Vem solidariserar sig med Palestina?


Det är inte svårt att solidarisera sig med Palestina. Men somliga läsare är så beklagansvärda att de hittar på ett nytt namn varje dag för att få in kommentarer som på olika sätt vill göra gällande att israelerna har rätt och palestinierna fel.


Så, rakt av och så entydigt.
Men ingen har bara rätt och ingen har bara fel. Däremot så är skuldfrågan mer svartvit. Israel är den starkare parten och tar den starkares rätt som någonting självklart, något som Helle Klein tydliggör i en ledarartikel i dagens upplaga av Aftonbladet där hon gör ett slags film-
recension.

Helle Klein/AB: ”I slutet av filmen står muren färdigbyggd runt byn där Salma bor med sin citronlund. Genom betongen når inga blickar fram. Den Andre förblir osynlig.

Och så kan hatet, fördomarna och förtrycket pågå.

Muren som byggs runt Västbanken är inte bara ett brott mot internationell rätt då den sträcker sig över palestinska landområden. Den är också ett brott mot det humanismens credo som säger att i mötet med den Andre växer ömsesidigheten och medmänskligheten. Ansikte mot ansikte kan vi inte fly ansvaret för varandra.”

Kritiken av Israel är inte alltid lätt men den är nästan alltid rätt. En som förstod det, och som lyckades formulera det i en dikt, var palestiniernas nyligen bortgångne national-
skald Mahmoud Darwish. Han lyckades klä sina tankar i ord, och han gjorde det så väl att många palestinier idag kan flera av hans dikter utantill.

MD: ”Till en mördare:

Om du verkligen betraktade offrets ansikte
skulle du erinra dig din mor i gaskammaren.
Befria dig från gevärets rätt och ändra uppfat-
tning: På detta sätt återvinns identiteten inte!”

Mahmoud Darwish

Palestina, Israel
Rawia Morra skriver om hans död: ”Vila i frid, Laylas Galning. Vila i frid, Ritas Älskare. Vila i frid som du är. Barnlös och fader till miljoner. I bästa fall tillåter israelerna att du åtminstone får begravas på palestinsk mark. Äntligen får du henne. Hon med de bruna ögonen, med de långa flätorna av veteax och klänningen som luktar morgonkaffe när hon bakar dagens första bröd. Och nu kan du gråta öppet. Det finns ingen anledning att skämmas för henne, när du nu ligger vid hennes bröst.”

Den som inte förstår att gråta med det palestinska folket är nog ingen människa.

Helle Klein * Rawia Morra

Anknyter: HD SvD DN Svenning/AB SDS Dagen Dagen it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Palestina, Mahmoud Darwish, Mellanösternkonflikten, Genèvekonventionen, Mänskliga Rättigheter, Rawia Morra, Helle Klein, Sionism, Politik [/tags]


5 svar till “Vem solidariserar sig med Palestina?”

 1. Ja det är mycket tydligt. Den starkaste parten använder vapen för att tilltvingasig mer makt och troligen också jaga iväg alla palestinier. De överlevande får resten av världen ta hand om.

 2. aa det är ju sant troligtvis så ligger det en stor skäl varför de olika melitanta grupperna i palestina gör det de gör Israel är inte lika oskyldiga som de flesta tror de kör ett väldigt ful spel som snart kommer att avslöjas.

 3. Så länge israelerna har skydd av mäktiga politiska och ekonomiska krafter som fullkomligt struntar i folkopinionen så kommer situationen bara att förvärras för palestinierna.
  Det finns mycket lite hopp…

 4. – .. erinra dig din mor i gaskammaren

  Jag tyckte att vi häromdagen fick lära oss av Forum för Fri Fanatsi, att alla judiska barn dog under WW2?

 5. Kanske är inte intresant men
  På denna webbsida
  http://www.freegaza.org/
  står en del om Gazaremsans blokadbrytning av två f.d. fiske fartyg som startade ifrån Greklan och vidare gennom Cypern nåde sitt måll att sprida FRIHETENS ock FOLKGEMENSKAPETS OLYMPISKA ELDEN! De bör få VÄRLDSMEDBORGIAR PRISET för FRAMTIDENS HOPP!!!!!

  Det har skrivis massivt redan från starten på Grekiska blogar

  (Nedanstående är blogspot på Grekiska)
  http://trok
  http://trok
  http://press
  http://ww
  http://sib
  http://ww

  (Länkar på utrikiska undanbedes / Jinge)

  och följts på spent och med nogranhet ifall Israelerna skulle ställa till med nån dummhet.

  Har inte läst eller hört något om det, kanske jag har missat det.