SD är inget arbetarparti


Göran Wahlén har återkommit med en längre kommentar till sin artikel Valet – reflektioner och politiska förslag som fick hela 37 kommentarer direkt.
Jag publicerar nu Görans kommentar, som i mycket är en utveckling av hans tidigare resonemang, som artikeln nedan. Göran ansluter till den bedömning som Mats Wingborg tidigare framfört, och har en bas i en artikel om SD av tre forskare i DN Debatt. Hur bäst bekämpa SD? och Dagens Arena.

”Många av kommentarerna till mitt inlägg rör SD och jag börjar med hur jag anser hur vi ska verka för SD:s inflytande bland arbetare ska minskas.
Att störa SD:s möten eller att kasta invektiv över dem har snarare ökat än minskat antalet anhängare. Om man ska isolera SD inom arbetarklassen måste man konkret påvisa att SD inte tillvaratar arbetarklassens intressen.
SD vill ge sken av att vara ett arbetarvänligt parti – men när stupstocken för sjukskrivning äntligen togs upp i riksdagen ville de inte ställa sig bakom att ta bort den.
Ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften i valrörelsen 2014 var ju att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Vintern 2016 blev frågan verklighet och man fattade i riksdagen beslut om att ta bort den. Men vi fick se en helomvändning från SD:s sida. Alliansen lade fram en motion om att återinföra den bortre tidsgränsen och när Alliansens förslag debatterades i riksdagen under torsdagen meddelade Sverigedemokraternas att man kommer att stödja motionen. Det vill säga de röstade emot arbetarklassens intressen.

Jimmie Åkesson i Almedalen år 2018.

I förra valrörelsen, då var SD emot vinster i välfärden. Men det var innan kapitalisterna uppvaktade partiets ledning. Då struntade de i sitt löfte och i sina väljare. Partiet är en varg i fårakläder

Det är i sådana konkreta intressefrågor vi ska ställa SD till svars. Så kan vi få dem som röstar på SD att inse att SD inte är ett parti som tjänar deras intressen.
Ett fint exempel på hur man ska agera står de fyra pensionärsorganisationerna PRO, SPF, SKPF och SPRF för. Under förra valrörelsen lovade Sverigedemokraterna att de vill ville ta bort skillnaden i beskattning mellan löntagare.
När de rödgröna lade fram ett budgetförslag som tog bort skatteklyftan och som även innehöll en satsning på förbättrad äldreomsorg röstade SD mot förslaget.
De fyra pensionärsorganisationerna som tillsammans organiserar 850 000 medlemmar gick då samman i ett skarpt formulerat öppet brev. Undertecknare var förutom Curt Persson, PRO, också Christina Rogestam, SPF, Sveriges Pensionärsförbund, Monica Bäckman, SKPF, Svenska Kommunal Pensionärernas Förbund och Jöran Rubensson, SPRF, Sveriges Pensionärers Riksförbund.
”I valrörelsen sade sig Sverigedemokraterna vilja ta bort skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer – ett första steg finns med i regeringens budgetförslag. Detta kommer inte att genomföras om Sverigedemokraterna fäller regeringen” skriver man bland annat.

I det budgetförslag som nu ligger från de rödgröna så finns det dels en hygglig satsning på äldreomsorgen och också klart utsagt att skatteklyftan ska bort. ”Därför tycker vi att det är märkligt att SD pratar om att man skulle rösta emot det förslag som innehåller för äldre positiva grejer”, säger man.
PRO, SKPF och SPRF har studerat de båda budgetförslagen, regeringens och Alliansens, ur ett äldreperspektiv och gemensamt landat i synen att S/MP och V-förslaget är bäst för dem.
”Det finns ingenting om skatten och det är en betydligt mindre satsning på äldreomsorgen i Alliansens budgetmotion säger Curt Persson.


40 svar till “SD är inget arbetarparti”

 1. Precis som SD så kommer inte Trump med svastikor eller hakkors. Men det är ungefär samma sak ändå. Michael Moore har funderat på varför arbetare röstade på Trump – och vad framtiden är.

  https://youtu.be/Z-A76FtooqQ

   • Jag skummade lite igår bland sverigedemokratiska kommentarsfält och fann då ganska många besvikelser att Sverigdemokraterna stödjer en talman från Moderaterna. Kommentarerna var i stil med ”Det är inte det här jag röstat för…” så visst finns arbetarklass bland Sverigedemokraterna. Men nu tror jag inte Sverigedemokraterna gör det här för att ställa in sig hos Moderaterna utan det är snarare taktik och förhandlingar vi aldrig kommer få veta något om. Sverigedemokraternas primär mål är så klart att rädda Björn Söder till andra vice talman som han varit hittills. Med Socialdemokraterna är den positionen förmodligen förlorad och då är valet vilken talman SD ska stödja inte så svårt. Sverigedemokraterna är ratade av hela den rödgröna sidan men hos Moderaterna samt möjligen Kristdemokraterna finns vissa möjligheter om än inofficiella. Det är sådant här som Sverigedemokraternas arbetarväljare bör vara medvetna om om det tänker stanna hos det partiet.

  • Moderaterna är alls inget arbetarparti, tvärtom. Deras ekonomiska politik gynnade verkligen inte arbetare. Men de var mycket skickliga i att lura folk att tro att M är ett arbetarparti.

   • Jag är säker på att de svenskar som definierar sig som ”arbetare” är helt kapabla att (utan självutnämnda förmyndare från diverse svenska politiska partipropagandister) själva avgör vad som för dem är bästa alternativet.

    • Korp, om det hade varit tvärtom – att arbetare röstade på vänstern och att ett kommunistiskt parti hade fått cirka 20% – hade du då sagt att ’arbetare är helt kapabla att […] själva avgöra vad som för dem är bästa alternativet’?
     Alla partier över hela världen har en ideologi och alla partier – inklusive SD – sysslar med propaganda, d v s partipropaganda. Det syns på den aktivitet som SD har på sociala medierna där de gång på gång uttalar sig, främst då om invandrare och muslimer i synnerhet. Jag tror inte att något parti kan mätas med deras propaganda.

 2. Jag tror att man kan tolka ordet ”arbetarparti” olika. Socialister har alltid tolkat begreppet som ett parti av och för arbetarklassen. Den nationalistiska högern har ibland också använt ordet arbetare t.ex ” arbeit macht frei”, eller ”det skall löna sig att arbeta”. Syftet har då varit att tvinga arbetare att arbeta med tvång, slavliknande villkor eller att med andra former av rättslöshet erbjuda sin arbetskraft nästan gratis och utan pension, sjukkassa och andra socialförsäkringar. Ungefär där befinner sig ”Det Nya Arbetarpartiet” och det Nationalsocialistiska Tyska Arbetarpartiet. I den sistnämnda gruppen passar SD väl in. De är alla arbetarpartier men menar bara olika saker med begreppet. Det blir antingen ett ”parti för jobbare” eller ”jobba din jävel”.

 3. Glädjande att synen på SD har blivit mer realistisk bland medarbetarna på denna blogg. SD är inget arbetarparti och ingen möjlig bundsförvant i kampen mot imperialismen, utan ett extremt högervridet och smygnazistiskt parti i slips och kostym som banar väg för öppet fascistiska organisationers försök att ta sig in i värmen. SD kan inte tigas eller moraliseras ihjäl. Det måste bekämpas med skoningslösa avslöjanden av deras arbetarfientliga och odemokratiska ståndpunkter i varje politisk fråga och Jimmie Åkesson, som partiet står och faller med, ska pressas om partiets politiska vinglande och hans försök att slingra sig undan med att han ”inte vet”.

  • Så du ställer upp som soldat i det av Sverigedemokraterna nyligen uppkallade ”kulturkriget”?

  • Bra rutit Britta och Sven! Höger är höger och vänster är vänster. Det är olika politiska uttryck för klassernas kamp. Vad partierna väljer att kalla sig är ointressant.

 4. Hur man än vänder och vrider på det, så är det bara att konstatera att Socialdemokraterna har svängt kraftigt år höger med åren – så är det med det. Någon Jeremy Corbyn har vi inte här, men Håkan Juholt fick fly till Island när drevet var igång. Inom en snar framtid tar rättssystemet hand om bångstyriga partier och dess talföra ledare, så den politiska ankdammen krymper till de ”enda rätta valalternativen” i den sanna demokratins anda som EU torgför, sedan är det slutsnackat. Kamouflage-Brunt tycks vara EU’s färg – En tidning – En nyhetskanal – Ett militärkommando – Ett politiskt kommando – En överhöghet ( US ).
  En ny framtid växer fram med ett konstant Krig & Fred-scenario där en George Orwell inte vore välkommen, eller blir det kemterapi för var och en ?
  https://www.paulcraigroberts.org/2018/09/21/dissent-is-no-longer-permissible-in-the-west/

 5. Ni socialister vet mkt väl och har själva från och till visat att ni vet varför Reinfeldt mfl vill ha invandring: för att rasera de sociala skyddsnäten och för att underlätta nedpressning av löner. Att gå emot den utifrån påtvingade massinvandringen är därför logiskt sett arbetarvänligt. Även om det nu gått så långt att det redan har stor verkan som Reinfeldt avsåg.
  Även arbetskraftsinvandring, om det visar sig vara det, kan ge högre bnp men tvingar ursprungsbefolkningen att konkurrera med fler om jobben.
  Så oavsett om det ses som fler bidragsberoende eller arbetskrafstinvandring, är SDs ensamma linje helt seriöst ett alternativ för svenska arbetare.

  • Faktum är att det är SD tillsammans med M som vill sänka lönerna.
   Lo: ”Moderaterna och SD vill införa så kallade inträdesjobb för nyanlända och ungdomar. Om förslaget blir verklighet ska lönen sänkas till 70 procent av ingångslönen.”
   En bilmekaniker ska klara sig på mindre än 12 000 kronor – före skatt.”
   https://www.lo.se/start/nyheter/sa_har_mycket_vill_m_och_sd_sanka_lonerna
   Så SD är ett lönesänkarparti – oavsett om det hade varit invandring eller ej. Dom sociala skyddsnäten hade raserats även om vi hade stängt gränserna. Och det kommer dom att göra när SD sitter vid makten tillsammans med M.

  • Inte alls Peter. Du verkar inte ha fattat att SD är ett högerparti. Deras jobb är att underlätta för överheten att fortsätta plundra statskassan, sänka skatter, sänka löner, försämra arbetsvillkor och privatisera offentlig sektor och sedan skylla alla problem detta orsakar på invandrarna.
   Detta är det mest oseriösa man alls kan tänka sig för Sveriges arbetande folk.

 6. Jävla tur att vi inte stängde gränserna för invandring efter 2a världskriget! Världen, i stor utsträckning i ruiner, skrek efter svenska produkter men vi hade brist på arbetskraft. Efter att vi byggt daghem och jagat ut varenda hemmafru på arbetsmarknaden var det fortfarande brist. Med hjälp av invandrare lyckades vi bli ett av världens rikaste länder samtidigt som vi hade världens största jämlikhet.

  • Utplundringen och avfolkningen av Norrland är ett större bidrag till Sveriges framgångar än någon invandring.

   • Har inget specifikt med Norrland att göra. ”Utplundringen och avfolkningen” har med urbaniseringen att göra. Norrlands större kuststäder är mycket livskraftiga. Rödgröna regeringar saknar politik för landsbygd och glesbygd men desto mer för städer och tillväxtområden därför de är medvetna om att där samlas vänstern och borgarnas elit. Glesbygd och bruksorter degraderas istället till föremål för massinvandringen eftersom det väntas generera så lite röster som möjligt för Sverigedemokraterna. Det är verkligheten för landsortens människor. I södra Sverige växer Sverigedemokraterna som bäst men även i Sveriges övriga bruksorter och rostbälten.

   • Man skall kanske inte överdriva Norrlands betydelse för Sveriges ekonomi vare sig när det gäller tillskott av arbetskraft eller bidrag till BNP.
    Under perioden 1960 till 2015 har Norrlands folkmängd sjunkit med 4,4 procent. Norrlands totala folmängd är nu 1 175 000 invånare. Under samma period steg rikets folkmängd med 31,4 procent till stor del på grund av invandringen.
    När det gäller bidrag till BNP så står t.ex Norrbotten för c:a 100 miljarder
    av Sveriges BNP på c:a 4 500 miljarder. Norrbotten bidrar med mycket per capita men med en folkmängd på 250 000 så blir det inte mycket totalt.

     • Jag räknade ut BRP (Brutto Region Produkt) per capita för Norrbotten som är drygt 400 000 och näst högst i landet och multiplicerade med folkmängden 250 000. Sen ställde jag det mot Sveriges BNP. Hur fick du dina siffror Anders? Vad som är förvånande är att bara 4,4% flyttat från Norrland. Antar att många fler flyttat inom Norrland som ”Arbetarklass” antyder. Men jag står fast vid slutsatsen, det är inte Norrland som gjort Sverige rikt, det är de c:a 5 miljonerna i arbetskraften (inklusive 1 miljoner invandrare och inklusive en halv miljon norrlänningar) som skapat välståndet.

      • Min beräkning var mycket enklare. Norrbotten har 2,5 % av landets befolkning. Norrbottens BNP på 100 miljarder är 2,2 % av landets totala BNP på 4500 miljarder. Sålunda är Norrbottens BNP per capita (2,2:2,5=0,89= 89 %) lägre än den genomsnittliga. Har jag räknat fel?

       • http://www.regionfakta.com/Norrbottens-lan/Regional-ekonomi/BRP-per-invanare-lan/

        Det här påstås vara det riktiga måttet. Norrbotten ligger under riksgenomsnittet trots att Norrbotten har landets 3e högsta inkomster. Det är ju pga av att Stockholm och Göteborg drar upp snittet. Hela landet ligger under snittet förutom Gbg och Sthm. Så utgår man från de siffrorna skulle Norrlands utsugning vara en myt. BNP bygger på de samlade inkomsterna. Skulle sen Norrbottningarna ha extra betalt eftersom naturtillgångarna råkar ligga där så blir det ju mer komplicerat, tror inget land i världen använder sig av en sådant synsätt. Tyckte också att det var intressant att så få som 4,4 % lämnat Norrland och flyttat söderut, det tyder ju på att det funnits gott om mytbildning i den frågan också. Sen att det finns massor med rostbälte både i Norrland och Skåne med industrinedläggning och avfolkning är ju för mig oroande och har säkert gett SD många röster.

    • Jag tycker invandringens betydelse är överdriven.
     Hade det funnits en statsplanering värd namnet hade de nyttigheter som fanns/finns i Norrland förädlats på plats med positiv utveckling och mindre utflyttning.
     Och detta med BNP; förmodligen genererar krogsvängen i Stockholm mer BNP än norrländsk vattenkraft.
     Och vad ger gängkriminalitet i Södertälje i BNP? Antagligen väldigt mycket per capita eftersom det är så få kriminella där.

     • Om Sverige inte skall gå i konkurs pga åldersstrukturen, vi håller helt enkelt på att bli för gamla, så finns det bara 2 sätt att få personal när den dagen kommer och det är ökad nativitet eller/och invandring.

      • Var det inte det här som invandringen skulle ta hand om?
       Plus allt annat underbart som vi kommer att berikas med.
       Ni har ju fått er invandring, så jag inväntar med spänning resultatet…

       • Om inte SD får makten så …
        De har ju börjat med sitt återvändar-program och får de stöd för det har vi snart samma problem som Japan och Finland, en åldrande befolkning och ingen invandring. För övrigt Gunnar, läs lite ekonomisk historia så kommer du att se klart vilken roll invandringen haft för Sveriges ekonomi under efterkrigstiden.

 7. Med en kommunist som vice talman och S, V, MP, C och L som ideologiskt ligger till vanster om Europeiska kommunistpartier saa gaar nog Sverige samma ode till motes som Venezuela.
  Alla ska ha det lika elandigt (utom den styrande eliten/politrukerna forstas).

  • Precis som Vp så har de vänsterpartier som sitter i EU inte en politik för arbetarklassen. Det enda de fokuserar sig på är nyliberalism och mångkultur.
   http://www.guengl.eu/group/about
   Deras värderingar på jämlikhet kan vilken kommunist dela men inte deras ekonomiska plattform. De har för länge sedan gått ifrån att kämpa för arbetarklassen och för en socialistisk och kommunistisk politik, och byta ut det kapitalistiska systemet till ett socialistiskt.
   Den irländska vänsterpartiet Sinn Féin sitter i den här gruppen (tillsammans med det svenska VP och Mp). De har tidigare delat makten i Nordirland med SDs motsvarighet DUP. Och båda partierna förde en nyliberal politik. Och den fattiga arbetarklassen fick återigen betala för Sinn Féins och DUPs härjningar i det sociala systemet.
   Tänk om Vänsterpartiet här hemma skulle regera tillsammans med SD!
   Men att Sinn Féin och DUP har delat regering i Nordirland beror på fredsavtalet som alla skrev under 1998. De är tvingade att göra så. Men ändå, Vänsterpartiets systerparti Sinn Féin gick med på att dela regering till ett bigott och konservativt parti. Orsaken var att skapa fred – men ojämlikheten och klyfterna i Nordirland är mycket stora. Det är liberalismen och borgerligheten – oavsett om det är en vänsterliberal eller högerliberal – som är grunden för ojämlikheten.

  • Här är det nationalkonservativa och bigotta DUPs Ian Paisley tillsammans med det svenska vänsterpartiets systerparti Sinn Féins Martin McGuinness i möte med affärsmän från US, inklusive Bloomberg.

   https://youtu.be/2Wsa2n1DnSI

   VP och Sinn Féin sitter i samma europeiska grupp GUE/NGL i EU.

 8. För en gångs skull sprider Peter Grafström något annat än sagor. Den moderata muslimimporten fyller bla funktionen att underminera de offentliga sociala skyddsnäten och öka konkurrens och utbud i låglönejobb. Om man vill ha begränsad invandring, så erbjuder inte alliansen det, det är därför de vägrar samarbete med SD.

  SD är namngett efter socialdemokraterna, de kallar sig sverigedemokraterna som en reaktion och hälsning till socialdemokraterna. SD är inte ett fascistiskt parti, sd är ett lätt nationalistiskt parti som vänder sig till dem som är emot import av bidragstagare och låglönekonkurrens. SD har röstat mer med sossarna miljöallians än med de borgerliga.

  SD är en konsekvens av övriga partiers politik. Allt råskäll om ”fascism” syftar till att dölja vad som hänt. Det har förts en migrationspolitik under förespeglande av enighet, men den gäller bara politikerna. Folket är inte med på noterna. Migration och endast migration är roten till SD. Fascism är ett meningslöst skällsord, och rasism är universellt.

 9. Vänsterpartiet är mot nyliberalism och för mångkultur. Är det fel på mångkultur, Kerstin Stigson? Oavsett vad du och andra må tycka om fenomenet mångkultur så kommer vi att utsättas för mångkultur, precis som vi inte i längden kan stoppa migrationen. Med migration följer mångkultur. Människorna har alltid migrerat ända sen vi lämnade Afrika och det lär vi fortsätta att göra, av de mest skiftande orsaker och i större eller mindre omfattning beroende på världsläget. Vad beträffar Vänsterpartiet, så är det för närvarande det enda parti med plats i riksdagen som konkret bekämpar nyliberalismen. Har du missat V:s hårda motstånd mot välfärdens marknadisering och partiets hårda press på S, när det villkorade sitt stöd till regeringen med kravet att den skulle ta ställning mot utförsäljningen av den gemensamma välfärden till privata vinststyrda företag? Det är faktiskt klasskamp i praktiken. V är också det enda parti som konsekvent trots hård motvind stått upp för en human flyktingpolitik och mot de människoföraktande kraven på tiggeriförbud och liknande tendenser i dagens samhälle. Det var viktiga orsaker till partiets välförtjänta valframgång. Visst, det finns mycket att kritisera Vänsterpartiet för, och det har jag också gjort i egenskap av medlem, men för detta ska partiet ha välförtjänt credit.

  • Britta Ring.
   Jag är för mångkultur, och som jag skriver i kommentaren ”Deras [vänsterpartiets] värderingar på jämlikhet kan vilken kommunist dela men inte deras ekonomiska plattform.” Jämlikhet är att vi ska behandla alla lika oavsett vilken nationalitet och religion vi har (inklusive kön, handikapp, ålder, etc).
   Jag håller med om det mesta i din kommentar, om invandring och om tiggare. Jag anser fullständigt att det är borgarna – eller som Åberg säger ’överheten’ – som är problemet, och inte invandringen.

   Men Vänsterpartiets ledning har precis som deras systerparti Sinn Féin i Nordirland (och Syriza i Grekland) vänt arbetarklassen – oavsett nation – ryggen. Sinn Féin har bara en fråga som de slåss för, och det är att Nordirland skall förenas med Republiken Irland. Vilket jag vill också. Men det innebär inte att fattigdomen eller den ökande klassklyftan försvinner. Fattigdomen och utnyttjandet av arbetarklassen kommer att bestå även om Irland blir helt. För att fattigdomen och utnyttjandet av arbetarklassen skall försvinna så måste det till en annan ekonomisk politik eller system.
   Var var Jonas Sjöstedt när sopstrejkarna strejkade? Fanns han med och delade deras umbäranden? Och ställde han upp i demonstrationen mot begränsningarna i strejkrätten? Nej, det fick en annan mycket bra kvinna i VP göra, nämligen Jenny Bengtsson. Och var inte Vp i början för att lägga ner BB i Sollefteå, och sedan ändrade de sig? VP borde ha direkt ställt sig på folkets sida i den frågan. Och var finns Sjöstedt och andra högt uppsatta medlemmar i partiet? De om någon borde solidariskt förenat sig med sjuksköterskorna som ockuperar BB. Vp har enbart blivit ett reformparti som INTE utmanar kapitalet och borgarna. Medlemmarna utgörs till en stor del av människor med humanistiska – medelklassen – yrken. Var finns lastbilschaufförerna, lagerarbetarna, etc? Visst, det finns en hel del arbetare som röstar och är medlemmar i Vp. Men så gör det även i andra partier.
   Så varför sviker arbetarna VP? Var finns Vps ledning och medlemmar när fabriker flyttar ut till Baltikum, t ex Göteborgs Kex? Var fanns Vp när EU ställde upp nya arbetarfientliga lagar i Sverige och i Europa?
   Vänsterpartiet är så pass stort nu att de kunde ha organiserat protestdemonstrationer mot det luxuösa Karolinska – som ingen arbetare kommer att vårdas på.
   Faktum är att vänsterpartiet agerade mer som en kamporganisation på 70-talet när de hade 4-5 % än vad de gör idag när de har dubbelt så många röster. Varför ligger Vp på sofflocket när arbetare sparkas, och återanställs i bemanningsföretag – oftast under försämrade villkor och försämrad lön? Varför tillät Vp och Socialdemokraterna att vrida politiken så långt högerut som det är möjligt under dessa trettio åren?
   Vp vill föra en s k socialistisk reformpolitik under det kapitalistiska systemet. Trots att det står i Vps program att socialismen är det enda alternativet så slåss ni inte för det.
   Arbetarklassen består av invandrare, flyktingar, feminister, handikappade, etc. Men Vp slåss endast för jämlikheten av dessa identiteter-i ett kapitalistiska systemet där klasserna består. Kampen för arbetarklassen glöms bort eller hamnar långt ner på listan, Britta Ring.
   Gratis glasögon och gratis medicin i all ära men jag som är arbetarklass vill ha en större kamp mot kapitalismen och nyliberalismen än så – och inte göra som Sinn Féin. Nämligen fortsätta den nyliberala politiken men nu under jämlikheten (som inte är någon jämlikhet, det finns fler murar än någonsin i Belfast) nyliberalism.
   Sinn Féin återuppstod ur arbetarklassen på 60-talet. Då talade de om arbete, fred och bostäder för alla – och genomförde medborgarrättsmarscher NICRA. Men tidigt på 2000-talet då de fick tillträde till makten ändrades deras politik till nyliberalism, och är i dag t o m för EU. Sinn Féin har kommit att bli medelklass och rent av överklass. Idag är Nordirlands arbetarklass desillusionerad – på båda sidor om murarna mellan befolkningen. Precis som den svenska arbetarklassen är desillusionerad. Och detta utnyttjar invandrafientliga, högerextrema och fascistiska partier idag och pekar fingret åt invandrarna att det är deras fel att dom sociala skyddsnäten har försvunnit.
   Vp har inte vuxit alls, Britta Ring, Vp fick ungefär lika mycket framåt som F1 förlorade i valet. Vp skulle troligtvis ha vuxit ännu mer om Vp hade varit en kamporganisation och som tagit arbetarklassens parti mot borgarna och kapitalismen.

   * Jag glömde den här länken till Anders Svensson som också säger att Vänsterpartiet har blivit nyliberala.
   http://blog.zaramis.se/2018/02/22/det-nyliberala-vansterpartiet/

   * Och den här:
   https://www.arbetaren.se/2018/01/31/vill-vi-valja-mellan-bla-och-rod-nyliberalism/

   * Jag använder hellre ordet jämlikhet än mångkultur, Britta. Jämlikhet står för så mycket mer än bara mångkultur. Jämlikhet mellan könen, ålder, hudfärg, etnicitet, etc.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Jämlikhet
   Ordet ‘mångkultur’ står endast för jämlikheten mellan alla etniciteters kultur.
   Jämlikhet betyder för mig att alla är jämlika och ska behandlas rättvist av lagen, att alla fåt rösta, etc.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Jämlikhet

   • Tyvärr har du rätt om V Kerstin. Dom borde vara en kraft som organiserade arbetande människor till motstånd, men ”rösta på oss” är allt dom säger.

 10. Det intressanta med partiet Sverigedemokraterna är att de kan spräcka den så tidigare betraktade solida borgerliga Alliansen som presenterades ett par år före ödesvalet 2006 vill jag minnas. Det här är en bedrift som de rödgröna partierna aldrig kan uppnå. Valet 2018 handlar om borgarnas solidaritet. Där står det största avgörandet. Tänkbart är att den borgerliga alliansen håller men då i sådan försvagad form att den aldrig kan ta sådana djärva politiska grepp som efter valet 2006. Snarare blir Alliansen fjärrstyrd och tveksamt om den kan överleva fyra år. Jag tror vi går mot en tid av politisk turbulens. Precis som på 1930-talet då regeringar kom och gick.