Protestera mot inskränkt strejkrätt!


I senaste numret av den partipolitiskt obundna socialistiska tidskriften Clarté finns arbetsrättsexperten Kurt Junesjös viktiga artikel ”Dubbla självmål av fackliga ledare”. Fram till år 2004 arbetade Junesjö på LO-TCO Rättskydd. En årsprenumeration på tidskriften Clarté kostar 200 kr (webbsida:clarte.nu)
Clarte 2017-4

Junesjö skriver inledningsvis ”Regeringen har gått till generalangrepp på strejkrätten. En statlig utredning arbetar med stora begränsningar. LO och stora fackförbund spelar med”.

Vidare ”Direktiven är mycket omfattande och om dessa intentioner också blir lag kommer det att resultera i ytterligare ett självmål av den socialdemokratiska rörelsen när det gäller strejkrätten.”…”Strejkrätten är arbetarnas enda verksamma påtryckningsmedel för att förbättra sina arbetsvillkor”.

I artikeln sker en genomgång av delvis framgångsrika olovliga ”vilda” strejker i Sverige under 1970, som hade massivt folkligt ekonomiskt och politiskt stöd. Utredningsförslaget penetreras.

Kurt Junesjö avslutar ”Eftersom de etablerade facken inte kommer att agera, måste det bli gräsrötterna som ställer krav. Det har lyckats många gånger förr. Så upp till kamp.”

Nu har det för mig tidigare okända ”Skiftet” startat en namninsamling ”Rör inte strejkrätten”. Rör inte strejkrätten

Gör som jag och drygt 1500 andra hittills – Skriv på! Man vill ha 2000 namnunderskrifter.
Uppdaterng förmiddagen 11/1. Nu har 6 300 skrivit på.

Strejkrätten 180108Orginalbildkälla: Anders Henriksson

Facebook: http://tinyurl.com/y78vs5ss

Twitter: http://tinyurl.com/yd4oyh39

Uppropet motiveras med följande text på siten:

RÖR INTE STREJKRÄTTEN YLVA JOHANSSON!
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson hotar med att inskränka strejkrätten. Det vore ett slag mot den svenska modellen och riskera alla arbetstagares rättigheter.

UPPMANINGEN:
Sluta hota med att inskränka strejkrätten.

TILL: ARBETSMARKNADSMINISTER YLVA JOHANSSON
VARFÖR ÄR DET VIKTIGT?
Den långdragna konflikten i Göteborgs hamn har fått regeringen att utreda strejkrätten och utredningen ska vara klar i maj. Redan nu säger Ylva Johansson att strejkrätten kan begränsas. [1] Det är upprörande.

Den svenska modellen bygger på att företag och fackförbund förhandlar och kommer överens. I Göteborgs hamn har företaget APMT attackerat fackligt arbete så hårt att Unionen lade ned sin klubb. Oavsett vad man tycker om Hamnarbetarförbundets agerande som part är det inte rätt att stifta lagar till fördel för en antifacklig arbetsgivare.

Enligt expert kommer inte en lagändring lösa konflikten i Göteborg, som är unik i sitt slag, och konsekvenserna blir att svenska modellen slås i bitar. [2] Företag kommer kunna välja vilket kollektivavtal som är billigast och då pressas löner och villkor nedåt. Därför måste vi säga nej till inskränkning av strejkrätten.

Källor:

[1] SVT, Ylva Johansson: Inskränkning av strejkrätten behövs för att lösa hamnkonflikten i Göteborg, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/s-minister-inskrankning-av-strejkratten-behovs-i-sverige-pa-grund-av-hamnkonflikten-i-goteborg

[2] DagensETC Göteborg, Experten: Det är så dumt så det finns inte, https://goteborg.etc.se/nyheter/experten-det-ar-sa-dumt-sa-det-finns-inte

”Skiftet” presenterar sig så här: Vad är Skiftet?
”Varför heter vi Skiftet?
Vi är engagerade medborgare som vill ha ett skifte i samhället – där vi tillsammans står upp för miljön, rättvisan och varandras rättigheter. Folkrörelsen Skiftet består av tiotusentals svenskar som engagerar sig varje månad för att alla ska ha en röst i samhället. Vi använder digitala verktyg för att samla tusentals medborgare, som framför datorn och på gator och torg ställer politiker och storbolagens lobbyister till svars.”

intressant.se, , , , , , ,, , , ,, , , ,


12 svar till “Protestera mot inskränkt strejkrätt!”

  1. Socialdemokratiska Arbetarepartiet jobbar på. Å andra sidan är alla egenanställda nuförtiden, och får strejka mot sig själv, när man inte ska överklaga försäkringar som inte täcker några skador. En strejk är i princip alltid vild, när den initieras av dem det gäller. De enda strejker som godkänns av högre instans är de som initierats från högre instans, dvs ingen. Som tex proffssolidarikern på bild; hundratusen i månaden? Minst.

  2. Hej Anders

    Jag kom på sen att det utbröt en jättestor strejk på Leninvarvet i Gdansk i Polen omkring 1980. Jag minns det men det tog en stund innan jag kom på det. Men om dom hade någon rätt att strejka vet jag inte men arbetarna gjorde det ändå. Mot dålig levnadsstandard och mot åsiktsförtrycket. Hur som helst var de här strejkerna startskottet till kommunistdiktaturens fall tio år senare. Lech Walesa hette strejkledaren och jag minns hur han omhuldades av tidningarna här i Sverige.

    • Javisst. Sannolikt otillåten strejk. Fackföreningsrörelser fanns i Polen och i t.ex. Sovjetunionen. Med nära relation och beroende av ”Kommunistpartiet”, kanske mer än LO:s beroende av socialdemokraterna. Walesa var Polens president 1990-95. Enligt uppgifter i Wikipedia var han även hemlig informatör till Kommunistpartiet. Frågan är om det stämmer.

      Samma dag (den 1 juli 1980) som prishöjningarna på livsmedel började gälla gick arbetarna vid traktorfabriken Ursus ut i strejk. Två veckor senare genomförde arbetarna i Lublin ockupationsstrejker, under några da­gar styrde man staden. De krävde inte bara att prishöjningarna skulle dras tillbaka, utan också att byråkraternas förmåner skulle minska.

  3. Arbetare kan faktiskt strejka både mot kapitalister och kommunister. De senare kan dock motverka strejker genom att inskränka föreningsrätten då de har lagstiftande makt. Jag vill minnas kommunisterna i Sovjetunionen förbjöd fackföreningar. Men rätta mig om jag har fel.

  4. Jovisst. Om man bortser från LO-förbunden så verkar fackföreningarna nu vara tämligen avpolitiserade och mer ägnar sig åt avtalsrelaterade frågor. LO-förbunden är dock fortfarande hårt knutna till de Socialdemokratiska partiet och LO:s största uppgift just nu verkar vara att vinna valet åt Socialdemokraterna och för det satsas stora pengar av arbetarnas kontingenter de betalat in till förbunden. Likaså satsas det på politiska informationskampanjer till medlemmar och förmodligen även icke medlemmar på arbetsplatserna för alla arbetare är ju inte med i facket längre. Många har gått ur självmant men det förekommer även uteslutningar för medlemmar som visat sig vara engagerade i det politiska partiet Sverigedemokraterna.

  5. Låter som en kommentar från en högavlönad. Många jobbare går ur för de tycker det inte får något för pengarna de betalar in och istället behöver pengarna till något annat. Jämför näringslivschefens uttalande vad-fan-får-jag (för skattepengarna). Samma gäller för de som går ur Svenska Kyrkan. De tar hellre pengarna.

  6. Tolv av 14 fackförbund är emot inskränkning av strejkrätten. Endast Metall är för. Ja, Löven har gjort ”ett bra jobb” (för arbetsköparna) på IG Metall tidigare. Arbetaren