Idag har Mousavi kallat till ytterligare demonstrationer mot valresultatet, om inte folk vill demonstrera har han sagt att de i alla fall bör besöka moskén för att hedra de landsmän som dött under de tidigare demonstrationerna. Dessutom hävdas det att 200 personer saknas, oppositionella och journalister. Vad som är vad är omöjligt att avgöra i nuläget. DN: ”Det mäktiga Väktarrådet har gjort vad som kunde se ut som en eftergift – man lovade en omräkning av rösterna i några valkretsar. Men samtidigt har Khamenei varnat för fortsatta gatukravaller. Mousavi har ändå kallat sina anhängare till en ännu större manifestation i dag, torsdag, som han anser bör vara en sorgedag för de minst åtta människor som sköts ihjäl av regimtrogen milis i samband med protesterna i måndags. Hur många som deltog i onsdagens marsch har varit svårt att fastslå på grund av de hårda restriktionerna mot journalisternas rörelsefrihet och arbetsmöjligheter.” Personligen är jag inte alls övertygad om att Ahmadinejads sida manipulerat valresultatet. Mousavi är också godkänd av väktarrådet vilket betyder att de ser honom som en hyfsat lämplig person. Vilket lär betyda att han inte skulle liberalisera Iran till den grad att väktarrådet skulle misstycka. Men situationen är allvarlig redan som den är, och den riskerar att förvärras. Tokskallar finns som bekant i alla länder och givetvis även i Iran. Och blir det stökigt så kommer polisen att ingripa, och hur det sker är viktigt, blir människor skjutna så trappas den här situationen upp enormt, och det kan gå fort.
|
Nu talas det om att Piraterna hjälper iranier att komma förbi censuren. Förra gången jag skrev om detta så kom en av kommentarerna från Iran, så helt avskurna från nätet var de inte då i alla fall. En sak som man bör tänka på när det gäller informationen från händelserna är att det finns krafter som verkar för att sprida desinformation. Jag tänker främst på Israel och USA, men det kan givetvis finnas fler. Man bör således vänta med att tro på uppgifter till den stund då flera av varandra oberoende medier berättar samma sak. Bortsett från denna självklarhet så är det väl bara att hoppas på att allt går lugnt till i landet idag. i Andra om: Iran, Ahmadinejad, Mousavi, Demonstrationer, Desinformation, USA, Israel, Ondskans axelmakter, Politik ab123 dbl 1 dn123 svd1234 ex1 t [tags]Iran, Ahmadinejad, Mousavi, Demonstrationer, Desinformation, USA, Israel, Ondskans axelmakter, Politik[/tags] |
25 svar till “Farlig situation i Iran”
Helt siden Den islamske republikken ble innstiftet har det eksistert to kilder til autoritet i Iran, en guddommelig og en folkelig. Konseptet folkelig autoritet står innskrevet i artikkel én i grunnloven til den islamske republikken, og er utledet av den iranske nasjonens udelelige vilje. Konseptet guddommelig autoritet er utledet av Guds vilje, og forvaltes gjennom det sjiitiske imamatet som den rettmessige herskeren over det sjiamuslimske samfunnet.
Men den guddommelige autoriteten har i økende grad dreid seg mer om politisk teologi enn om religion. Mens den folkelige autoriteten har funnet sin rettmessige plass gjennom det sosiale arbeidet og politiske aktivismen i det iranske sivilsamfunnet. Spenningen mellom disse to uforenlige konseptene for autoritet har alltid vært en dominerende konfliktakse i iransk politikk. Og har ofte definert den politiske maktkampen mellom konkurrerende krefter.
De som fremmer sivile og demokratiske verdier i Iran har prøvd å gi det folkelige aspektet sin rette plass innenfor rammen av de sosiale og politiske institusjonene i Iran. Krisen som nå utfolder seg som følge av presidentvalget har sitt opphav i den folkelige lengselen for en demokratisering av staten og samfunnet, og den konservative motstanden mot dette.
Videre finnes det ytterligere en faktor som skiller dagens politiske krise fra tidligere tilfeller av politisk fraksjonskamp og intern maktkamp i Iran: Dette er en krise i den dype ideologiske strukturen som er nedarvet fra den iranske revolusjonen.
Folk som Mousavi og Karubi nå i spissen for en prodemokratisk og reformvennlig bevegelse som nekter å godta ikke bare valgresultatet, men også selve essensen i det illiberale og autoritære Iran. Dette er folk som en gang selv var blant arkitektene bak det islamske regimet.
Men det finnes også en annen og like viktig faktor som må tas med. De fleste av demonstrantene som nå utfordrer selve legitimiteten til iranske valgprosesser, er ikke revolusjonære – slik foreldrene deres var. De tilhører en ny generasjon som ikke har opplevd revolusjonen i 1979 og ønsker et annet Iran. De fleste av dem var enten ikke født eller er for unge til å huske revolusjonen.
Disse ungdommene er en påminnelse om et monolittisk bilde av Iran ikke nødvendigvis gjenspeiler tankesettet til de 70 prosent av befolkningen som er under 30 år gamle. Når det kommer til stykket, utgjør det unge Irans lengsel etter demokrati ikke bare en utfordring til den religiøse autoriteten og dens doktriner. Den er også en utfordring til reformbevegelsen og hvorvidt den virkelig er autentisk demokratisk.
Når det er sagt, må en også legge til at det islamske Iran er mer delt enn noen gang siden 1979, en kløft mellom tradisjonalister og modernister som har vært dyp helt siden den islamske revolusjonen. Men gjennom dette valget har kløften mellom staten og nasjonen blitt dypere enn noen gang. Valget har også skapt en kløft mellom de som tror at normale økonomiske og politiske forbindelser med Vesten er helt nødvendige for Irans framtid, og de som forakter slike forbindelser som brudd på den islamske revolusjonens idealer.
Allerede forrige valg, da Ahmadinejad ble valgt for første gang, var en indikasjon på en intern krise i hjertet av den islamske republikkens politiske rammeverk. Dagens krise mellom reformvennlige grupper og grupper som støtter Ahmadinejad er uttrykk for en politisk kamp mellom Irans republikanske essens på den ene siden og det religiøse oligarkiet på den andre siden. Republikanerne bryr seg nesten utelukkende om det offentlige roms legitimitet. Det religiøse etablissementet gir vurderingene i det offentlige rom ingen legitimitet overhodet.
Når dette nå skjer, må en ikke glemme at hver gang demokratiet trues, blir brakt til taushet og utsatt nok en dag gjennom maktbruk, så mister de som har makten troverdighet. Og hele det politiske systemet mister legitimitet. Hvis gatevolden i Iran øker enda mer, øker det også muligheten for økt gatevold i hele Midtøsten. Det kan igjen komplisere internasjonale forsøk på å diskutere saker som atomprogrammet, Iraks framtid eller Afghanistan med Iran.
USAs president har flere ganger gjort det klart at han ønsker å engasjere Iran diplomatisk. Men gjenvalget av Ahmadinejad øker frykten hos både israelerne og saudiaraberne som lever like ved et fiendtlig innstilt Iran. USA håpet på at reformistene skulle vinne. Dette håpet er gjort til skamme.
Det er sant at den amerikanske presidenten hadde satset på at Ahamdinejad skulle tape for å rettferdiggjøre sitt forsøk på å løse atomsaken. Det er likevel svært tvilsomt at den iranske uroen skal skape en flamme som brenner bort Ahmadinejad og hans tilhengere. Men vi må ikke glemme at Iran er kastet ut i en legitimitetskrise regimet ikke har sett maken til i sin politiske historie.
Dette er et vendepunkt for Irans innenriks- og utenrikspolitikk som verden ikke kan ignorere. Kort sagt: Å slippe iranerne fri er som å åpne en Pandoras eske som det iranske regimet helt klart er redd for at det ikke vil klare å lukke.
Man får inte ljuga här! / Jinge
Alla tidningar har heeeelt ”glömt bort” de amerikanska mätningar innan valet som gav Ahmadinejad ledningen med ung. samma siffror som han vann med.
Jag måste säga att jag blev besviken på Piraterna för att de är så naiva att de hjälper överklassen i Iran och deras otvivelaktligen, amerikansk/israeliska finansiärer med samhällsomstörtande verksamhet.
I valet i Moldavien skickade USA ut en testballong som fungerade sådär. En handfull aktivister tränades och utrustades liksom tidigare ”färgkodsrevolutioner” i Jugoslavien Ukraina Georgien Vitryssland Kyrgyzistan och Libanon. Skillnaden här var Twitter. ”frihetskämparna” fick datakurser, kurser i twitter, gratis abonnemang och mobiltelefoner (i tillägg till de sedvanliga tälten och plasmaskärmarna.) Succén låg i att ”rent a crowd” snabbt lyckades mobilisera en hyfsad pöbel som genast ställde sig framför CNN & Co.
I Iran sker nu exakt samma sak och ju längre detta dras ut desto mer desperata (och synliga) kommer USA/israel bli att inte låta den här chansen slippa ur händerna.
Men frågan är: Kommer Piraterna i konsekvensens namn att stödja exilkubanerna i Miami också om de nu börjar twittra mellan bombdåden? De vill ju också tillbaka till sina stulna tillgångar gods och herresäten, för att inte tala om den Venezuelanska överklassen och deras ständiga (USA finansierade) försök att störta den likaledes folkvalda Chavez?
Helt absurt att Piraterna skjuter sig själva i foten och helt plötsligt står på de amerikansk/israeliska krigshetsarnas sida, hur idiotiskt naiv får man vara? Förmodligen har de lyssnat på samma Rolex/Gucci-iranier i Sverige och glömt bort att de endast är ett par procent av verkligheten i iran…
Ahmadinejad och Mousavi är inte det intressanta. Det intressanta är censuren och förtrycktet som medel för att stoppa demonstranterna.
Ahmadinejad har många supporters. Han vann (i alla fall på pappret) också valområdet Teheran. Det logiska hade då, med minne från exempelvis Libanon eller Ukraina, varit att organisera motdemonstrationer för att visa att bilden Mousavis supporters med sina engelska plakat riktade till andra än den egna befolkningen inte var den enda bilden.
Istället valde man en omfattande censur. Att slå ned demonstranter med kravallpoliser. Att censurera internet. Att döda protesterande.
Döda protesterande.
Vi har kritiserat sådant vid andra demonstrationer i väst som t.ex G8-mötet. Vi måste göra det också mot Iran. Censur kan aldrig accepteras. Alla måste ha rätt att föra fram sin åsikt, oavsett om de förlorat eller vunnit ett val. Vi krävde den rätten för de som vid örlorat mot George Buhs i USA (valfusk eller ej). Att inte kräva det för de som förlorat mot Ahmadinejad är inkonsekvent.
Det avgör inte vem som vunnit, men yttrande- och mötesfrihet måste vara heligt.
Piraterna gör rätt och fel. Jag minns striderna i Lithauen kring TV-huset som Sovjetiska trupper tagit över. Informationen då kom ut via BBS:er där den vanliga kommunikationen från pressen slagits ur spel. Det är fel av piraterna att säga att de stödjer ”motståndsrörelsen i Iran”. Då blir de bara en del av kriget och hoppet om bombningar av landet. Däremot gör de rätt i att möjliggöra för alla iranier att kommunicera och framföra sina åsikter.
Hampus:
Ahmadinejadanhängarna höll faktiskt demonstrationer i förrgår, även om de inte blev lika spektakulära som när Hezbollah visade vilken löjligt liten klick västmakterna lyckats uppbåda den gången.
Endast en tredjedel av Iranierna har tillgång till eller är ens intresserade av internet, men PB kanske kan ”hjälpa” dem också? Eller skall USA gå in med luftbro av internetuppkopplingar…
Kom igen med en skriftlig källa! / Jinge
Seumas Milne har en utmärkt analys i the Guardian idag:
These are the birth pangs of Obama’s new regional order
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/jun/18/iran-elections-us-foreign-policy
Det finns en del folk som vill se en revolution i iran men de flesta befinner sig utanför iran. På BBC var det folk som ringde in från och man frågade vill ni ha revolution och inte en enda av de svarade ja rätt sjukt att inte en enda av de ville det.
Om ni ser på plaketerna som mousavi’s anhängare bär på så ser man khomeini khamneis bilder. Och revolution gardet är mohsen rezai’s sida eftersom han är en av de största aktörerna under kriget.
Mousavi byggde upp libanesiska hezbollah och han sa det i iransk tv att han ville skiakca trupper för att slåss mot israel men khomeini hindrade honom
Och som tilläg till Mikhas kan vi nämna att Pirate Bay mycket riktigt är involverade med israelerna. Bolaget som hanterar reklamintäkterna ligger i Israel, dit piraterna ofta åker, och intäkterna kommer också från Israel:
http://news.cnet.com/8301-10784_3-9814504-7.html
Jag läste nyss en artikel om Iran och hur Israel önskar att Ahmadinijad sitter kvar som president
Israel önskar att Ahmadinejad ska fortsätta som president i Iran och detta skulle gynna sionisterna
Ahmadinejat som tycker mycket illa om Israel , stödjer Hamas , Hizboallah och Syrian , förnekar förintelsen och vill skaffa kärnvapen
Trots detta vill sionisterna att han ska sitta kvar pga de kommer att få mer nytta av honom än den reformatorisk Hussien Mossavi , Den Israeliska tjänstemannen är inte förvånad över att Ahmadinejad fick de judiska samfunden röster som är mer än 25 , 000
Varför vill Israel ha Ahmadinijad , Anledning till detta är han är ärlig , talar klartspråk , säger allt som han har i sitt hjärta och han är insatt i de politiska problemen i mellanöster som är viktiga för Israel , det är också hans ständiga hot att bomba Israel med sina missiler och detta gör det mycket lättare för det internationella samfundet att förstå hur farlig han är , Detta skulle ge Israel nya anhängare och mer sympati inte minst från omvärlden
Israelerna säger att Ahmadinejad motståndare Mussavi kommer att öppna en dialog med västvärlden och talar diplomatiskt språk och detta skulle ta lång tid och under tiden kommer han att skaffa kärnvapen
Israel anser att bägge har samma mål och ambitioner
Tack så mycket!
Ett mycket intressant, sansat och tänkvärt inlägg tycker jag. Det behövs verkligen som kontrast till det västimperialistiska liberala mediadrev som rikstidningarna försöker uppnå för att påverka folket i ”rätt” riktning. Jag tycker nog att deras propaganda blir allt mer genomskinlig, eller har min förmåga att se igenom den ökat, jag vet inte riktigt.
Bra som du gör att se situationen i olika infallsvinklar. Jag gillar det. Det ger ett trovärdigt intryck.
Hälsningar från en i Kalmar som blivit politik- och samhällsintresserad. Jag har inte alls någon sådan bakgrund utan är egentligen en vanlig jobbare med stort intresse för maskiner och mekaniska ting. Tyvärr har jag med detta ”nya” intresse helt tappat förtroendet för Socialdemokraterna som jag anser inte gör skäl för namnet ”arbetareparti” (arbetarnas parti) längre.
De verkar inte ha några ambitioner att vara det heller. Mona Sahlin säger själv att resultatet av nästa riksdags val kommer att bli mycket ”jämnt”. Hade hon behövt påstå något sådant om de fört en konsekvent oppositionpolitik i ”arbetaranda”?
Nu försöker de istället att blidka en välbärgad s.k. ”medelklass” av ”Stockholmsmodell” (ursäkta mig, jinge) som om hela Sverige skulle se ut som den borgerliga tillväxtregionen Stockholm där ”marknadslösningarna” slagit rot. Nu är inte hela Sverige av ”liberal Stockholmsk tillväxtmodell” så därför kommer förmodligen fler än jag att ta avstånd från Socialdemokraterna med Sahlin & Co.
Och den så kallade välbärgade medelklassen lär givetvis göra det också, för har de någonsin tidigare röstat på ”kommunister”?
Nej, Socialdemokraterna och Sahlin är fullständigt på fel väg om de vill representera arbetarklassen. Och det är medvetet. De strävar istället efter att bli ett liberal rörelse i den politiska ”mittfåran” och resultatet i nästa riksdagsval kommer att bli ”jämt”, mycket ”jämt”.
Tyvärr, tyvärr så upplever jag att Vänsterpartiet är med i detta hycklande.
Hej då Jinge och tack för idag. Trevlig midsommar önskar jag dig!
Iran är en diktatur som även har religion som maktmedel förutom blockering av information utifrån och miltär milis.
Att demonstrationerna inte kommer att påverka något ser man på att bensinpriserna inte stiger.
Det är nog en bättre indikation på ifall demonstrationerna kommer att påverka Iran som stat.
/Micke W
”förnekar förintelsen”
Detta är en lögn, sionisternas lögn.
Ahmadinejad förnekar inte israels statsreligion men har däremot uttryckt tvivel på den officiella och till synes orubbliga omfattningen. Han har också ifrågasatt varför denna historiska händelse av vikt inte får forskas i, revideras uppdateras och studeras som alla andra historiska händelser.
Om det får man (än) tycka vad man vill men ”förintelseförnekelse” är det inte.
mer jag läser och hur om denna sorgliga historia så kommer en bild upp att detta kan vara en religös kup.
För det ser ut att vara olika faktioner i det islamistiska rådet, några av dem vill avsätta den nuvarande ledaren för rådet och det valfiasko är deras chans.
Jag hoppas jag har fel annars är detta en organizerad kup och de använder en student revolution att göra den.
Om det var valfusk eller inte blir mer och mindre klart, vad som på riktigt händer inne där blir suddigare och suddigare och propoganda krig är i full verksamhet.
Palestinier, du syftar på hans ständiga hot om att bomba Israel med sina missiler – som aldrig yttrats? Vad är det för icke-existerande hot du talar om?
Morgondagen blir intressant, fredagsbönen. Vad som sägs och görs i den kan leda till riktigt kaos eller antiklimax.
Men rimligtvis oavsett vad som sker bör nog Khamneis vara försvagad och kanske också överspelad.
Jämför och se själva!
serber som var med om den första färgkodsrevolutionen:
http://de-construct.net/e-zine/?p=6589
De har inte ens brytt sig om att ändra logon….
Du har kopierat texten! / Jinge
#21 maj – Det där är nog något av det sämsta i konspirationsteorier jag sett. Du menar att en västerländsk organisation som tränar människor att göra uppror skulle använda någon sorts logga – på flera olika ställen dessutom?
Konspirationsteorier kan vara rätt underhållande men den där verkar väldigt långsökt.
Min kommentar bygger inte på mina egna analyser , Den bygger på en artikel som var publicerat i tidningen AKHBAR som citerade en Israelisk tjänsteman
Israel och Ahmadinejad har haft många ordkrig och bägge har hotat varandra ifall någon av de skulle angripa den andra
Ahmadinejad har sagt mycket om Israel och fick hård kritik från hela världen även från vissa reaktionära muslimska länder som anser att Iran är ett stort hot mot den muslimska världen , Israelerna har vid flera tillfällig sagt att vissa arabiska regimer är redo att stödja en attack mot Iran bland dessa länder är Egypten och Saudiarabian
Ahmadinejad kallade Israel för en bombs land , han menar att en enda atom bomb skulle göra slut på Israel medan Iran tål flera atom bomber och kommer inte att försvinna
Det är Ahmadinejads ord som Israel vill utnyttja för att angripa Iran , Om Mussavi kommer till makten då blir det mycket svårt för Israel att angripa Iran pga att det nya presidenten har aldrig sagt nånting om Israel och det finns ingen anledning för Israel att angripa Iran
Joakim, jag satsar en årslön på att du är ett korkat troll och på att USA:s president Barack Obama och den tidigare presidentkandidaten John Kerry har rätt i att Iran behöver kärnkraft för sina energibehov.
Palestinier, för tusan, din källa var en *israelisk tjänsteman*???? Israel har hotat att anfalla. Iran har hotat att försvara sig. Det är skillnaden. Och vem tusan bryr sig om vad Israel säger om stöd från arabvärlden när arabländerna säger motsatsen?
Joakim: Iran behöver ingen kärnkraft! De har olja!
Du kan inte bedöma vad de ”behöver”. Iran har mycket allvarliga luftföroreningar och skulle garanterat behöva skrota en hel del fossila kraftverk. F.ö. är det INGEN som har ett smack med att göra om ett land vill ha kärnkraft. Inget annat land, och inte heller några svenska privatpersoner.
Ta reda på fakta innan du tjafsar.
Dessutom visar resten av din kommentar att du agerar under affekt. Det är aldrig speciellt lyckat…
Läs kommentarsreglerna! / Jinge
Joakim
Det finns många länder som har kärnkraft och olja, oljan tar slut en dag. Vet du varför vi är ute i tidig skede?
För vi vet att när oljan tar slut en dag måste vi tigga till oss energi, vi vill inte vara slavar till ett annat land för energis skull.
Du vill se islamiska republiken borta för fritt kurdistan men det spelar ingen roll om islamiska republiken förvinner eller inte för det de kurder som strävar efter ett eget land är minoritet i iran. Komla kurdiska kommunist paritiet som är störst vill inte ha en kurdisk stat, det är endast pjak som gömmer sig i irak och de är hatad av kuder,azar, perser,lorer… dvs iranier pågrund av deras terror aktioner
Personligen hade jag föredragit att 12-årige Koresh Mouzuni vunnit valet.