hänt att jag kommit hem med ”kantareller” och fått besked om att några av dem jag plockat tillhörde någon slags giftig sort, långt ifrån kantareller. Därför avstår jag numera helt från att plocka sådant som jag inte är hundra procent säker på.

Haren då? Jodå, när jag hade avslutat en liten köprunda i centrum så tog jag genvägen genom skogen som vanligt. När jag kommer där, nedtyngd av kassar, då passar haren på att

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]visa sig. Självklart satte jag ner kassarna och började fiska upp kameran ur ryggsäcken, allt medan haren försvann som en avlöning.

svamp
Kvisttomater?
svamp
En Kantarell är det inte, det ser t.o.m. jag…
[/column]
intressant Andra om: , , , , , , , t


10 svar till “Dagens bilder – Svampar”

      • Nej den är en delikates, men dens släkting den grå bläck svampen kan orsaka förgifting i kombination med alkohol.

        Du måste plocka dem medans de är vita under, väldigt goda friterade eller i en WOK rätt.

  1. Svamparna var ” Vit fjällig bläcksvamp”
    Det är en av de läckraste matsvampar som finns.
    Den måste plockas innan den bläckar men då är den omöjlig att förväxla med någon annan svamp.
    Även en novis på svamp kan inte misslyckas med denna läckerhet.
    Svampens fot kan med fördel strimlas och torkas ovanför kylskåpet på ett galler och sedan smulas sönder för att sparas på burk.
    Strö sedan lite av dessa smulor i sås till olika maträtter. En höjdare!