Israels etniska rensning drabbar – Henning Mankell


Israel fortsätter oförtrutet med sin förföljelse av palestinier överallt där man kan. Nu senast i Östra Jerusalem där man anordnat en kulturfestival, något som inte kunde accepteras av ockupations-
makten eftersom den var ”politisk” enligt dem. Festivalen var anordnad i samarbete med Unesco och det brittiska kulturrådet British Council och gästades bland annat av flera kända författare som Michael Palin och Henning Mankell.


SvD:
”Men strax innan invigningsceremonin skulle börja, intogs den palestinska teatern i östra Jerusalem av ett dussintal israeliska gränspoliser som krävde att teatern skulle stängas, skriver the Guardian. – Tappa inte hoppet, uppmanade den svenska författaren publiken. Poliserna hade med sig ett brev från Israels säkerhetsminister som sade att arrangemanget inte kunde genomföras eftersom det ansågs vara en politisk aktivitet med kopplingar till det palestinska styret.”

Den sortens agerande syftar helt och enbart till att göra livet så surt som möjligt för palestinierna. Israel fortsätter utbyggnaden av bosättningarna runt östra Jerusalem samtidigt som man i strid med FN:s alla konventioner accelererar rivandet av palestinska hus. Världssamfundet tittar på men gör ingenting för att stoppa den israeliska framfarten, tvärtom är verksamheten ”en israelisk spark i skrevet på Barack Obama” som Motbilder skrev igår. Något som kanske betyder mindre eftersom den amerikanska presidenten tycks sakna det som spanjorerna kallar cohones.

I vart fall förefaller det så eftersom Benjamin Netanyahu var på besök häromveckan och amerikanska media förmedlade en bild som tydde på att USA kräver att dessa husrivningar skulle upphöra.

SvD: ”Hela publiken och de åtta talarna beordrades att lämna lokalen. Evenemanget genomfördes bara en liten stund senare, i mindre skala, i trädgården utanför det franska kulturcentret. Där jämförde Henning Mankell stormningen av evenemanget med livet i Sydafrika under apartheid. – Vad som verkligen gör oss till människor, är vår förmåga till dialog. Det enda sättet på vilket vi kan rädda oss själva, är vår förmåga till dialog med varandra, sa Henning Mankell.”

Personligen anser jag att alla som talar eller skriver om Israel måste kalla den politik som landets rege-
ring för mot palestinierna för vad den är, fascistisk. ((http://sv.wikipedia.org/wiki/Fascism)) Det handlar dessutom om en raslära vars mot-
svarighet vi senast såg i Europa på trettiotalet och några år framåt, fast nu med ombytta roller.

SvD: ”För mindre än en månad sedan stängde israelisk polis ett palestinskt presscenter som hade gjorts i ordning med anledning av påvens besök i östra Jerusalem. Samtidigt växer omvärldens oro över att israeliska regeringen fortsätter att riva palestinska hem medan de judiska bosättningarna växer. Enligt israelisk polis avbröts evenemanget eftersom det funnits misstankar om att det arrangerats alternativt finansierats av palestinska myndigheter i Jerusalem. – Samma misstankar har funnits när det gäller andra palestinska event, såsom presscentret i samband med påvens besök, säger Micky Rosenfeld, talesman för israeliska polisen.”

Jag förstår inte varför inte Svenska Dagbladet reagerar på sin egen text. Man citerar polisens talesman och berättar att han uppger att man stängt ett palestinskt presscenter för att man misstänkte att ”det finansierats av palestinska myndigheter i Jerusalem”. Borde inte ett sådant uttalande föranleda en särskild artikel på tidningens förstasida? Är det inte rimligt att palestinska myndigheter finansierar ett palestinskt presscenter i Jerusalem?

I skrivande stund så är det bara Svenska Dagbladet som nämnt denna skandal ibland svenska tidningar.

SvD Guardian Motbilder N24

i t Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Fascism, Apartheid, Sydafrika, Mankell, Rasism, Raslära, Jerusalem, Palestina, Ockupation, FN, EU, Politik[/tags]


9 svar till “Israels etniska rensning drabbar – Henning Mankell”

  1. Man kan tycka att Mankell borde bojkotta Israel. Men han är väl inte så progressiv som folk i allmänhet tror. Sådant försvinner kanske i takt med att miljonerna rullar in? Och när man talar om dialog med Israel så har man missat mycket. De vill inte ha någon dialog.

  2. Vadå dialog?
    Det finns inget som kallas för dialog när det gäller israelerna. Det är dem själva som har gjort att det blivit så

  3. Mankell behöver inte säga något,han påvisar bara att israels sedvanliga handlande och totala brist på lust att föra någon dialog med palestinierna eller de som vill ingripa hjälper du till att ytterligare öppna ögonen på fler runt om o världen. Det blir genom Mankelss närvaro ännu mera uppenbart att israel är inte vill göra något för någon annan än sig själv.

  4. Israel älskar sin egen röst mest och är inte för dialog…monolog är det enda de är intresserade av.

    När folk använder ordet ”dialog” i samband med palestina/israel så förstår man att kunskapen om konfliktens historia inte är särskilt stor.

  5. Rekommenderar även Gilad Atzmon på Palestine think thank i ämnet:

    ”Yet, as much as Zionism makes a lot of sense to very many Jews around the world, it makes less and less sense for those who fail to be chosen i.e., the rest of humanity. The reason is simple, Jews may be welcomed to celebrate their symptoms collectively but they are not exactly entitled to do so at the expense of anyone else.

    Zionism has managed to interpret Judaism as a brutal license to plunder and kill. It transformed a spiritual text into a land registry. It primarily invented the Jews as nation. It then set for the newly born nation a task of immoral geographical aspiration with some devastating racist colonial implications.”

    http://palestinethinktank.com/2009/05/25/gilad-atzmon-the-three-legged-monster/