Jag var otrevlig mot en tågvaktIdag var jag lite elak mot en av SL:s anställda på Centralen. Jag hade varit i stan och fikat med en gammal arbetskamrat när jag på hemvägen vid 13-tiden råkade ut för en tågvakt, eller vad han arbetade som. Han åker med pendeltåget och brukar öppna och stänga dörrar och prata om eventuella förseningar.

Jag hade köpt en grillad korv och precis som vanligt hade jag sparat en hyfsat stor bit av korvbrödet och stod och matade tre kajor när han kom fram till mig och hävdade att det är förbjudet att mata fåglar på Centralen, hur de nu skulle kunna förbjuda det, men det är en annan fråga.

Antagligen var det lite för varmt, eller också var jag fortfarande sur efter att ha tittat närmare på Stockholm Waterfront Center strax innan, för jag fräste åt honom: – Är du läskunnig? Jag pekade på en av Centralens många uppsatta skyltar (se bilden) och han svarade rätt förutsägbart – Ja men det gäller givetvis alla fåglar. Jag hävdade givetvis – om man sätter upp förbudsskyltar så måste det framgå klart och tydligt vad förbudet avser, tycker du inte det själv, undrade jag.

När jag klev av i Handen så tittade han ut på mig, jag fick en låång blick, vad han tänkte törs jag inte gissa eftersom det är en barn-
tillåten hemsida. Nu har jag lite dåligt samvete, nästa gång jag besöker Stockholm Waterfront Center kanske jag borde ta med mig en burk sprayfärg och ge mig på det jag egentligen blir förbannad på. F.ö. arbetar man väl inte på Centralen om man är anställd av Tågkompaniet, eller vilka det nu är som kör pendeltågen?

it Andra om: , , , , , ,


14 svar till “Jag var otrevlig mot en tågvakt”

 1. Du skall inte mata fåglarna emedan du inte är en riktig pensionär ännu! ;)

  Han du skällde ut var väl en underbetald stackare från ISS Service antar jag…

  Själv brukar jag skriva brev(mail) till de ”ansvariga”,senast till Landvetter och även Arlanda.

  (Arlanda fick svidande kritik).

  • Han du skällde ut var väl en underbetald stackare från ISS Service antar jag…

   Jo jag vet, därav mitt dåliga samvete, men skällde gjorde jag egentligen inte, men jag var syrlig… :-I

   • Bröd till änderna, ja. Träffade för länge sedan en gammal man som berättade om hur han och hans kompisar under kriget brukade göra lite extra inkomster på att sälja ”vildand” till Stockholms krogkök.
    Man lockade till sig änder med hjälp av bröd, nackade änderna och levererade säckvis med änder till krogarna.
    Om en sådan fågel ska serveras som vildand bör man nog reta upp den ordentligt innan den nackas.

   • Förresten, Jinge, du verkar ju veta en del om fåglar, Är det möjligt att viggar och gräsänder parar sig och får avkomma?
    Jag har sett en kull unga gräsänder (till utseendet) dyka och simma under vatten som viggar. Fanns gott om både gräsand och vigg i området.

 2. Som gammal fd skadedjursbekämpare kan jag inte ta ditt parti. Förutom att fågelmatande drar till sig sedvanliga skadedjur, så utgör fåglarna i stadsmiljö ett skadedjur. Fåglar har dock ett bättre rykte än råttorna, vilket är lite obegripligt, men när jag begriper mig på folk är jag väl fullärd. Fåglar är till skillnad från de skadedjur som inte matas av välvilliga, otroligt svåra att bekämpa, inte för att det hade varit svårt att ta livet av dem, just för att vi enbart får använda en metod, skjuta dem. (Hoppas det ändras.) Vi fick dock riva deras bo, sätta in ett antal förebyggande åtgärder och sedan utradera fågelkvalstren som infesterat boningen med nervgift.

  Gjorde ett jobb i Gränna en gång, gamla kåkar som står tätt. Mellan två hus var det ca 1 m djupt med fågelskit, de som bodde i berörda kåkar tyckte inte duvor var så gulliga. :)

  • Kan faktiskt inte heller hålla med. Kajor, skator, kråkor och duvor i innerstad är skadedjur som inte KAN svälta ihjäl för att de lever gott på vårt överflöd. De skitar ner och som sagt, det de inte äter upp drar till sig råttor. Usch!

 3. En tågvakt från SJ tog väl hand om min då 11-årige broder då han sommaren 1963 i Älvsbyn steg på och for iväg med tåg mot Stockholm i stället för mot Boden. Tåget gjorde extra stopp i Koler (en liten ort, nu utan stationshus), där tågvakten ringde mina mycket oroade föräldrar. I Jörn steg han av kunde gå på annat tåg i riktning mot Boden, där vi väntade på stationen. Tågvakten bjöd min lugne broder på glass, och det var inte aktuellt med betalning för den extra åkturen.

  Dra inte alla tågvakter öven en kam!

  • Det är nog en Tågmästare/Konduktör av normalmodell som beter sig så. Men det är de eventuella rötäggen som syns…

 4. Jinge; Detta var väl inget särskilt gott betyg åt dig själv. Självklart är det olämpligt att mata fåglar på en sådan plats som centralen. Fåglar sprider avföring som utgör en stor smittorisk och som dessutom drar till sig ohyra och råttor. Jag tycker att du är skyldig den drabbade personen en offentlig och uppriktig ursäkt.