Ska man blockera SD?


Ibland så häpnar jag när jag läser tidningarna. Idag ställer Aftonbladet tre frågor till partierna: ”1 Kan ni tänka er att samarbeta med SD om ert block vinner? 2 Hur agerar ert parti om SD blir vågmästare? 3 Om ert block vinner och SD är vågmästare, vilka anser du ska regera?” [column width=”49%” padding=”2%”]Jag förstår frågorna även om jag anser att det är osunt att samarbeta för att utesluta ett parti, det känns fel ur demo-
kratisk synpunkt även om jag inser att SD är odemokratiskt. Når vare sig de rödgröna eller Alliansen någon överenskom-
melse så får de väl bilda en expeditionsregering och utlösa nyval. Men miljöpartiets partisekreterare Agneta Börjessons svar skrämmer mig, hon säger nämligen:

Börjesson/MP: ”1 Nej. 2 Vi kommer att bjuda in ett av de mindre borgerliga partierna, troligtvis Folkpartiet, för att bilda regering. 3 Jag tycker att det är rimligt att man bildar en majoritetsregering och att vi bjuder in något annat parti och försöker få en majoritet för det.”

Det är ett svar som i sin förlängning kan innebära att Nyamko Sabuni sitter kvar som integrationsminister, eller segregationsminister som hon numera kallas. Det är verkligen att göra bocken till trädgårdsmästare. Vad Björklund skulle få för position i en ny regering kan jag inte ens fantisera om.

Men låt oss spekulera i att ett odemokratiskt och islamo-
fobiskt parti vinner säte i Sveriges Riksdag, ska då detta parti blockeras oavsett om de får fyra eller tio procent av rösterna? Jag ställer frågan till besökarna här, högst i högerspalten. För mig känns inte svaret självklart. De har givetvis den styrka de förtjänar utifrån sina eventuella mandat. Att man gör upp vissa
[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Rasism, Sverigedemokraterna

frågor mellan partierna har jag ingenting emot, men jag vill gärna veta i förväg vilken sorts regering jag röstar på.

it , , , , , , , [/column]

Läs oxo: k&å ligator pamflett gester annarkia zaramis sysdmin


27 svar till “Ska man blockera SD?”

 1. Jag my avsky SD men blockera känns som ett hot mot vår demokrati och så gör också dessa allianser som vi har nu.

 2. Visst, det är det naturliga. Sahlin mot Reinfeldt. Sedan får Riksdagen rösta. Det är klart att det blir besvärligare utan att något av blocken får egen majoritet, men ser man till hur vissa Riksdagsledamöter tillbringar fritiden så har de ändå inte tillräckligt mycket att göra.

 3. Jag vet inte riktigt hur en ev. blockad skulle se ut?

  Men å andra sidan tror jag inte dom kommer in.

  ;)

 4. Om huvudpolitiken blir att hålla blockera Sd blir troligtvis effekten att det gynnar SD mer. En sådan politik kan mycket väl få effekten att inget parti lägger förslag som SD kan tänkas stödja. Risken är att riksdagen blir en lam anka.
  Sen finns ju risken att om s och m t.ex. gör upp om frågorna i förvägen och informellt delar regeringsmakten så kan det också förstärka SD.

  Det som nog är största misstaget är partispärren, den har nog gynnat SD mer än om de hade kommit in i riksdagen med ett eller ett par mandat tidigare, då hade de drunknat politiska spelet och inte synts på samma sätt som nu.

 5. Men det är ju partierna som bestämmer vilka de vill sammarbeta med. Vill de inte sammarbeta med SD så kan man ju inte tvinga dem till det.

  • Det är väl ingen som sagt att de ska heller ??

   Men att hitta på en massa olika konstruktioner för att stoppa de främlingsfientliga är inte speciellt demokratiskt.

   • Men vafan är demokrati i dessa dagar?, exempelvis vart var folkomröstningen om privatiseringar av apotek?

 6. Kommer SD in så kommer man att sätta alliansen på tronen. Det har man sagt och det tror jag på då SD uttryckt ordenligt hat mot Sahlin. Jag tror knappast att alliansen kommer att säga ”Nej, tack SD. Vi vill inte regera om det var NI som avgjorde valet”. Tror inte heller att något alliansparti hellre går över till rödgröna bara för att SD satte dem på tronen. Störst chans är väl att MP går över till alliansen. Men det låter långsökt.

  Hur som helst så tror jag att SD kommer att rösta med rödgröna i alla frågor som inte är deras huvudfrågor så länge alliansen inte ger med sig i frågor om invandring och straff. Vilket man kommer vara tvungen att göra om man vill få igenom något förslag.

 7. Jinge, på vilket sätt är SD odemokratiska? Jag gillar dom definitivt inte, om du kan ge mig fakta som håller och inte bara är floskler, så är ingen gladare än vad jag e, Mer vatten på min kvarn så att säga.

  A.

  • SD-medlemmar ägnar sig åt stalking av undertecknad, beställt varor i mitt namn. Driver anonyma bloggar som hoppar på kritiker – anonymt. Skickat mail med hotelser, och vanliga brev. Det ligger ett på mitt skrivbord just nu..

   Känns det som om det var den demokratiska ådran som talade?

   Jo, jag kan namnge, men håller inte namnen i rätten så är det förtal. Jag ger mig på ett ”politiskt parti” men de ger sig på privatpersoner – anonymt.

   Slå upp vad ordet demokrati betyder!

   • Jaha, vi har lite olika syn på vad som gör ett parti odemokratiskt, krävs lite mer för mig än att ett parti har ett gäng idioter i partirullorna (vilket SD har gott om) håller dock fullt med dig om att liknande påhopp är föga demokratiska.

    A.

   • Et lovligt politisk parti, der bliver valgt af en del af befolkningen, har vel lov til at komme til orde?!
    Jeg antager at det er farligt at undertrykke dele af befolkningen, da disse nemt kan udvikle sig i ekstremistisk retning, hvis de ikke kommer til orde.
    Hvis en del af befolkningen bekymrer sig om udviklingen, er det vel mest fornuftigt at tage dem seriøst, alternativt kan de tage hinanden seriøst – og hvis de mener det nok, med våben?
    Det er jo en stor og meget anderledes udvikling som jeres politikere ønsker for gamle Sverige?

    Mvh

    En fra den anden side af sundet

 8. Det vore förskräckligt om SD kom in i riksdagen och dessutom fick en vågmästareställning. Men om – för att förhindra det senare – partier i alliansen och de rödgröna går ihop i en majoritetsregering, då har man ju de facto låtit SD sätta agendan, då har ju sverigedemokraterna på sätt och vis vunnit i alla fall ! Nej, bättre då att ha en minoritetsregering som hankar sig fram med hoppande majoritet, och i sista hand nyval som möjlig lösning.

 9. KD ligger väl närmare S än SD!? när det gäller SDs enda fråga/agenda/”politik”, nämligen synen på medmänniskor.
  MP ligger väl närmare alliansen än SD (bortsett från FP)
  så varför inte? så fungerar systemet.
  -demokrati när den är som bäst

 10. Jag ser ju hellre SD än folkpartiet. SD har ju iallafall mage att stå för sin islamofobi och främlingsfientlighet. Folkpartiet låtsas vara invandrarvänligt men är exakt som SD.

  Men det är ju fantastiskt att det ända nazisterna behövde göra var att ta på sig en slips och skjorta så började folk rösta på dom, helt otroligt!

 11. Det är inte särskilt underligt om mp bjuder in andra partier för att försöka bilda en majoritetsregering. Peter Eriksson sa klart och tydligt igår i P1 att man kommer att bjuda in mittpartierna (c, kd, fp) för att bilda regering med de rödgröna blocket. Däremot är det nog helt uteslutet att miljöpartiet samarbetar med moderaterna. Jag tycker att det är rakt och ärligt av miljöpartiet att besvara frågan. Det är däremot konstigt att socialdemokraterna och allianspartierna har duckat så mycket i frågan – de borde också kunna ge ärliga besked. Att vänsterpartiet inte vill samarbeta med allianspartierna finner jag inte särskilt underligt.

  Jag tycker att talet om att ”blockera” sd är olyckligt eftersom det spär på deras martyrskap. Precis som miljöpartiet inte vill samarbeta med moderaterna på riksplanet eftersom de har för olika politik i många frågor är det naturligt att de inte vill samarbeta med sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna har en extrem politik i många avseenden och då är det väl egentligen uppenbart att de större partierna som har en reell chans att bilda regering i första hand söker sig till partier vars politik – och politiska kultur – är mer lik deras egen.

  Jag tycker att hela diskussionen om sd och blocköverskridande samarbeten visar att svenskarna egentligen inte alls vill ha en blockpolitik och att det vore mer naturligt att samarbeta över blockgränserna. Politikerna och deras PR-konsulter har dock ett egenintresse i att måla upp avgrundsdjupa raviner mellan blocken för att få behålla sina välbetalda jobb.

 12. SD kommer sjävklart att ställa sig på alliansens sida och därför är partiet inte en ’vågmästare’ i ordets rätta bemärkelse. Mona Sahlin, eller Mona Muslim som är känd som hos SD, är knappst aktuell som sammarbetspartner. Vidare så är ju Vänsterpartiet en del av oppositionen och eftersom ’vi’ är ’kommunister’ i SD:s ögon så är väl ett sammarbete uteslutet.

  Att blockera SD är ingen bra idé men eftersom det aldrig kommer behöva genomföras i praktiken så blir hela diskussionen teoretisk.

 13. Varför inte bara blockera partiets väljare. Den som kan välja så fel ska inte ha rösträtt.

  • Varför inte bara blockera partiets väljare. Den som kan välja så fel ska inte ha rösträtt.

   Trevligt bruna åsikter du har Mats Jönsson. Är du säker på att du inte röstar på Sd själv?

 14. Är detta demokrati? Är sosse idag men överväger noga att lägga min röst på SD enbart för att protestera…….
  Tolkar resonemanget som att 4-5 % av svenska folket är omyndigförklarade utav dom stora drakarna…

  • Så för att 4-5% av svenska folket tycker att invandrare, framförallt muslimer, är roten till allt ont – ska den synen på något sätt prägla politiken? Precis som flera andra har påpekat är det ingen som ifrågasätter att S och M inte vill samarbeta, eller att V och C inte kommer överrens. Varför är det så märkligt att inte vilja samarbeta med SD?

 15. Att FP skulle sitta i samma regering som kommunister inom VP blir deras död.

  Ingen risk. Jag tvivlar starkt på att V någonsin skulle kunna tänka sig något så vedervärdigt.

  • Ingen kul sits och en minoritetsregering sitter garanterat inte perioden ut

   Varför skulle inte en minoritetsregering sitta perioden ut? Sist vi hade en majoritetskoalition innan Alliansen var 79-81 med Fälldin och sist vi hade en majoritetsregering var Palme 69-70. http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_regering