Överjordisk fildelning?


Nu skriver tidningarna mer och mer om resultatet av IPRED-lagen. Det var en självklarhet att fildelningen inte skulle upphöra, den skulle bara gå under jorden.


DN:
”Bredbandsleverantören Alltele valde för några veckor sedan att låta en anonymiseringstjänst ingå gratis i abonnemanget. Företagets vd Ola Norberg hade väntat sig stort intresse från kunderna. Men det blev närmast en explosion. Snabbt hade över 4.000 kunder laddat ner anonymiseringsprogrammet. – Vi hade en central server uppställd i Stockholm och den är ju nedkörd i gruset nu. Jag vet inte om vi haft någon tjänst någonsin som vi haft sånt intresse för.”

Jag har sett att kostnaden för olika sorters fildelningstjänster är allt ifrån gratis till hur mycket pengar som helst. Men som jag har förstått det så ligger det normalt runt femtio kronor per månad. Det som i praktiken blir följden av det är att upphovs-
rättsindustrin blir helt utan pengar. Om man istället såg möjligheten att få in 50.- i månaden från alla som vill fildela så skulle det rulla in många miljarder till film- och musikindustrin, varje månad.

Nu handlar det inte längre om att industrin ska tillhandahålla sina produkter på olika slags hemsidor där kunderna kan köpa deras filmer eller skivor. Det stadiet har passerats i och med att olika IT-aktörer nu tillhandahåller tjänster som gör att alla kan gömma sig. Jag vet inte hur mycket ”genomsnitts-
fildelaren” tankar hem per dygn, men man kan nog gissa att det handlar om någon timme per dygn i alla fall. Väljer man då att betala 50.- i månaden för att kunna smyga med sin verksamhet så kan inte Antipiratbyrån och deras medhjälpare göra någonting.

Och vad har det i så fall bidragit till? Jo förr så fildelades det hej vilt och i och med IPRED-lagen så blev det oavgjort mellan fildelare och upphovsrättsindustrin. Nu blir dagligen allt fler tjänster tillgängliga för en låg penning och då har fildelarna gjort både 1-2, 1-3 och 1-4. Eller snarare,

företagen som bekostar antipiratbyrån och liknande verksamheter har gjort ett antal praktfulla självmål.

Fildelningen kommer aldrig att kunna stoppas med mindre än att myndigheterna helt förbjuder internet. Och klockan tickar ännu för upphovsrättsindustrin. Den borde se till att erbjuda fildelning för 50.- i månaden själva, då blir det en rejäl penningpåse till upphovsmännen och internetleverantörerna får ta kostnaden från sina kunder.

Och vem skulle inte vilja ha ett sådant abonne-
mang? Säkerligen en miljard människor inom något år. Man behöver inte vara särskilt slängt i multiplikationstabellen för att se vart det skulle leda till för musik- och filmbranschen.

i Andra om: , , , , , , , , , , , dn12 ab12 svd1 ex t Emma BT Karamelltant Josh Satmaran Erik Kanon Sug Falkvinge Bent

[tags]Fildelning, Anonymt, Pirate Bay, Piratpartiet, Upphovsrättsindustrin, Antipiratbyrån, Filmindustrin, Musikindustrin, IPRED-lagen, FRA-lagen, Internet, Politik[/tags]


8 svar till “Överjordisk fildelning?”

  1. När Ponten talade på Dreamhack gjorde han en ”Netanyahu” i form av att vilja att de församlade och ungdomar i Sverige skulle använda de LEGALA tjänsterna! Som om det fanns en uppsjö av vettiga alternativ.
    Detta var ett stort hån mot alla församlade och internetanvändare i största allmänhet. Vilka legala tjänster med rimliga avgifter finns det Hr Ponten? Det mesta är överprissatt så att det är billigare och köpa en CD eller DVD i en affär.
    Vilket skämt!
    Ponten & co verkar leva i en egen värld och ser inte att tiden sprungit ifrån det dom ihärdigt försvarar.

  2. Icke att förglömma att utvecklingen med alla dessa anonymitetstjänster också gör polisens arbete med att utreda andra brott på internet, inklusive pedofilbrott, blir mycket svårare.

  3. Har varit inne på liknande tankar själv. Jag (och säkerligen många andra) skulle göra rätt för mig om vi bara kunde och jag kunde nog sträcka mig till att betala mer än 50 kronor i månaden så länge jag inte blev ruinerad, om det bara fanns vettiga alternativ. Det enda rimliga som jag ser det, som kan konkurera med fildelningssajterna, är ett någorlunda billigt alternativ, där folk fortfarande fildelar fritt. Så länge vissa bolag hävdar sin upphovsrätt och därmed inte tillgängliggör sina produkter via de lagliga alternativen, så kommer alltid de illegala att vara mer attraktiva.

  4. Fildelning mellan handhållna enheter i flera led är snart lika kraftfullt. Vill man stoppa piratkopiering så räcker det därför inte med att korka igen tuben.

  5. ”Icke att förglömma att utvecklingen med alla dessa anonymitetstjänster också gör polisens arbete med att utreda andra brott på internet, inklusive pedofilbrott, blir mycket svårare.”

    Grattis!

    Där kom dagens första papegoja. Om Polisen drar likhetstecken mellan integritetsivrare och pedofiler så är vi alla medskyldiga till alla fasansfulla brott STASI-folket kan dra upp ur hatten, herregud.

    Finns det fortfarande folk som sitter och tar emot vad skit som helst framför tv:n utan att tänka en tanke själv, eller var det Ponten som spökade?

  6. Var inte oroliga!
    Pontén och hans björnliga kommer alldeles säkert att i lag förbjuda anonymitetstjänsterna i samma ögonblick de stora amerikanska bolagen kräver det. Jag är nästan beredd att slå vad om det.

    Finns tack och lov kryptering och OpenVPN. Inte en själ på jorden kan stoppa det mellan mej och min kompis. Lite krångligt, men mycket tryggt :)

  7. Den formella makten kan hålla på bäst de vill. Den faktiska makten (folket) gör som de vill, de struntar i den formella makten när denna går emot dem. I detta fallet handlar det inte ens om kamp från den faktiska makten, den formella makten helt sonika ignoreras. Enda sättet för den formella makten att gå på emot folket är att ta till våld, något som historiskt sett visat sig bara tillfälligtvis befästa den formella makten.

    (Med våld avses allt tvång, hot om ekonomiska sanktioner, lagar, polis, åklagare och andra hantlangare, privata såväl som offentliga, som agerar emot folket.)

  8. Problemet är att de konservativa krafterna som idag, elelr snarare igår, kontrollerade mediaindustrin inte vill släppa taget.

    Än konstigare är förstås att dom inte ser chansen att tjäna grymt mkt mer pengar OCH slippa utgifter för oeffektiva metoder mot illegal fildelning.

    Marknaden finns definitivt, trots påståenden om motsatsen. Inte bara lägger folk tiotals t.om. hundratals kronor i månaden för att komma undan fildelningslagar, alternativ som tex Spotify har också massvis med kunder !

    /K